Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» κατέληξε στον Πειραιά…

Ταυτόχρονα έστειλε στην πολιτική ηγεσία της χώρας το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας θα συνεχισθεί. Η σημαία της διεκδίκησης δεν θα υποσταλεί και όσοι πάνε να υποβαθμίσουν το γεγονός μιλώντας αόριστα για… εθνοκάθαρση, δίνοντας συγχωροχάρτι στους Τούρκους, θα βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους τους Πόντιους». Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Κυριακή στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «Πυρρίχιου Πετάγματος», που συμβολίζει τον ξεριζωμό των Ποντίων από τη Μ. Ασία και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, με πρώτο λιμάνι-καταφύγιο τον Πειραιά. Στον Πειραιά, όπου αντί για σπίτια είχαν βρει στέγη σε… βαρέλια! Αυτά απεικονίζονται στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, ο οποίος κλαίγοντας αναφέρθηκε στις εικόνες που είχε όταν το σχεδίασε, από τις μαρτυρίες των ξεριζωμένων γονιών του…

Το μνημείο είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τιμήθηκε με ειδική πλακέτα από τον δήμαρχο Πειραιά για την προσφορά του στην πόλη. Των αποκαλυπτηρίων του μνημείου είχε προηγηθεί μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Ποντίων, στο οποίο χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Προικοννήσου Ιωσήφ. Το μνημόσυνο έγινε μπροστά από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που είχε μεταφερθεί ειδικά για την περίσταση από το Βέρμιο.

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, την Περιφέρεια Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και Νήσων Π. Χατζηπέρος, τη Βουλή η βουλευτής Βʼ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, τις Ένοπλες Δυνάμεις ο διοικητής της Σχολής Δοκίμων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας εκ των τριών υπασπιστών του, που εκπροσωπούσε την Πολεμική Αεροπορία. Ήταν επίσης πολλοί δήμαρχοι, ακόμα και του Μαραθώνα, ο Ηλίας Ψινάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι όλων των ποντιακών σωματείων της χώρας και πολύς κόσμος.

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, άριστα οργανωμένη από τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, που ήταν ο οικοδεσπότης, που συγκίνησε και συγκλόνισε. Και ήταν κάτι που ο Πειραιάς έπρεπε να το είχε κάνει πολλά χρόνια πριν, όπως είπε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως, όπως είπε και ο ίδιος…

***

Έρχεται το Μετρό…

Σε τροχιά… προς τον Πειραιά βρίσκεται πλέον ο μετροπόντικας. Ήδη έχει φύγει από τον σταθμό «Μανιάτικα» και κατευθύνεται προς τον σταθμό «Λιμάνι Πειραιά». Μέχρι στιγμής έχει διανύσει 100 μέτρα και υπολείπονται άλλα τόσα για να ολοκληρωθεί η πιο δύσκολη φάση της διαδρομής, μιας και στο σημείο αυτό το έδαφος είναι ασβεστολιθικό και οι εργασίες γίνονται σε μεγάλο βάθος. Μέχρι τον Αύγουστο πάντως ο Μετροπόντικας θα φθάσει στο λιμάνι. Στο τέλος του χρόνου θα έχουν διανοιχτεί όλες οι σήραγγες μέχρι το Δημοτικό Θέατρο και το φρέαρ Δεληγιάννη (σ.σ.: Κάτω από τον «Προμηθέα», στη Γρηγόρη Λαμπράκη), όπου ο μετροπόντικας θα αποσυναρμολογηθεί και θα ενταφιασθεί.

Από τον Αύγουστο θα αρχίσουν και οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού στο λιμάνι, που είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Οι σταθμοί «Αγία Βαρβάρα» – «Κορυδαλλός» – «Νίκαια» θα λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2019.

• Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας σε κάποιον από τους δήμους του Πειραιά γράφει σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας σχολιάκια εναντίον του επικεφαλής του συνδυασμού που ανήκει και δημάρχου – ανώνυμα, φυσικά, ή -κάποιες φορές- με ψευδώνυμο. Ποιος είναι, άραγε, και γιατί το κάνει; Περισσότερα προσεχώς…

• Ένας δήμαρχος γειτονικού δήμου του Πειραιά (σ.σ.: Δεν ανήκει πάντως στην περιφέρεια του Πειραιά ή των νησιών) το… παίζει αδέκαστος και… υπεράνω και δηλώνει ότι δεν κάνει… ρουσφέτι σε κανέναν. Πρόσφατα, πάντως, έκανε ένα ρουσφέτι και μάλιστα… μακάβριο σε αφοσιωμένο ακόλουθο και στενό συνεργάτη πρώην πρωθυπουργού από την Κρήτη. Κρίμα, γιατί ο συγκεκριμένος δήμαρχος, που έχει πολλά χρόνια στο πόστο, κόντευε να πείσει κι εμάς ότι δεν… μασάει…

• Παράνομο κυνοκομείο κοντά στο Κατράκειο Θέατρο λειτουργεί με την ευθύνη ενός φιλοζωικού συλλόγου εδώ και λίγο καιρό. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ανησυχούν και λένε ότι η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από την περιφέρεια, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και χωρίς την εποπτεία κανενός κρατικού φορέα, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται καλοκαίρι και η ζέστη ευνοεί τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Εξάλλου, η λειτουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει ρητά ότι τα αδέσποτα ζώα πρέπει να παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας μόνο για το διάστημα της θεραπείας και της αποθεραπείας τους και στη συνέχεια να μεταφέρονται και πάλι στους χώρους που είχαν μάθει να ζουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες που έχουν ζήσει. Και αυτό διότι τα όποια κέντρα φιλοξενίας για τα αδέσποτα ζώα δημιουργούν συνθήκες αιχμαλωσίας, οι οποίες επιβαρύνουν την ψυχολογία τους. Θα πρέπει λοιπόν για το θέμα να παρέμβουν τόσο η Αντιπεριφέρεια Πειραιά όσο και η εισαγγελέας προστασίας των ζώων, πριν οι συνθήκες στο παράνομο κυνοκομείο γίνουν εκρηκτικές. Τόσο λόγω του καλοκαιριού, που έφθασε, όσο και λόγω της προοδευτικής αύξησης του αριθμού των ζώων που θα φιλοξενεί το παράνομο κυνοκομείο.

• Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πειραιά συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη το σχέδιο της ανάπλασης του Μικρολίμανου. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, το σχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Μικρολίμανου που δεν θα έχει καμιά σχέση με το σημερινό. Ενός Μικρολίμανου που θα δίνει χώρο στον πολίτη, στον επισκέπτη και δεν θα τα παραδίδει όλα στους καταστηματάρχες. Συγκεκριμένα, στην πλευρά της θάλασσας δεν θα υπάρχει καμιά πέργκολα. Θα υπάρχει χώρος πλάτους 1,5 μέτρου, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά για περίπατο και χαλάρωση, αφού θα προβλέπει και την τοποθέτηση καλαίσθητων πάγκων για να κάθεται ο κόσμος. Μετά τον χώρο περιπάτου, υπερυψωμένος θα είναι ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πλάτους 3,6 μέτρων, δίπλα του (σ.σ.: προς τα μαγαζιά) πεζόδρομος πλάτους 1,5 μέτρου και θα ακολουθούν οι πέργκολες των μαγαζιών.


Σχολιάστε εδώ