Μεγάλη γκρίνια κατά Κυριάκου από κορυφαία στελέχη της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μερική αναδίπλωση στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί εθνική προτεραιότητα», εξακολουθεί όμως να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την αρνητική εξέλιξη του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Θεωρεί ότι η τάση της κυβέρνησης για καθυστερήσεις και δολιχοδρομίες -και όχι η αντιπαράθεση Σόιμπλε – Τόμσεν- ευθύνεται για το ότι δεν ελήφθη η απόφαση που θα έστελνε θετικό μήνυμα στις αγορές και θα έδινε ώθηση στην ελληνική οικονομία. Υποστηρίζει ακόμη ότι «η λύση για το χρέος αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι και στο επόμενο Eurogroup οι εταίροι θα δώσουν -στην καλύτερη περίπτωση- ένα περίγραμμα και όχι συγκεκριμένη λύση, κάτι που θα φέρει και πάλι σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό του κόμματος, όμως, παρά την επιφανειακή ηρεμία, υπάρχει γκρίνια, καθώς θεωρούν ότι η ηγεσία θα πρέπει να αρχίσει να κωδικοποιεί τις δικές της θέσεις για τις συντάξεις, για την ανάπτυξη, για τη φορολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, στη σύσκεψη των τομεαρχών, πριν από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, είχε διαφωνήσει με την κεντρική γραμμή του «όχι σε όλα», θέτοντας το ερώτημα:

«Γιατί να μην ψηφίσουμε διατάξεις όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που είναι δική μας πρόταση».

Γενικότερα, οι κινήσεις της ηγεσίας, που δείχνουν προς την κατεύθυνση του οικονομικού φιλελευθερισμού, δεν πείθουν την πλειοψηφία των στελεχών. Η τοποθέτηση (αναβάθμιση ουσιαστικά) του Θεόδωρου Σκυλακάκη ως επικεφαλής της «ομάδας δράσης» για την επιχειρηματικότητα, λίγο μετά την προσχώρησή του στη ΝΔ, την περασμένη Παρασκευή, έστειλε αρνητικούς συμβολισμούς.

Έρχεται δε να προστεθεί στην αναβάθμιση του Ιάσωνα Φωτήλα, στην ένταξη του γιου του Γιάννου Παπαντωνίου, Νικήτα, στο μητρώο πολιτικών στελεχών του κόμματος και στις πληροφορίες για συζητήσεις με τα «ορφανά του εκσυγχρονισμού».

Παλαιότερα στελέχη λένε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό η ΝΔ δεν θα είναι αυτή που ξέραμε».

Έμπειρα στελέχη σημειώνουν ότι «με δεδομένα τα δύο Μνημόνια του Τσίπρα, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές», ενώ τονίζουν ότι «κερδίζουμε μεν τις εκλογές, αλλά η αυτοδυναμία είναι μακριά, ενώ δεν υπάρχουν και συμμαχικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης».


Σχολιάστε εδώ