Παγώνουν ο ανασχηματισμός και το συνέδριο

Πάντως, στο εσωτερικό μέτωπο, και μετά τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup, όπου δεν υπήρξε συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας παγώνει κάθε συζήτηση και κάθε διεργασία (π.χ. ανασχηματισμός, καταστατικό συνέδριο κ.ά.), καθώς ρίχνει όλο το βάρος και όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό και για το ποσό της δόσης και για το πώς θα καταβληθεί αλλά και για το τι θα γίνει με το περιβόητο πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, τα αποτελέσματα του Eurogroup αποτέλεσαν σοκ για την κυβέρνηση, που αιφνιδιάστηκε πλήρως, καθώς περίμενε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα τηρούσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περί διευθέτησης του χρέους και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υποτιμήθηκε για άλλη μια φορά ο παράγων Σόιμπλε και η συνολική γερμανική στάση έναντι του προγράμματος της περιβόητης ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Γερμανία ποτέ δεν πολυσυμπάθησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο κ. Σόιμπλε έκανε τα πάντα για να το μπλοκάρει και να το περιορίσει, αφού δεν ευνοούσε τη γερμανική οικονομία, που θα καλούνταν ενδεχομένως να εγγυηθεί ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, περιορισμένων δυνατοτήτων. Αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν και το κύριο επιχείρημα του κ. Σόιμπλε προς την κ. Μέρκελ για την τελική στάση της Γερμανίας στο Eurogroup.

Η γερμανική πλευρά αδιαφορεί για την ανάγκη ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, κι αυτό διότι θέλει να αποφύγει μια μεγαλύτερη επέκταση του προγράμματος στην Ιταλία. Αυτό που φαίνεται να την ενδιαφέρει είναι να κρατηθεί σε φθίνουσα πορεία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αποπληρωθούν γερμανικά και γαλλικά πρωτίστως ομόλογα που λήγουν, ενώ το 2018 και πιθανά από τον Νοέμβριο του 2017 (αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος στις 15 Ιουνίου) ή ακόμα και στις αρχές του 2018 θα μπορούσαν να ενταχθούν 3-4 δισ. ελληνικά ομόλογα, που θα αγοραστούν από την ΕΚΤ. Όμως ακόμα και αυτή η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE απαιτεί μια ρύθμιση για το χρέος και πιθανά ένα νέο μίνι Μνημόνιο, έτσι όπως μεθόδευσαν τα πράγματα οι Γερμανοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει μια νέα προσπάθεια να συνεννοηθεί απευθείας με τον γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να μη βρεθεί μετέωρη η χώρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο σε κατʼ ιδίαν συναντήσεις όσο και από κοινού, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του χρέους και της συνολικής λύσης για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεσμεύθηκαν δε, Τσίπρας, Μέρκελ και Μακρόν, να είναι σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις και σενάρια, πρωτίστως από Ευρωπαίους, στις 15 Ιουνίου η συμφωνία που θα υπάρξει θα περιοριστεί μόνο στην αξιολόγηση και στη δόση. Λέγεται δε ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν κλείσει τα 25 προαπαιτούμενα και ίσως χρειαστεί δάνειο-γέφυρα, ενώ η Ελλάδα ζητάει δόση 10 δισ. και όχι 7,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, το γεγονός ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές αποτελεί τρόπον τινά μια δικλίδα ασφαλείας πως θα υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης και εκταμίευση του ποσού που χρειάζεται για την αποπληρωμή.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα δεν θα πάρει ποσοτικοποίηση των μέτρων τον Ιούνιο, ενώ φαίνεται ότι είναι μετέωρη η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ, που πιθανόν θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.


Σχολιάστε εδώ