ΣτΕ…ρούνται νομιμότητας οι περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο χωρίς δασολόγιο

Φέτος, για δεύτερη φορά, με την απόφασή του, το ΣτΕ έθεσε νέα προθεσμία και νέα ερωτήματα σχετικά με την κατάρτιση του Κτηματολογίου, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει προοδεύσει πολύ περισσότερο από τη διαδικασία που αφορά τους δασικούς χάρτες, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Κτηματολογίου καλείται να απαντήσει «πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν και θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη τη χώρα», «ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν προκειμένου να προστατευθεί η κυριότητα του Δημοσίου επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο», «σε πόσες περιοχές προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πριν από τη λειτουργία του Κτηματολογίου» και «πού επίκειται η λειτουργία Κτηματολογίου, χωρίς να έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θεωρεί ότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν δεν έχει προηγηθεί η κύρωση των δασικών χαρτών, απειλώντας με ακύρωση τις κτηματογραφήσεις 107 περιοχών, που ξεκίνησαν προ δεκαετίας, χωρίς να έχει προηγουμένως καταρτιστεί Δασολόγιο. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις του Κτηματολογίου…

***

Αλέξης Τσίπρας: «Εργαλείο εκσυγχρονισμού το Κτηματολόγιο»

«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα του Κτηματολογίου και να ολοκληρώσει το έργο των δασικών χαρτών μέχρι το 2020», τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρατήρησε επίσης πως «πρόκειται για εκκρεμότητες σαράντα χρόνων, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί». «Ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», τόνισε, «θα υπογραφούν συμβάσεις για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο υπόλοιπο 67% της χώρας, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία νέου φορέα δημοσίου δικαίου».

***

Πρόωρη… διαβούλευση

Άρχισαν οι (αναμενόμενες) αντιδράσεις στο… προσχέδιο νόμου για την επικείμενη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων με το Κτηματολόγιο. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα capital.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος Χρήστος Δημητριάδης αναφέρει: «Οι ιθύνοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταργώντας τα υποθηκοφυλακεία -με την ανεξήγητη ανοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης- στην ουσία επιδιώκουν να καταργήσουν τον μόνο φορέα που μέχρι σήμερα τους έλυνε προβλήματα, τα οποία οι ίδιοι προκαλούσαν». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώνσταντίνος Σαρρής δήλωσε ότι «δεν θα επιτραπεί η κατάργηση του Κτηματολογίου Κω – Ρόδου», καθώς «δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση των κτηματολογικών τόμων και η ψηφιοποίησή τους».

***

Αργά αλλά σταθερά… εκσυγχρονιζόμαστε

Με μόνο… έναν μήνα καθυστέρηση, η εταιρεία του Κτηματολογίου μας ενημέρωσε για τη συνεργασία της με το ΤΕΕ όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών που συντάσσουν οι μηχανικοί για ακίνητα σε όλη τη χώρα. Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί την πρώτη από τις νέες ηλεκτρονικές συναλλαγές του Κτηματολογίου και θα αξιοποιηθεί, τόσο κατά τη λειτουργία του όσο και κατά τη φάση της σύνταξής του, για τον εντοπισμό των δηλούμενων ακινήτων. Με την υπηρεσία αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου, «ανοίγει ο δρόμος για την πλήρως ηλεκτρονική λειτουργία του Κτηματολογίου». Πάντως, προς το παρόν, η ηλεκτρονική υποβολή σύντομα θα τεθεί σε… πιλοτική λειτουργία.


Σχολιάστε εδώ