Στα κάγκελα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αντʼ αυτού, όμως, φάγαμε πόρτα… Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίοι πήραν ό,τι ζητούσαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης, απέπνεαν σιγουριά ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα ήταν… τυπική και απλώς θα επισημοποιούσε τη διαδικασία της ρύθμισης του χρέους. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν σε άλλο μήκος κύματος από τις διαθέσεις του αδίστακτου Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ωμά ότι όλα είναι στον αέρα, τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί και η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα.

Άρχισαν, μάλιστα, να αποκαλύπτονται τα σενάρια που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία προβλέπουν ότι η… φυλακή θα κρατήσει μέχρι το 2060, ίσως και έως το 2080!

Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει ο Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες με εντελώς άδεια χέρια και να πέσει το όποιο ηθικό είχε απομείνει στους βουλευτές, οι οποίοι ευθέως πλέον παραδέχονται ότι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες, από εκεί που περίμεναν ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές γύρω στον Σεπτέμβρη, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Κάποιες βέβαια ελπίδες –μικρές– έχουν επενδυθεί στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει το ίδιο κλίμα στο μέτωπο των δανειστών, δεδομένου ότι παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ.

Μαύρα τα έχουν βάψει…

Αυτή η εξέλιξη έχει σπείρει κατήφεια και άγχος στους κυβερνητικούς βουλευτές, και βασικά του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν ότι διέξοδος δεν υπάρχει με τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία παίζει όλο το παιχνίδι, με αρκετές από τις άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, να διαφωνούν, αλλά να μη βάζουν βέτο στον Σόιμπλε.

Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν αρκετές κρυφές συσκέψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η απογοήτευση, η ανησυχία, η απόγνωση και η αγωνία για το τι κάνουμε από δω και πέρα, πού πάμε… Και το ζήτημα που τους απασχόλησε ήταν τι δυνατότητες υπάρχουν για να μη δεχθούμε αυτά που ζητάει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ποιες επιλογές έχουμε για να χαράξουμε άλλη γραμμή.

Αιχμές κατά Μαξίμου

Κοινή, πάντως, ήταν η επισήμανση ότι οι βουλευτές δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση από το Μαξίμου και προσωπικά από τον πρωθυπουργό και αρχηγό τους Αλέξη Τσίπρα για το «τι… χαρτιά έχουμε αν η άλλη πλευρά δεν βάλει νερό στο κρασί της και μέχρι πού μπορούμε να πάμε με τον κόσμο μας να παραμένει κοντά μας. Και πρωτίστως χωρίς να μπει η χώρα σε περιπέτειες…».

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι τις περισσότερες φορές στις συζητήσεις νομοσχεδίων στη Βουλή μαθαίνουν την τελευταία στιγμή ποια είναι η θέση της κυβέρνησης…

Έμειναν μόνο 19…

Γεύση της αλλαγής ως προς την αφοσίωση και την απόλυτη αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τους βουλευτές του πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την… έγκριση των μέτρων με τα πλεονάσματα και τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Ξεκίνησε με παρόντες όλους, και τους 144, και προς το τέλος είχαν μείνει μόνο 19 βουλευτές!

Αυτό λέει πολλά. Το θέμα είναι αν πήρε το μήνυμα το Μαξίμου…

Τα τρία εφιαλτικά σενάρια…

Μια γεύση των… κουστουμιών που μας έχουν ράψει σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους δίνει το έγγραφο του ESM που αποκάλυψε το Reuters, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Στο πρώτο σενάριο, με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο χρέος. Το Βερολίνο δεν θα είχε αντίρρηση, το ΔΝΤ θεωρεί το σενάριο ανεδαφικό.

Στο δεύτερο, με βάση τις παραδοχές του ΔΝΤ, τις οποίες απορρίπτει το Βερολίνο, με μέση ανάπτυξη 1% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023 μέχρι το 2060, θα χρειαζόταν βαθύτερη ελάφρυνση χρέους, την οποία δεν αποδέχεται το Eurogroup.

Στο τρίτο σενάριο, με ρυθμό ανάπτυξης 1,25% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% από το 2023 έως και το 2060 (κλειδωμένο σε όλα τα σενάρια το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022), θα χρειαζόταν μεταξύ άλλων επιμήκυνση των μέσων ωριμάσεων κατά 15 χρόνια (δεν το δέχεται το ΔΝΤ) και κλείδωμα επιτοκίων στο 1% έως το 2050 (δεν το συζητά καν το Βερολίνο).

***

Στροφή προς την Κεντροαριστερά προτείνουν βουλευτές στον Τσίπρα – Και άνοιγμα α λα Ανδρέα

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε μεγάλη μερίδα όχι μόνο βουλευτών αλλά και στελεχών που δεν είναι του στενού, σκληρού κομματικού… σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική στρατηγική μετά τις… εμπειρίες με τις οποίες έχει μπολιασθεί το κόμμα και τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί, που αν τις εφάρμοζε κάποιος παλιότερα θα στελνόταν στο… πυρ το εξώτερον.

Αυτή η μεταστροφή, όμως, έχει γίνει πλέον καθεστώς, από τη στιγμή που συνειδητοποιήθηκε ότι άλλο είναι να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και άλλο να κυβερνάς και να θέλεις να παραμείνεις στην εξουσία.

Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές, σε συσκέψεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στη Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι είναι η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξει πανιά προς την Κεντροαριστερά, της οποίας με τις αναγκαίες… προσαρμογές μπορεί να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης. Και όλες οι συνθήκες ευνοούν αυτήν τη… μετακόμιση. Το γήπεδο είναι ελεύθερο και αυτό φαίνεται από το ότι το ΠΑΣΟΚ, ούτε αυτόνομα ούτε με την ταμπέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν θα μπορέσει να πάρει τα ηνία. Το ίδιο ισχύει και για την παρέα του Σημίτη με τους «3» και το νέο κατασκεύασμα, τη «Δημοκρατική Ευθύνη», όπου έχει βάλει το χέρι του ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και για τις κινήσεις του Βενιζέλου, όπως και του Ποταμιού. Απόδειξη, τα σχεδόν μηδαμινά ποσοστά που έχουν, εκτός της ΔΗΣΥ, που έχει ένα 6%.
Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, προτείνουν στον Τσίπρα να κάνει αυτό που έκανε ο Ανδρέας, μιλώντας για Εθνική Λαϊκή Ενότητα, για μη προνομιούχους Έλληνες, για περήφανα γηρατειά κ.ά. Επισημαίνουν επίσης στον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μόνιμη στρατηγική, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο κόμμα, ότι «άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε, αλλάζουμε θέσεις και συμμαχίες».

Όσον αφορά εκείνους τους συντρόφους που ψήφισαν πριν από λίγες μέρες το πιο βαρύ Μνημόνιο και ενδεχομένως να διαφωνούν με το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, ενώ έχουν δεχτεί να τους στηρίζει στην εξουσία ένα δεξιό κόμμα, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, μπορεί να τους πει να μείνουν με το 3% που είχαν πριν πάρουν την εξουσία, είναι η απάντηση των βουλευτών στην υποθετική αυτή ερώτηση.


Σχολιάστε εδώ