Πώς υπολογίζεται η προσωρινή σύνταξη

Στις περιπτώσεις αναπήρων που έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67%-79,99% χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη το 75% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών και στις περιπτώσεις με αναπηρία 50%-66,99% χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη το 50%. Στο 50% ανέρχεται και η προσωρινή σύνταξη στις περιπτώσεις απονομής λόγω θανάτου. Η προσωρινή σύνταξη σε καμιά των περιπτώσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης (που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης), δηλαδή μικρότερη των 384 ευρώ, ούτε και να υπερβεί το διπλάσιο αυτής, δηλαδή τα 768 ευρώ. Συγκεκριμένα:

α) Για τους μισθωτούς: H προσωρινή σύνταξη είναι το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους δώδεκα μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο μέσος όρος αυτός υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του 12.

β) Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους του ΟΓΑ: H προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο ασφάλισης, διαιρουμένου διά του 20% και στη συνέχεια διά του 12.

• Προτεραιότητα στην καταβολή της σύνταξης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο όσον αφορά τη χορήγηση των συντάξεων, έχουν τα άτομα με αναπηρία.

Πότε δεν δίνεται προσωρινή σύνταξη:

Η προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται αν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

1) Όταν οι ασφαλισμένοι δηλώσουν γραπτώς -κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης- ότι δεν επιθυμούν την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Ο ΕΦΚΑ, κατά την υποβολή της αίτησης, πρέπει να ενημερώσει για όλες τις δυνατότητες χορήγησης της προσωρινής σύνταξης.

2) Όταν δεν πληρούνται οι κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, χρονικές προϋποθέσεις -κατά περίπτωση- κ.λπ.). Οι ασφαλισμένοι που αιτούνται την έκδοση προσωρινής σύνταξης πρέπει να συνυποβάλλουν μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 περί πλήρωσης των τιθέμενων προϋποθέσεων για τη χορήγηση σύνταξης. Επιπροσθέτως, όσοι εκ των ασφαλισμένων έχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, οφείλουν, πέραν της δήλωσης, να προσδιορίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τον διαδοχικό χρόνο, τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης και τις τυχόν οφειλές.

3) Όταν, όσον αφορά τη συνταξιοδότηση, πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικοί Κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούν τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, τη διαδικασία εφαρμογής του Κανονισμού και τις λοιπές συναφείς διατάξεις.

4) Όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

5) Όταν παίρνουν ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη, για την ίδια αιτία (οριστική ή προσωρινή), ή έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης με αίτημα τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

6) Όταν οι ασφαλισμένοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν έχουν διακόψει την εργασία τους. Στην περίπτωση δε που γίνει εκ νέου ανάληψη εργασίας -μετά την αίτηση για προσωρινή σύνταξη ή τη χορήγηση προσωρινής- διακόπτεται η καταβολή της. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι οφείλουν, κατά την υποβολή της αίτησης για χορήγηση προσωρινής σύνταξης, να δηλώνουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι θα γνωστοποιήσουν στον ΕΦΚΑ τυχόν ανάληψη επαγγελματικής δραστηριότητας.

7) Όταν είναι απαραίτητη η αναγνώριση ετών ασφάλισης -πλασματικών- για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Παρά ταύτα, εκδίδεται απόφαση προσωρινής συνταξιοδότησης, ύστερα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει νέα αίτηση για την απονομή προσωρινής σύνταξης.

8) Όταν υπάρχουν οφειλές (απαιτήσεις) από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια από τον ισχύοντα κάθε φορά νόμο.


Σχολιάστε εδώ