Νέος επικεφαλής σε έναν Οργανισμό που καταρρέει

Η προεκλογική καμπάνια ήταν μεγάλη και δύσκολη. Έξι ενδιαφερόμενοι έθεσαν υποψηφιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι υποψήφιοι ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να συγκεντρώσουν ψήφους από τα κράτη-μέλη.

Κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο νέος επικεφαλής, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2017, δήλωσε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα παγκόσμιο σύστημα περίθαλψης υγείας.

«Αυτό που ο κόσμος υποσχέθηκε όταν ο οργανισμός ιδρύθηκε, το 1948, υγεία για όλους, είναι μια αλήθεια, αλλά ο μισός από τον πληθυσμό δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο σύστημα υγείας», προσέθεσε.

Τα δύσκολα, όμως, τώρα αρχίζουν.

Ο νέος γενικός διευθυντής, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να αποκρύψει μια επιδημία χολέρας στην Αιθιοπία, ενόσω ήταν υπουργός Υγείας, δεν έχει μόνο να διαμορφώσει την ατζέντα αλλά και να λύσει το οικονομικό ζήτημα.

Τα 194 κράτη-μέλη ενέκριναν τον προϋπολογισμό του οργανισμού για τα επόμενα δύο χρόνια και συμφώνησαν πως πρέπει να αυξηθεί η συνεισφορά των χωρών κατά 3%.

Η απελθούσα γενική διευθύντρια Margaret Chan είχε σχεδιάσει να ζητήσει αύξηση 10% για να κερδίσει το χαμένο έδαφος τόσων χαμένων χρόνων, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής και κινδυνεύει να μειωθεί, συγκεκριμένα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη, ο πρώτος βασικός χρηματοδότης του οργανισμού, η Μεγάλη Βρετανία, υποστήριξε τον αντίπαλο υποψήφιο David Nabarro, ο οποίος είχε καριέρα στον ΟΗΕ και υποσχέθηκε την αναδιάρθρωση του οργανισμού.

«Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να περπατάς σε έναν οργανισμό που καταρρέει. Αυτό είναι το πρόβλημα», σύμφωνα με τον Tom Frieden, πρώην διευθυντή του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών και υποστηρικτή του νεοεκλεγέντα επικεφαλής.

Κάποιοι κάνουν λόγο για κατάργηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και για τη δημιουργία ενός άλλου, πιο αποτελεσματικού οργανισμού. Το μεγάλο πρόβλημα του οργανισμού είναι τα έξοδα. Εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε έδειξε ότι μόνο τα δύο από τα επτά τμήματα κινούνται στα όρια του προϋπολογισμού.

Για τα ταξίδια των στελεχών, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, δαπανώνται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που ξοδεύεται για την καταπολέμηση των επιδημιών όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία. Ειδικότερα, 53 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την καταπολέμηση της ελονοσίας την περασμένη χρονιά, περισσότερα από 52 εκατ. για την πρόληψη της ελονοσίας και περίπου 63 εκατ. για την καταπολέμηση του AIDS και της ηπατίτιδας.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα, η απελθούσα γενική διευθύντρια Margaret Chan επέλεξε να καταλύσει στη μεγαλύτερη προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου «Palm Camayenne», το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 900 ευρώ τη βραδιά.

Ο οργανισμός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος πλήρωσε τα έξοδα και σημείωσε ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι καλύπτονται μερικές φορές από τη χώρα υποδοχής.

Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται ότι τα έξοδά του είναι τα ίδια με τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ.


Σχολιάστε εδώ