Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ στην κοινοπραξία που πήρε τον ΟΛΘ!

Μόλις όμως έσκασε η βόμβα ότι ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ είναι μπλεγμένος στα Malta Files, αποκρύπτοντας τεράστια περιουσιακά στοιχεία μέσω θυγατρικών, offshore, και του γιου του στη Μάλτα (ο τουρκικός Τύπος έχει γράψει για ποσό ύψους 130 εκατ. ευρώ), όλοι άρχισαν να ψάχνουν τις εταιρείες του Γιλντιρίμ. Όπως είναι γνωστό, στην προσφορά του, που έγινε δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Ιβάν Σαββίδης δήλωσε συμμετοχή μέσω της εταιρείας του Belterra Investments, μαζί με άλλες δύο εταιρείες, την DIEP και την Terminal Link SAS. Και η μεν DIEP είναι μια ΕΠΕ με μετοχικό κεφάλαιο μόνο 25.550 ευρώ, θυγατρική μιας άλλης, άγνωστης στα λιμάνια γερμανικής εταιρείας (TCUB), αλλά στο «γήπεδο» της Terminal Link SAS τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

Η Terminal Link ανήκει μόνο κατά 51% στην CMA-CGM, στην οποία, αν και παρουσιάζεται ως γαλλική, το Γαλλικό Δημόσιο κατέχει μόνο το 7% των μετοχών, ενώ το 25% ανήκει στη Yildirim Holding και το πακέτο πλειοψηφίας στον Λιβανέζο Ζαν Σαάντ. Στην αʼ φάση του διαγωνισμού ξεπουλήματος του ΟΛΘ από το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμμετάσχει αυτοτελώς και η Yildirim Holding. Μια και, καθώς φαίνεται, δεν μπορούσε να μπει από την πόρτα, τελικά μπήκε από το παράθυρο, ως μέτοχος της Terminal Link SAS. Πολύ απλά, λοιπόν, επειδή η δημοσιοσχετίστικη ανακοίνωση Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ απέκρυψε τη σύνθεση των μετόχων των εταιρειών που αγόρασαν τον ΟΛΘ, είναι αλήθεια ότι η εταιρεία του τούρκου πρωθυπουργού Yildirim Holding είναι, έστω και έμμεσα, μεταξύ των μετόχων-αγο­ραστών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;

Με την παραλία της Θεσσαλονίκης τι γίνεται;

Από όλα τα ερωτήματα που θέσαμε στο φύλλο της 7ης Μαΐου και δεν απαντήθηκαν υπάρχει και ένα το οποίο έχει προκαλέσει την μήνιν των Θεσσαλονικιών: Το ξεπούλημα ολόκληρης της παραλίας της πόλης τους.

Ρωτάμε, λοιπόν, ξανά: Στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της χερσαίας ζώνης που ξεπουλήθηκαν στους τουρκο-λιβανέζους-Ιβάν κ.λπ. περιλαμβάνεται και η χερσαία ζώνη από τον χείμαρρο Δενδροποτάμου, δυτικά της πόλης, μέχρι και το Παλατάκι της Καλαμαριάς;

Πόση είναι η έκταση αυτή;

Το ΤΑΙΠΕΔ, που έκανε τον διαγωνισμό, δεν μπορεί να σιωπά.

Τι έχει αρπάξει

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και η οικογένειά του έχουν μια περιουσία που ξεπερνά τα 140 εκατ. δολάρια και απλώνεται στην Ολλανδία και στη Μάλτα.

Στις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας Γιλντιρίμ περιλαμβάνονται 11 πλοία με ξένη σημαία, εντεταγμένα σε ένα δίκτυο εταιρειών στη Μάλτα, στην Ολλανδία και στις Ολλανδικές Αντίλλες.

Συγγενείς του πρωθυπουργού φέρο­νται να αγόρασαν επτά ακίνητα, αξίας άνω των 2,5 εκατ. δολαρίων (όλα πληρωμένα σε μετρητά), ενώ ταυτόχρονα, μέσα από μια ολλανδική εταιρεία, η οικογένεια Γιλντιρίμ δώρισε ανώνυμα περίπου 600.000 ευρώ στον Δήμο Πεντίκ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για την ανέγερση ενός νέου τζαμιού.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ναυτιλιακή offshore της οικογένειας αναπτύχθηκε παράλληλα με την επαγγελματική ανέλιξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έφτασε να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας…


Σχολιάστε εδώ