Κινήσεις Βενιζέλου για ανατροπή της Φώφης!

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Έτσι, με τις πλάτες του Κ. Σημίτη, ετοιμάζει συνδιάσκεψη μέσω του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά». Στο συνέδριο θα είναι παρών φυσικά ο πρώην πρωθυπουργός, ώστε να δώσει ένα συνολικότερο επίχρισμα στο εγχείρημά του. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επιλέγει να πραγματοποιήσει αυτήν τη συνδιάσκεψη περίπου το ίδιο διάστημα με το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η συνάντησή του, δε, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη φαίνεται να ενισχύει την κινητικότητα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ διαφαίνεται πως ένα τμήμα των άλλοτε εκσυγχρονιστών είναι αποφασισμένο να μπει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι και -ει δυνατόν- να επιβάλει τους όρους του.

Σε πρώτη φάση, ο Ευ. Βενιζέλος, με την ανοχή του Κ. Σημίτη και μερίδας εκσυγχρονιστών, επιχειρεί να αποδομήσει και να υπονομεύσει τη Φώφη Γεννηματά και το εγχείρημα για έναν νέο φορέα στην Κεντροαριστερά, την ώρα μάλιστα που ο χώρος δοκιμάστηκε από την ανταρσία των Ν. Ανδρουλάκη και Στ. Ξεκαλάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βενιζέλος και όσοι τον στηρίζουν προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα -έστω άτυπο- μέτωπο «αντί-Τσίπρα», «αντι-ΣΥΡΙΖΑ», προσδοκώντας είτε σε μια -κατά τη δική τους εκδοχή- οικουμενική κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα είτε σε έναν ευρύ κυβερνητικό σχηματισμό που θα διαδεχθεί μετά τις εκλογές την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη -και μάλιστα να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση αυτή μέσω φωτογραφίας που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο αστυνομικός του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη- την επαύριο του πρόσφατου Eurogroup, που δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενε η κυβέρνηση και προκάλεσε συζητήσεις αλλά και αναζωπύρωση των σεναρίων περί ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία και η ατζέντα της συζήτησής τους, καθώς, όπως διέρρευσε, συζήτησαν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τη στάση της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, ενώ απασχόλησαν ιδιαίτερα οι πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά της ΕΕ, από την επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία ως τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα και το πώς μπορεί κανείς να παλέψει το νέο φαινόμενο στην καρδιά της Δύσης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν αναλυτικά και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και συμφώνησαν στην «ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δυναμικού πόλου, που δεν θα αφορά μόνο τους παλαιοπασόκους». Και οι δύο αναγνώρισαν ότι η Φώφη Γεννηματά κράτησε το ΠΑΣΟΚ εντός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και η κριτική πως «δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «δημοσκοπικά τα κέρδη είναι πολύ μικρά και αδυνατεί να απευθυνθεί σε άλλα ακροατήρια, πλην μιας μερίδας παλαιοκομματικών Πασόκων».

Σημίτης και Βενιζέλος συζήτησαν και για πιθανά σενάρια πολιτικών εξελίξεων, θέτοντας στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν δεν μπορεί να πάει παραπέρα τη διαπραγμάτευση, αν και φόρτωσε τον κόσμο με νέα μέτρα και τώρα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, ας φύγει. Υπάρχουν λύσεις και χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό», φέρεται να ειπώθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και με την παρουσίαση του βιβλίου του «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος», οπού υπήρξε προσέλευση αρκετών στελεχών που κινήθηκαν γύρω από τον Κώστα Σημίτη, όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης αλλά και η ηγετική ομάδα της Ώρας Αποφάσεων (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης). Απούσα ήταν η Φώφη Γεννηματά, που ήταν σε περιοδεία, αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης.

Έμπειροι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο Κ. Σημίτης θέλει έστω και από το παρασκήνιο να κάνει παιχνίδι στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ξαναστρέφεται δε στον Βενιζέλο καθώς ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν τράβηξαν και δεν δείχνουν να έχουν προοπτική, ενώ στελέχη με ρόλο και λόγο την εποχή του εκσυγχρονισμού, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης, κ.ά., δεν δείχνουν να μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο.

Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Σημίτης φέρεται να επιδιώκει μια σοβαρή προσέγγιση ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γ. Φλωρίδη και τον Ευ. Βενιζέλο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να δυσφορεί όλο και περισσότερο με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ στις διεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν διατίθεται να μείνει με δική του πρωτοβουλία εκτός Βουλής και εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής και σκέπτεται το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος στη Βʼ Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ