Τα πλασματικά έτη γίνονται ακριβότερα

Από εκεί και πέρα, ο καθένας ζυγίζει τα πράγματα και αποφασίζει είτε να βγει και να πάρει μια κουτσουρεμένη σύνταξη είτε να συνεχίσει την εργασία του μέχρι την τελευταία μέρα -παίρνοντας κάτι παραπάνω- για την κάλυψη των αναγκών του.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την αναγνώριση των πλασματικών ετών:

1. Ακριβότερο το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών ετών από 1/1/2017.

Με την έναρξη του 2017 αυξάνεται το ποσό για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται ανά περίπτωση. Με τα ισχύοντα πριν τον νέο ασφαλιστικό νόμο, η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων (στρατού, σπουδών, παιδιών) ως συντάξιμου απαιτούσε την καταβολή, από την πλευρά του ασφαλισμένου, στο Δημόσιο ποσοστού εισφοράς 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή των αποδοχών που λάμβανε ο ασφαλισμένος κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ με τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) η αναγνώριση των πλασματικών ετών προκύπτει από την καταβολή του ασφαλισμένου, για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει τον χρόνο που υπεβλήθη η αίτηση εξαγοράς, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20% των αποδοχών (συντάξιμων).

Αυτή η αλλαγή προκαλεί αρκετά μεγάλη αύξηση στην εξαγορά των πλασματικών ετών. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι συντάξεις πλέον -ύστερα από τόσους μνημονιακούς νόμους- είναι υπερβολικά κουτσουρεμένες.

2. Ποιοι ευνοούνται περισσότερο με την αναγνώριση των πλασματικών ετών;

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι ευνοούνται περισσότερο, δηλαδή όσοι έκαναν έναρξη του ασφαλιστικού τους βίου πριν από το 1993 και είναι στα μητρώα του ΙΚΑ, στα ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, των ΜΜΕ έχουν δικαίωμα να προβούν σε αναγνώριση χρόνων ασφάλισης με την προϋπόθεση ότι κατοχυρώνουν συνταξιοδότηση έως το 2012.

Σε αυτήν την περίπτωση τους δίδεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα θεσμοθετημένα πλέον όρια, που δεν είναι άλλα από τα 62 και 67 έτη. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξει συνταξιοδότηση ακόμη και απʼ το 55ο έτος. Για την κατοχύρωση συνταξιοδότησης απαιτείται η αναγνώριση τεσσάρων ετών για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις το 2011 και πέντε ετών για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις το 2012.

Σημειωτέον ότι δίδεται η δυνατότητα σε όσους πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35 έτη ασφάλισης -μαζί με τα πλασματικά- μέχρι το 2012 να βγουν στη σύνταξη μετά το 58ο έτος -περιπτώσεις ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΕΤΑΑ- ή μετά το 60ό έτος – περιπτώσεις ασφαλισμένων ανδρών του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι ειδικά όρια ηλικίας ισχύουν για τις ασφαλισμένες μητέρες όλων σχεδόν των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Αυτονόητο είναι ότι περισσότερες πληροφορίες για την αναγνώριση των πλασματικών ετών μπορεί να λάβει κάποιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή από τη σχετική εγκύκλιο… που αναμένεται να βγει.


Σχολιάστε εδώ