Έναν οδικό χάρτη για το χρέος θα μας δώσουν μόνο

Αυτές είναι οι πληροφορίες μας από πολύ καλές πηγές, που έχουν πρόσβαση σε κύκλους των Βρυξελλών.

Το μόνο που φαίνεται ότι θα μας δώσουν είναι ένας οδικός χάρτης, βήμα βήμα, για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις με ημερομηνίες για περίοδο χάριτος, επιτόκιο, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και κάποιο «κούρεμα».

Όπως, επίσης, δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, το λεγόμενο QE, και ότι θα δημιουργηθεί η δυνατότητα να βγει η χώρα στις Αγορές.

Εμμέσως, για να μην πούμε ευθέως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι νιώθει σαν «τον προπονητή που δεν ξέρει πού είναι το τέρμα», ομολογώντας ότι οι δανειστές μάς δουλεύουν, μετακινώντας συνεχώς το… τέρμα. Αλλά και ο πρωθυπουργός εξέφρασε τους φόβους του ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε έναν ακόμη τοίχο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής και ίσως και στο τελευταίο καλοκαιριάτικο Eurogroup στις 10 Ιουλίου. Και απηύθυνε έκκληση στις υγιείς δυνάμεις της χώρας να βάλουν πλάτη.

Είπε συγκεκριμένα μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας:

«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Ας προσέλθουμε σε έναν διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και στις βασικές αξίες της Δημοκρατίας».

Θέλοντας μάλιστα να επισημάνει την κρισιμότητα των στιγμών, υπογράμμισε: «Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».

Δεν βλέπει QE…

Απίθανο, αν και τόσο τεχνικά όσο και νομικά εφικτό, χαρακτήρισε ευρωπαίος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς προηγουμένως να έχει μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Δηλαδή, το ΔΝΤ να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand-by arrangement.

Με άλλα λόγια, θα γίνουν εκταμιεύσεις στην Ελλάδα μόνον εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η αξιολόγηση, όμως η δόση που θα πάρει η χώρα μας δεν θα είναι 10 δισ. αλλά κοντά στα 7 δισ. Τέλος, σημείωσε ότι ο στόχος για 2% ανάπτυξη το 2017 έχει χαθεί λόγω του κακού πρώτου τριμήνου, ωστόσο αν κλείσει η αξιολόγηση στις 15 Ιουνίου το κλίμα στην ελληνική οικονομία και στη χώρα θα βελτιωθεί.

***

Αποκάλυψη

Το χρέος δεν είναι 180% του ΑΕΠ αλλά 91% – Δηλώνει ο μεγαλύτερος επενδυτής ελληνικών ομολόγων Πολ Καζαριάν – Ποιοι είχαν συμφέρον να το φουσκώσουν;

Σε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους προχώρησε ο Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος επενδυτής ελληνικών ομολόγων, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο και είναι κατά πολύ μικρότερο από ό,τι λέγεται ότι είναι. «Αν υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, δεν φτάνει το 180% του ΑΕΠ, αλλά μόλις το 91%», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε ότι ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Υπό αυτήν την έννοια, ο Πολ Καζαριάν υπογράμμισε την ανάγκη, ύστερα από έξι διαδοχικές αναδιαρθρώσεις, να γίνει επανυπολογισμός του χρέους. «Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη», τόνισε ο αμερικανός επενδυτής στην αίθουσα του συνεδρίου που οργάνωσε στη Φρανκφούρτη το περιοδικό «Economist» και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.


Σχολιάστε εδώ