«Δωρεάν» στήριξη στον Ράμα;

Ύστερα από όσα έχουν συμβεί στην Αλβανία τους τελευταίους μήνες, η συνάντηση αυτή, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μόνο ως διακριτική στήριξη στον κ. Ράμα μπορεί να ερμηνευθεί…

Και δεν θα ήταν ούτε αυτό κακό εάν υπήρχε εκ μέρους των Τιράνων αν όχι πολιτική ανταπόδοσης της στήριξης που προσφέρει η χώρα μας, τουλάχιστον μια ουδέτερη πολιτική. Όμως η κυβέρνηση Ράμα ήταν από τις πιο εχθρικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Και ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να ασκηθεί με κάθε τρόπο πίεση στον αλαζόνα και εθνικιστή αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, ώστε να αντιληφθεί ότι ούτε παιγνίδια εις βάρος της ελληνικής μειονότητας μπορούν να γίνουν ανεκτά, ούτε παιγνίδια καθʼ υπόδειξη της Άγκυρας μπορούν να επιβάλουν τετελεσμένα (όπως επιχειρήθηκε στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών), ούτε οι θεωρίες της «Μεγάλης Αλβανίας» έχουν την οποιαδήποτε ελπίδα τουλάχιστον όταν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας, ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται μαζί του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να τονίσει, εκτός όλων των άλλων, τη στρατηγική σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της, με την επισήμανση της εγκατάλειψης των εθνικιστικών πρακτικών…

Ειδικά με την Αλβανία, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Εάν θέλει ο κ. Ράμα ή ο αντίπαλός του κ. Μπάσα τη στήριξη της Ελλάδας προεκλογικά, αυτή δεν θα πρέπει να δοθεί… δωρεάν… Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και για το καθεστώς των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, τα δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, την αποκήρυξη του εθνικισμού και αλυτρωτισμού.

Μόνο τότε θα πρέπει να προσφερθεί υποστήριξη στα Τίρανα…

Διαφορετικά, η Ελλάδα και η ελληνική εξωτερική πολιτική μετατρέπονται σε άμισθο κλακαδόρο των αλβανών εθνικιστών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου…

***

• Κόντρες, κόντρες, κόντρες του Νεοκλασικού με πρέσβεις και μάλιστα σε σημαντικές διπλωματικές αρχές… Σύντομα προβλέπονται εξελίξεις.

• Ο Φραγκίσκος Βέρρος αναλαμβάνει γενικός επιθεωρητής, ενώ ο Μιχάλης Σπινέλλης, ακούραστος όπως φαίνεται και με εξαιρετικές σχέσεις και με τον νυν υπουργό, τοποθετείται στην Ουνέσκο.

Ο Θεόδωρος Γεωργακέλος αναλαμβάνει θέση πολιτικού διευθυντή, καθώς ο κ. Π. Μαυροειδής μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει αναλάβει στην Άγκυρα.

• Τελικά, αν έχεις το καρπούζι και το μαχαίρι, όλα καλά… Η Σιγκαπούρη, όπως όλα δείχνουν, γίνεται… υπερπρεσβεία. Η κ. Κολιού θα έχει στο πλευρό της και σύμβουλο πρεσβείας και γραμματέα πρεσβείας, μια πολυτέλεια που δεν έχουν πρέσβεις σε πολύ πιο σημαντικά πόστα.

Πάντως, για να μη νομίζετε ότι δεν έχει κόστος αυτή η επιλογή, μόνο οι μισθοί είναι μια επιβάρυνση σχεδόν 10.000 ευρώ τον μήνα…

• Ο Κυριάκος Λουκάκης αποχωρεί από την Άγκυρα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου του επεφύλαξε μια ιδιαίτερη τιμή φιλοξενώντας τη φωτογραφία από την αποχαιρετιστήρια συνάντησή τους στην πρώτη σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού ΥΠΕΞ.

• Βεβαίως, την ίδια ημέρα είχε διαρρεύσει στη «Γένι Σαφάκ» η είδηση για την επιστολή του κ. Λουκάκη στους πρέσβεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην τελική φάση της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», στην οποία είχαν προσκληθεί από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς ο σχεδιασμός της άσκησης συμπεριλάμβανε και μέρος του FIR Αθηνών.

• Η απορία που μας έμεινε; Ποιος αποφάσισε να προβεί σε αυτήν την κίνηση ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα; Δεν θα έπρεπε η παρέμβαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να έχει γίνει από το ΥΠΕΞ στις πρεσβείες των εταίρων στην Αθήνα ώστε η κάθε κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της;

• Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να ενημερωθούμε αν και πόσοι ευρωπαίοι πρεσβευτές στην Άγκυρα έλαβαν υπόψη τους την παρέμβαση του έλληνα πρεσβευτή και δεν άφησαν τους στρατιωτικούς ακολούθους των χωρών τους να παραστούν στην τουρκική άσκηση… Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αξιολογηθεί η αξία και η αξιοπιστία της ελληνικής κίνησης.

• Απολύτως προβληματική είναι η νέα νομοθεσία που προώθησε η αλβανική κυβέρνηση με τίτλο «Για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων».

Με την πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης αυξάνεται ο αριθμός των μειονοτήτων τις οποίες αναγνωρίζει η Αλβανία ως εθνικές και αυτές είναι πλέον η ελληνική, η «μακεδονική», η βλαχοαρουμάνικη, οι Ρομά, οι Αιγύπτιοι, η μαυροβουνιακή, η βοσνιακή και η σερβική, ενώ μέχρι τώρα αναγνωρίζονταν ως εθνικές μόνο η ελληνική, η «μακεδονική» και η σερβομαυροβουνιακή. Οι Βλάχοι και οι Ρομά αναγνωρίζονταν ως γλωσσικές μειονότητες ενώ οι Βόσνιοι και οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζονταν ως κοινότητες. Η αύξηση του αριθμού των εθνικών μειονοτήτων στρέφεται κυρίως εναντίον της ελληνικής μειονότητας, καθώς πλέον εξομοιώνεται με τους Αιγύπτιους και τους Βόσνιους, που αποτελούν μικρές μόνο κοινότητες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία απογραφή, την οποία δεν αποδέχθηκε και είχε μποϊκοτάρει η ΟΜΟΝΟΙΑ, η ελληνική μειονότητα εμφανίζεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, να αριθμεί μόλις 24.200 άτομα.

• Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για το αντιδημοφιλές θέμα των Ρομά στη Θράκη. Μάθαμε από τον τοπικό τουρκόφωνο Τύπο ότι έγινε μεγάλη τελετή χάτιμ για ανάγνωση του Κορανίου στο χωριό Αγριάνη στο Σουφλί. Στην τελετή, που μοιράσθηκε και φαγητό, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 2.000 άνθρωποι και όπως ανέφερε η τουρκόφωνη εφημερίδα το χωριό Αγριάνη έδειξε πως «αποτελεί φρουρό της τουρκομουσουλμανικής κουλτούρας στην περιοχή».

Επαναλαμβάνουμε: Η Τουρκία και το προξενείο δεν θα ησυχάσουν μέχρις ότου εκτουρκίσουν και τον τελευταίο Ρομά στη Θράκη…

***

• Συνεχίζουν οι γνωστοί κύκλοι στη Θράκη να στοχοποιούν τον μαθηματικό Νιχάτ Χότσικα, ζητώντας τον εξοστρακισμό του και την απομάκρυνσή του από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Μουζαφερ Σαλιχογλου» με το επιχείρημα ότι είναι… συμπαθών στο κίνημα του Γκιουλέν. Πολύ σωστά ο διευθυντής εκπαίδευσης Ξάνθης Γ. Παπαθανασίου απέρριψε το αίτημα, το οποίο συνοδευόταν και από υπογραφές… Το κυνήγι μαγισσών της ΜΙΤ εναντίον των αντιπάλων του Ερντογάν ή αυτών που βαφτίζει αντιπάλους δεν μπορεί να βρίσκει θέση στη Θράκη.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ