«Δώρισε» ανακτήσιμα δάνεια αξίας 525,2 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Αττικής!

Και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί δημόσια προκήρυξη ώστε να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους. Και, το πιο σημαντικό, η τράπεζα δεν κάλεσε τους δανειολήπτες σε διαπραγμάτευση προκειμένου να δει τι μπορούν να προσφέρουν για την εξυπηρέτηση των δανείων τους πριν τα… πουλήσει στους Άγγλους.

Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις όχι μόνο λόγω της πολύ χαμηλής τιμής πώλησής τους (στο 8% της αξίας τους) αλλά και επειδή «αρμόδιες πηγές» (λέγε με Τράπεζα Αττικής) δήλωσαν ότι επιχειρηματικά δάνεια αξίας 525,2 εκατ. ευρώ «θεωρείται ότι έχουν ανακτήσιμη αξία». Και αυτά τα δάνεια η τράπεζα τα πούλησε σε αγγλικά «κοράκια» για να βγάλουν ένα σωρό εκατομμύρια!

Και ήδη, μόνο με τα στοιχεία που φέραμε στο φως, η υπό­­θεση έφτασε στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης (αντιπρόεδρος της Βουλής) προς τον υπουργό Οικονομικών, θέτοντας ένα καυτό ερώτημα: «Έδωσε η συγκεκριμένη τράπεζα τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δικό τους δάνειο πριν προβεί στη συνολική πώληση των δανείων σε ξένη εταιρεία;».

Επίσης, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη έπειτα από αναφορά που κατέθεσε στις 24 Μαΐου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος Γεώργιος Τρανταλίδης, ζητώντας «την κατεπείγουσα άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία στους οιουσδήποτε υπευθύνους της Τράπεζας Αττικής».

Έδωσαν δάνεια «υψηλής εξασφάλισης»!

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της τράπεζας επέλεξε τη σιωπή –αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα αυτής της συναλλαγής– και ανέθεσε σε «αρμόδιες πηγές» να δώσουν κάποιες εξηγήσεις, κύριος άξονας των οποίων ήταν ότι η πώληση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη «όλων των εποπτικών αρχών», χωρίς όμως να αναφέρεται ποιες είναι αυτές οι εποπτικές αρχές και χωρίς να δοθούν αντίγραφα της σύμφωνης γνώμης τους.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι «αρμόδιες πηγές» δεν είχαν την ευαισθησία να ενημερώσουν τον κύριο ενδιαφερόμενο, το «ΠΑΡΟΝ»! Καθόλου τυχαία, βέβαια…

Από την ενημέρωση που παρείχαν αυτές οι «αρμόδιες πηγές» στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνονται απόλυτα οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας και δίνονται κάποιες εξηγήσεις, όπως ότι δεν περιλαμβάνονται δάνεια πρώτης κατοικίας, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν το ότι ουσιαστικά ΔΩΡΙΣΑΝ δεκάδες χιλιάδες δάνεια σε αγγλικά «κοράκια».

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στο οικονομικό ένθετο της «Καθημερινής» με τίτλο «Σύμφωνες οι ελεγκτικές αρχές με την τιτλοποίηση επισφαλειών της Attica» – η λέξη «δάνεια» απουσιάζει…

«Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια, από τα οποία τα 525,2 εκατ. ευρώ θεωρείται ότι έχουν ανακτήσιμη αξία, ενώ τα υπόλοιπα 806,4 εκατ. ευρώ θεωρούνται μη ανακτήσιμα και η τράπεζα έχει κάνει πλήρεις προβλέψεις. Με βάση άλλωστε αυτή τη διαβάθμιση, η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συσταθεί θα εκδώσει δύο ομόλογα:

• Το πρώτο, που θα ενσωματώνει τα ανακτήσιμα δάνεια των 525,2 εκατ. ευρώ, θα είναι υψηλής εξασφάλισης (senior note) και θα έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του.

• Το δεύτερο, που θα ενσωματώνει τα μη ανακτήσιμα δάνεια των 806,4 εκατ. ευρώ, θα είναι μειωμένης εξασφάλισης (junior note) και τυχόν αποπληρωμή του θα γίνει μετά το senior ομόλογο».

Όλα στο φως στη Βουλή

Απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα ζητάει ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία έχει ως εξής:

«Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα ʽʽΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακήςʼʼ, σύμφωνα με την οποία ʽʽκόκκιναʼʼ δάνεια της Τράπεζας Αττικής πουλήθηκαν έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος σε αλλοδαπή εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την πώληση στον αγγλικό χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC Specialty Finance ʽʽκόκκινωνʼʼ επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο 8% της αξίας τους, δηλαδή έναντι μόλις 104 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η αγγλική εταιρεία αγόρασε το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων ʽʽΘεά Άρτεμιςʼʼ, που είχε ιδρύσει η Τράπεζα Αττικής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 104 εκατ. του τιμήματος το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, με αντάλλαγμα ανάλογο ποσοστό μετοχών της. Η συγκεκριμένη αγγλική εταιρεία ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο συγκεκριμένο άρθρο, η πώληση των δανείων έγινε χωρίς πριν να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να πληρώσουν οι ίδιοι άμεσα το δάνειό τους σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο από αυτό που το αγόρασε η αλλοδαπή εταιρεία.

Είναι προφανές ότι η τράπεζα θα μπορούσε, πριν πουλήσει ένα δάνειο σε ποσοστό 8% της αξίας του, να διαπραγματευθεί πρώτα με τον δανειολήπτη και να του δώσει τη δυνατότητα να εξαγοράσει το δικό του δάνειο σε ποσοστό 10%, ή ακόμη και περισσότερο.

Με τον τρόπο αυτό και η τράπεζα θα αποκόμιζε μεγαλύτερα κέρδη αλλά και, το σημαντικότερο, οι δανειολήπτες θα είχαν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα σπίτια τους πριν αναγκαστούν να διαπραγματευθούν με ένα ξένο fund.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

– Αγόρασε ο αγγλικός χρηματοοικονομικός όμιλος Aldridge EDC Specialty Finance δάνεια από την Τράπεζα Αττικής; Πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια ή και στεγαστικά;

– Ποιο είναι το συνολικό ύψος των δανείων που αγοράστηκαν, ποιο το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των δανείων της εταιρείας και ποιο το τίμημα που κατέβαλε η αγγλική εταιρεία για την αγορά των δανείων και σε τι ποσοστό ανταποκρίνεται το τίμημα σε σχέση με τη συνολική αξία των πωληθέντων δανείων;

– Στη σχετική συμφωνία της τράπεζας με την ανωτέρω αγγλική εταιρεία περιλαμβάνεται και η αγορά ποσοστού μετοχών της τράπεζας και, εάν ναι, πόσο;

– Έδωσε η συγκεκριμένη τράπεζα τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δικό τους δάνειο πριν προβεί στη συνολική πώληση των δανείων σε ξένη εταιρεία;».


Σχολιάστε εδώ