Αποχαιρετώντας το τίποτα…

Πώς θα προκύψουν αυτά; Αν και θα θεωρηθούν ως ουτοπικά, λέω να τα ταξινομήσω:

Πρώτον: Οι φίλαθλοι-οπαδοί να σταματήσουν να ανακαλύπτουν (και εφαρμόζουν) κόλπα που θα τους επιτρέψουν την ώρα των αγώνων να εμφανιστούν οπλισμένοι με φωτοβολίδες ευθείας βολής. Να δεχτούν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια αναμέτρηση να νικήσουν και οι δύο ομάδες. Και φυσικά οι θαυμαστές του νικητή να έχουν το δικαίωμα να γιορτάσουν, χωρίς να μετατραπούν σε θύματα τυφλής βίας.

Δεύτερο: Οι πρόεδροι, είτε πρόκειται για μανατζαρέους είτε για μεγαλομετόχους, να σταματήσουν να προκαλούν με δηλώσεις ειρωνικές ή αλαζονικές, δημιουργώντας προϋποθέσεις βίας. Κυρίως όμως να πάψουν να ασχολούνται με το ποιος θα διαιτητεύσει τον αγώνα τους και αν οι «πλαϊνοί» (που έλεγε ο «δάσκαλος» Θωμάς Μητρόπουλος) θα βρίσκονται στη σωστή θέση όταν προκύπτουν οφσάιντ. Φυσικά, να μάθουν να πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και το προσωπικό τον μισθό τους «πριν στεγνώσει ο ιδρώτας από τη δουλειά τους» (που έκλεγε ο μέγιστος Κάρολος Μαρξ, αν δεν με απατά η μνήμη μου…).

Τρίτο: Οι διαιτητές, οι παρατηρητές και εκείνοι που τους ορίζουν να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τα κόλπα με τα… ανθρώπινα λάθη. Κυρίως να θυμούνται ότι η δουλειά τους είναι να βλέπουν τα πάντα με αχρωματοψία. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην αθλητική δικαιοσύνη!

Τέταρτο: Εκδότες, διευθυντές εφημερίδων, αρχισυντάκτες, κ.λπ., να ξεκινήσουν αγώνα προκειμένου να σταματήσει το αίσχος των πρωτοσέλιδων και της σαθρής υποκειμενικότητας, σύμφωνα με το συμφέρον των κλαμπ, που το έντυπό τους πατρονάρει. Μια ματιά στην παρατεταμένη καθίζηση της κυκλοφορίας των αθλητικών εφημερίδων θα τους πείσει (ή θα τους βάλει μυαλό…).

Πέμπτο: Να γίνει μια γενναία προσπάθεια ώστε να προσφερθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και φυσικά ανάλογες ευκαιρίες. Το δαπανηρό φαινόμενο με την εισαγωγή αλλοδαπών γιγάντων κοντεύει να καταστρέψει οικονομικά αρκετές ΠΑΕ. Αρκεί όσοι ασχολούνται με τον προγραμματισμό και την ενίσχυση να θυμηθούν ότι ο Αλμέιδα αγοράστηκε από τον Μελισσανίδη για να σαρώσει τις αντίπαλες εστίες, αλλά κουράστηκε πρόωρα, ενώ ο επίσης σταρ από την Εσπερία Καρντόσο, όσες φορές μπήκε στο τερέν, έψαχνε τους φωτορεπόρτερ για πόζα…

Βέβαια, ένα σημείωμα για την απαραίτητη καλή συμπεριφορά δεν τελειώνει εδώ. Οπότε η στήλη θα επανέλθει…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ