ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Απαιτεί να διασφαλιστεί ότι θα διεξάγονται σε τιμές τουλάχιστον ίδιες με αυτές που θα μπορούσαν να πωληθούν στην αγορά, ώστε να ανακτηθεί η μέγιστη δυνατή αξία από τα ενέχυρα, εξέλιξη που ευνοεί και τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν φθάνει που θα απολέσουν το περιουσιακό τους στοιχείο, τουλάχιστον ας μην εξακολουθούν να οφείλουν ή, εν πάση περιπτώσει, ας χρωστούν λιγότερα.

• Κλείνουν τα στεγανά, προλαβαίνουν ενδεχόμενες διαρροές; Από ό,τι φαίνεται, οι σταδιακές παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Αλφα Γκρίσιν και η αντικατάστασή τους από άτομα της εμπιστοσύνης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Βασίλειου Γκρίσιν αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για την επικείμενη μάχη με τις πιστώτριες τράπεζες.

• Από ό,τι φαίνεται, οι αλλοδαποί σύμβουλοι δεν προθυμοποιήθηκαν να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά στην επικείμενη πώληση ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να πρέπει να βάλει το χεράκι του και το νέο «φρούτο», βλέπε Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που θα αξιολογήσει την αναδιάταξη των business plans των εταιρειών.

• Αρκεί να μη χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι insiders; Ξέρετε με ποιον τρόπο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τους Κινέζους οι συμφωνηθείσες επενδύσεις στον ΟΛΠ, ύψους 293,7 εκατ., κατά την επόμενη πενταετία; Σημαντικό τμήμα αυτών, πέριξ των 130 εκατ. ευρώ, μέσω κοινοτικών κονδυλίων, ενώ το υπόλοιπο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες τράπεζες.

• Ακόμα και αν ενεργοποιηθούν οι διατάξεις της BRRD! Σε αντίθεση με τους έλληνες μετόχους της Αττικής, που σε περίπτωση bail-in θα χάσουν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους, η αλλοδαπή εταιρεία, που ανέλαβε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της, εξαιρείται, καθώς από τη μια το SPV δεν έχει μετοχική σχέση μαζί της και από την άλλη θα πληρώνεται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τον κάτοχο του senior bond.

• Θα καρφώσουν τους εαυτούς τους και θα αποποιηθούν τους διορισμούς τους από μόνοι τους; Από τους συντονιστές αναμένει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να παραδεχθούν ότι συντρέχουν οι περιστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανεξαρτησία τους, κατά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού; Δεν υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, είτε για επαγγελματική σχέση με τον πιστωτή, είτε προσωπική με τον οφειλέτη, είτε άλλο συμφέρον, άμεσο ή έμμεσο, από την έκβαση της διαδικασίας;

• Θυσιάστηκε για να μην επιβαρύνεται ο ισολογισμός του ομίλου του ή πρόκειται για «μαγαζί» που θα το δούμε να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του; Από τη στιγμή που η θυγατρική της Revoil, εταιρεία Άριστον, η οποία δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία, αποτελούσε «κακό σπυρί» στα οικονομικά, λόγω της ζημιογόνας δραστηριότητάς της, γιατί αγοράστηκε έναντι ευτελούς τιμήματος από επιχείρηση συμφερόντων του προέδρου του ομίλου, τη Vari Navigation LTD, και μάλιστα με έδρα τα Marshall Islands;

• Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζετε, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της εταιρείας Πλαίσιο, αλλά αν αποδείξετε ότι υπάρχουν πράγματι όμιλοι του κλάδου με ευχέρεια να χάσουν πολλά χρήματα προκειμένου να επικρατήσουν, τότε, καταγγέλλοντάς τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα βγείτε πολλαπλά κερδισμένος.

• Σαν να μη μας τα λέτε και πολύ καλά, κυρίες και κύριοι της νέας διοίκησης της αγροτοβιομηχανίας! Με την αδράνεια του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες θα αντιμετωπίσετε την επερχόμενη απελευθέρωση της παραγωγής και την κατάργηση των ποσοστώσεων; Με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξετε την τευτλοκαλλιέργεια, θα συμβάλετε στην προσπάθεια ανάκαμψης του πρωτογενή τομέα και θα βοηθήσετε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

• Δεν φθάνει, κύριε πρόεδρε της ΕΥΑΘ, που είναι πολλά τα χρήματα, αποφεύγετε κιόλας να συγκεκριμενοποιήσετε την πηγή προέλευσής τους! Αλήθεια, κύριε Κρεστενίτη, πόσα από τα έργα που θα συμπεριλάβετε στον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους, πόσα από κεφάλαια Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, πόσα από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πόσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ και πόσα από άλλες εναλλακτικές πηγές;

• Καλό το επικοινωνιακό παραμύθι, αλλά οι δράκοι θα αποκαλυφθούν κάποια στιγμή! Οι δημοσιογραφικές παλλακίδες του οικονομικού επιχειρούν να μας πείσουν πως αφενός οι υπερχρεωμένες εταιρείες βάζουν μέσο για να περάσουν υπό τη διαχείριση της Pillarstone και αφετέρου η εν λόγω θυγατρική της, KKR Credit, αναμένεται να επιλέξει με αυστηρά κριτήρια αυτές που θα μεταφερθούν για αναδιάρθρωση στην πλατφόρμα της.


Σχολιάστε εδώ