Οι νέοι έχουν ναρκωθεί και δεν αντιδρούν στη λαίλαπα

Η απόφασή του να απέχει από τη μικρή οθόνη ήταν ηθελημένη καθώς η τηλεόραση πέρασε μια άσχημη περίοδο, με τους συντελεστές να μένουν απλήρωτοι. Έτσι, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης προτίμησε να παραμείνει πιστός στο ραδιόφωνο, στη συγγραφή -ήδη έχει υπογράψει επτά επιτυχημένα βιβλία- αλλά και στην οικογένειά του, στην Αθήνα, παρόλο που είχε προτάσεις για παραγωγές που γυρίζονται στην Κύπρο.

Αυτή η υπομονή του ανταμείφθηκε. Ο γοητευτικός ηθοποιός θα πάρει μέρος σε τέσσερα επεισόδια του τρίτου κύκλου της αγγλικής σειράς «The Durrells», η οποία προβάλλεται ήδη σε σαράντα χώρες και αποτελεί παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο, με τα περισσότερα γυρίσματα να γίνονται την Κέρκυρα! Να σημειωθεί ότι στη σειρά παίζουν ήδη σε δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους δύο αξιόλογοι έλληνες ηθοποιοί, ο Αλέξης Γεωργούλης (ο ταξιτζής του νησιού) και ο Γιώργος Καραμίχος (ο γιατρός της Κέρκυρας), οι οποίοι κάνουν γνωστή τη χώρα μας σε όλο τον πλανήτη.

Ο Κώστας Κρομμύδας αναρωτιέται πώς ακόμη τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχουν αδράξει την ευκαιρία να επισκεφτούν τα γυρίσματα και να κάνουν διαφημιστική καμπάνια για τα νησιά μας μέσω του σίριαλ. Γιʼ αυτό άλλωστε δεν τον αφήνει έκπληκτο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν παρακολούθησε στη Βουλή την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου αλλά προτίμησε να δει το «Survivor».

***

> Σας βρίσκουμε μετά την περιοδεία σας στη Γερμανία, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου σας μυθιστορήματος «Φως μέσα στη θύελλα» που κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου (Εκδόσεις Διόπτρα). Έρχεστε με καλά νέα;

Πολύ ευχάριστα, αφού υπέγραψα τη μετάφραση βιβλίων μου στα γερμανικά, ενώ είχε προηγηθεί η μετάφραση μυθιστορημάτων μου στα αγγλικά. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα βιβλία μου «Μη με λησμόνει», «Ουρανόεσσα», «Ογκρέσα», «Η ζωή που έλειπε», «Μπαμπά μεγάλωσέ με», «Cave of silence». Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν σταμάτησε να διαβάζει βιβλία ακόμη και μέσα στα Μνημόνια. Και τώρα, στην κρίση, το βιβλίο είναι το καταφύγιό του. Θα πάει σε δανειστικές βιβλιοθήκες, θα ανταλλάξει βιβλία με τους φίλους του, θα τα διαβάσει μέσα από υπολογιστή. Και θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Παρουσίαζα το νέο μου βιβλίο «Φως μέσα στη θύελλα», στην Καλαμάτα, Κυριακή βράδυ, και 150 άτομα ήρθαν να με ακούσουν παρά να δουν το «Survivor» στην τηλεόραση. Βέβαια, ο κόσμος βλέπει «Survivor» γιατί η μικρή οθόνη, τουλάχιστον τα πανελλαδικά κανάλια, δεν έχει κάτι συναρπαστικό να τους δώσει.

> Δεν σας πείραξε που ο κόσμος έβλεπε το «Survivor» παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή; Οι 300 υπέγραψαν ακόμη πιο σκληρά μέτρα και εμείς βλέπαμε τον Ντάνο να τρώει καρύδες στον Άγιο Δομίνικο.

Δεν έχω κάτσει να παρακολουθήσω ολόκληρο επεισόδιο του «Survivor». Δεν με εξιτάρει να βλέπω συνεχώς ανθρώπους να τρέχουν, αλλά αν ήμουν σπίτι το «Survivor» θα χάζευα από το να βλέπω στη Βουλή να πλακώνονται, στην κυριολεξία. Το επίπεδο συζήτησης των πολιτικών μας είναι πολύ χαμηλό. Τέτοιες βρισιές και χειρονομίες ούτε σε καφενεία του χωριού δεν βλέπουμε. Εδώ έπεσε και ξύλο και φώναζαν την αστυνομική φρουρά. Πραγματικά μου είναι πολύ πιο ευχάριστο να δω ένα ριάλιτι με νέα παιδιά να αγωνίζονται σε διάφορα παιχνίδια, παρά τους πολιτικούς μας στη Βουλή, οι οποίοι έχουν φέρει τη χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Βέβαια στεναχωριέμαι που οι νέοι μας έχουν ναρκωθεί και δεν αντιδρούν σε αυτήν την καταστροφή ή προτιμούν να φύγουν από τη χώρα, αλλά πλέον νομίζω ότι ο καθένας μας περπατά ως μονάδα, κοιτά πώς θα σώσει από αυτήν τη λαίλαπα τον εαυτό του και την οικογένειά του, αφού ό,τι του είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είδε πια ότι δεν το έκαναν.

> Θα παίρνατε μέρος σε ένα ριάλιτι;

Μια φορά συμμετείχα στο «Dancing with the stars» γιατί μου αρέσει πολύ ο χορός. Το είδα σαν σχολείο όχι σαν τηλεοπτική παραγωγή και πραγματικά εξελίχθηκα. Με βοήθησε και στην υποκριτική. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα γίνω επαγγελματίας παίκτης σε ριάλιτι.

> Πώς προέκυψε η πρόταση για τη βρετανική σειρά «The Durrells», την οποία βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατές, από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία;

Η πρόταση για τη συμμετοχή μου στη βρετανική σειρά «The Durrells» ήρθε τελείως ξαφνικά και είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό βήμα. Δέχθηκα λοιπόν ένα τηλέφωνο για περάσω ένα casting για τον ρόλο του αστυνομικού διευθυντή Κέρκυρας -για τον οποίο, σημειωτέον, έχω αφήσει και μουστάκι- και, για να σας πω την αλήθεια, νόμιζα ότι στην αρχή μου έκαναν πλάκα. Και όμως όχι. Πέταξα για Λονδίνο, μου πήραν μέτρα για τα ρούχα που θα φοράω, μου έδωσαν τον ρόλο και μου ανακοίνωσαν ότι μέσα στον Μάιο ξεκινάω τα γυρίσματα στην Κέρκυρα, ενώ τα επεισόδια στα οποία θα παίζω θα προβληθούν την άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018. Οι παραγωγοί είναι τρομεροί επαγγελματίες. Με το που έφυγα από τη Βρετανία μου έστειλαν e-mail για το πού θα μένω, ποιον γιατρό θα καλέσω αν θέλω κάτι, σε ποιο βενζινάδικο θα βάλω βενζίνη. Κάθε κύκλος της σειράς είναι γύρω στα οκτώ επεισόδια και το κοινό τα περιμένει πώς και πώς, καθώς η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο. Την παραγωγή εμείς τη βλέπουμε από τη συνδρομητική τηλεόραση του OTE και συγκεκριμένα το κανάλι OTE CINEMA 4HD.

> Έχετε κάνει το πρώτο γύρισμα;

Ναι και ήταν καταπληκτικό. Σε μια πανέμορφη βίλα στην Κέρκυρα, δίπλα στο λιμάνι. H οποία αποτελεί έναν ύμνο για τα Επτάνησα. Το σίριαλ πατάει πάνω στη βιογραφία της οικογένειας του Τζέραλντ Ντάρελ, ο οποίος έγραψε το ομώνυμο βιβλίο. Αφορά την ιστορία της οικογένειάς του όταν πεθαίνει ξαφνικά ο πατέρας του και η μητέρα του, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει το 1935 να πάρει τα τέσσερα παιδιά της και να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα και να ζήσει αντισυμβατικά σε ένα σπίτι στη φύση, δίπλα στη θάλασσα. Πραγματικά, είναι μια σειρά που εκθειάζει τις ομορφιές της Ελλάδας και είναι μια συγκλονιστική ευκαιρία για το όμορφο νησί των Φαιάκων. Αυτό που έχουν καταφέρει ο Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος υποδύεται τον μοναδικό ταξιτζή του νησιού, αλλά και ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος ενσαρκώνει τον ρόλο του γιατρού-φυσιοδίφη, είναι εκπληκτικό. Είναι δύο σπουδαίοι έλληνες σπουδαίοι που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά που μεταδίδεται παγκοσμίως. Και όμως το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού δεν έχουν επισκεφτεί τα γυρίσματα. Δεν τους καίγεται καρφί; Κοιμούνται; Να μου πείτε, εδώ συνήθως κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όσες ξένες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές εταιρείες θέλουν να γυρίσουν ταινίες ή σειρές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα και δωρεάν διαφήμιση. Η σειρά είναι του ίδιου επιπέδου και έχει την απήχηση της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και κανείς αρμόδιος δεν έχει κάνει κάτι. Είναι να τρελαίνεσαι.

> Ποια είναι τα προβλήματα του κόσμου; Τι σας λένε οι ακροατές στην καθημερινή σας επαφή μέσω της συχνότητας του Love Radio;

Εδώ και πέντε χρόνια, που τους κρατώ συντροφιά με ωραία μουσική, σκοπός μου είναι να τους φτιάχνω τη διάθεση. Κυρίως μιλάμε για τις ανθρώπινες και τις ερωτικές σχέσεις. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη μοναξιά. Ειδικά μέσα στο Μνημόνιο οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα και αυτό τους κάνει ακόμη πιο κουμπωμένους. Δεν έχουν λεφτά να πάρουν την κοπέλα τους και να την κεράσουν ένα πιάτο φαγητό. Τι λέμε τώρα; Υπάρχει μεγάλο ζόρι στις καρδιές. Να μην μπορείς να κάνεις όνειρα για γάμο, οικογένεια, παιδιά; Ξέρετε πόσοι νέοι έλληνες μετανάστες μου στέλνουν μηνύματα και με ευχαριστούν που τους κρατώ συντροφιά στο εξωτερικό; Την εκπομπή την ακούν από την Αγγλία μέχρι την Αμερική μέσω του διαδικτύου.

> Γιατί φεύγουν; Τι σας λένε;

Δεν μπορούν να ζήσουν με μισθό500 ευρώ. Όσοι έχουμε μείνει πίσω κάνουμε εκατό δουλειές και πληρώνουμε υπέρογκους φόρους. Και το θέμα είναι ότι δεν έχουμε τις ανάλογες παροχές στην υγεία και στην παιδεία. Στην κόρη μου έχω κάνει ιδιωτική ασφάλιση και την έχω γράψει σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό σημαίνει αμέτρητες εργατοώρες για μένα και τη γυναίκα μου. Έχω απογοητευτεί πλήρως. Και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, εδώ και τριάντα χρόνια, αυτό που κυνηγούσαν οι πολιτικοί μας ήταν οι καρέκλες και πού θα τοποθετήσουν τα παιδιά τους και τα ανίψια τους. Κανείς δεν αγάπησε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Λίγο να έχει ταξιδέψει κανείς, ξέρει ότι η Ελλάδα είναι από τους δύο-τρεις παραδείσους που υπάρχουν στη Γη. Στη Βρετανία, που πήγα, έσκασε λίγο ο ήλιος και κάθονταν οι άνθρωποι πάνω στα παγκάκια και στα σιντριβάνια για να κάνουν ηλιοθεραπεία. Και εμείς έχουμε τέτοια πηγή ενέργειας που θα έπρεπε να βουλιάζουμε σε τουρισμό κάθε καλοκαίρι και όμως αυτό δεν γίνεται. Γιατί σχεδόν όλες οι άλλες παροχές μας είναι λάθος. Οι πολιτικοί μας το μόνο που τους νοιάζει είναι να βολευτούν.

> Είστε αγανακτισμένος ή δεν είστε απαισιόδοξος;

Αν είχες έναν πατέρα 80 χρονών, που έχει δουλέψει από μικρό παιδί στα τσιμέντα, στην πιο σκληρή εργασία, και βλέπεις να στεναχωριέται γιατί η σύνταξή του κόβεται και δεν τα βγάζει εις πέρας δεν θα ήσουν θυμωμένος; Ξέρετε τι είναι για τον πατέρα μου, έναν άνθρωπο βιοπαλαιστή, του μεροκάματου, τίμιο, μια ζωή να είναι αυτός που μας βοηθούσε οικονομικά και τώρα να χρειάζεται τη στήριξή μας, ενώ έχει δουλέψει σκληρά; Μεγάλη αδικία για αυτόν τον υπερήφανο άνδρα.

> Πιστεύετε ότι θα ʼρθουν ακόμη και πιο δύσκολες μέρες;

Ναι. Είναι συγκεκριμένη στρατηγική. Όλα σχεδιάζονται απʼ έξω. Θέλουν να πάρουν τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους την παραχωρήσουμε;

> Πώς βλέπετε την ανθρωπότητα σήμερα;

Απεύχομαι έναν παγκόσμιο πόλεμο. Έχουν μαζευτεί πολλοί μεγαλομανείς και ο πλούτος είναι σε λίγα χέρια. Όσο για τη χώρα μου; Ας μας βοηθήσει ο Θεός με τις υπερεξουσίες του Ερντογάν.


Σχολιάστε εδώ