Γλίτωσε (προς το παρόν) από το ξεπούλημα ο τόπος του μαρτυρίου, το ΕΑΤ / ΕΣΑ

Από το ρεπορτάζ, με βάση μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), προέκυπτε ότι δεν προχώρησε η εκταμίευση των 155.000 ευρώ που είχε αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής να δώσει στον ΣΦΕΑ για ανακαίνιση των κτιρίων, καθώς με το αιτιολογικό ότι «ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο και τα περιουσιακά στοιχεία αυτά έχουν παραχωρηθεί για αξιοποίηση των ΕΕΣΠ» δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση! Μάλιστα, αυτό έγινε γνωστό πριν το δημοσιεύσει το «Π» και υπήρξε αναστάτωση στον χώρο των αντιστασιακών, εν όψει και των εκλογών που θα γίνουν για το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία κατέληγε ως εξής: «Σκοπεύετε, μήπως, να συμπεριλάβετε στο πωλητήριο και την προτομή του Σπύρου Μουστακλή και το γραφείο του Αλέκου Παναγούλη, που έχει παραχωρηθεί από την οικογένειά του;».

Επίσης, η πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου με επιστολή της υποστηρίζει ότι ο εν λόγω χώρος δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Και έχει δίκιο γιατί, όπως είναι γνωστό, με το Μνημόνιο 3 του 2016 δημιουργήθηκε ένα νέο Υπερταμείο ξεπουλήματος (όπως στην Ανατολική Γερμανία, μετά την κατάρρευσή της επί καγκελαρίου Κολ), στο οποίο απορροφήθηκαν: ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΥΠΑΑΠΕΔ, όλες οι ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στο Ταμείο αυτό, που έχει τον επίσημο τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας», εισφέρθηκαν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, χωρίς εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων για «αξιοποίηση» και τα κτίρια του Πάρκου Ελευθερίας, τα οποία δεν ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. Να σημειωθεί ότι η σχετική κατάσταση ακινήτων αποκρύβεται.

Στην επιστολή της η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει τα εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Σχετικά με το δημοσίευμά σας με τίτλο ʽʽΚαι το κτίριο του ΕΑΤ / ΕΣΑ, με τα κελιά του Μουστακλή και του Παναγούλη, στο ΤΑΙΠΕΔʼʼ στο ʽʽΠΑΡΟΝ της Κυριακήςʼʼ της 21/5/2017, όπου αναφέρεται πως ο χώρος του Πάρκου Ελευθερίας έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Το εν λόγω ακίνητο δεν ανήκει, ούτε ανήκε ποτέ στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που βρίσκονται πλέον στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί αντικείμενο του νόμου 4389/2016, ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 94/27.05.2016 και αποτελεί δημοσίως διαθέσιμη πληροφορία».

Θλίψη και αγανάκτηση…

«Πώς μπορείτε να ξεπουλάτε τόπους μαρτυρίων που κρατάνε ζωντανή τη μνήμη του ελληνικού λαού;», διερωτάται ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής: «Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εκχωρείται το Πάρκο Ελευθερίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Πάρκο Ελευθερίας στεγαζόταν το ΕΑΤ / ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας). Στον χώρο αυτό βασανίστηκαν φριχτά κατά την ανάκριση αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο Σπύρος Μουστακλής, ο Τάσος Μίνης, ο Κώστας Κάππος, ο στρατηγός Οπρόπουλος, ο Αλέκος Παναγούλης. Στη μνήμη όλων αυτών υπάρχει και Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης, που χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 229Δ’/26-3-1997). Θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης (που επιμένει να αποκαλείται αριστερή) να ξεπουλάει την πιο πρόσφατη Ιστορία του τόπου μας, να θέλει να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τον τόπο μαρτυρίου εκατοντάδων αγωνιστών που έδωσαν τα πάντα για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορείτε να ξεπουλάτε τόπους μαρτυρίων που κρατάνε ζωντανή τη μνήμη του ελληνικού λαού; Τόπους ιερούς, που δεν αφήνουν την Ιστορία να ξεχαστεί; Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

– Σκοπεύετε, μήπως, να συμπεριλάβετε στο πωλητήριο και την προτομή του Σπύρου Μουστακλή και το γραφείο του Αλέκου Παναγούλη, που έχει παραχωρηθεί από την οικογένειά του;».

***

Κυρία στʼ Αμυντικά…

• Στην ολιγομελή κυβέρνησή του ο Εμ. Μακρόν συμπεριέλαβε την κ. Σιλβί Γκουλάρ, κεντρώα ευρωβουλευτή, στην οποία και ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της υπουργού Άμυνας. • Χώρα 65 εκατομμυρίων, η Γαλλία, έχει κυβέρνηση 18 υπουργών, συν τρεις υφυπουργούς. Η Ψωραλέξαινα, των 10 εκατομμυρίων, έχει 44 υπουργούς, υφυπουργούς και αμέτρητους γενικούς γραμματείς. Εις υγείαν μας.

***

Η αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017»

• Υπήρξαν δύο τομείς οργάνωσης: Ο διπλωματικός – πολιτικός, τον οποίο είχαν αναλάβει ο ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος κ. Ευ. Αποστολάκης, και ο εκτελεστικός, την ευθύνη του οποίου είχε ο Α/ΓΕΑ, πτέραρχος κ. Χριστοδούλου και κυρίως οι υπέροχοι έλληνες χειριστές των μαχητικών.

• Οι πρώτοι κατάφεραν, κινούμενοι… ακροβατικά και διπλωματικά, να καταφέρουν τη συμμετοχή στην άσκηση, για πρώτη φορά, ομού και μαζί, Αμερικανών, Αιγυπτίων, Καταριανών, Ισραηλιτών, Ελλήνων κ.ά. Μεγάλη επιτυχία.

• Η εκτέλεση της άσκησης υπήρξε άψογη στο σύνολο, με μερικές ασήμαντες παραφωνίες… αιθούσης. Στην κριτική. Θα διορθωθούν του χρόνου.

• Συγχαρητήρια σε όλους, ιδιαίτερα στο ΓΕΑ-Α/ΓΕΑ, που, τελικά, θα καταφέρει να κάνει την άσκηση αυτή γεγονός της χρονιάς παγκοσμίως.

• Λησμόνησα κάτι σπουδαίο: Συμμετείχε στην άσκηση ο διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη, πτέραρχος Tod Walters, ο οποίος, μάλιστα, ιπτάθηκε με τον κ. Χριστοδούλου πάνω από τη Λήμνο!

***

Υπερβολές…

• «Βάσις, φρουρά, εξηκονταρχία Πρεβέζης. Την Κυριακή θα ακούσουμε την μπάντα…». Πού θυμήθηκα τον στίχο αυτόν από το γνωστό ποίημα του Καρυωτάκη, «Πρέβεζα»;

• Γράφτηκε ότι στο πάρτι των γενεθλίων Καμμένου – Πολάκη για να ανέβει το κέφι στα ύψη βοήθησαν, πλην των καλλιτεχνών Κόκοτα – Γονίδη, και μέλη της μπάντας Στρατού ή ΠΝ – δεν γνωρίζω ακριβώς.

• Δεν επρόκειτο περί μπάντας ολόκληρης. Οι μπάντες υποδιαιρούνται σε μπατίνες, κουαρτέτα κ.λπ. Επρόκειτο περί τμήματος μερικών πνευστών και εγχόρδων, που, αυθόρμητα, προσήλθαν να τιμήσουν τον υπουργό τους.

• Ας μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα… Χρόνια πολλά.

• Γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο για μια αγόρευση στη Βουλή υπέρ των στελεχών των ΕΔ, στο θέμα των οικονομικών. Ο Δαίμων «μάσησε» το όνομα της βουλευτού. Πρόκειται για την κ. Λιάνα Κανέλλη.

***

11η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

• Προ ημερών, στην Αθήνα, στο «Χίλτον», έδρα πλέον της γερμανικής παρακυβέρνησης εν Ελλάδι, απʼ όπου λαμβάνουν εντολές οι έλληνες υπουργοί, με συμμετοχή του τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού κ. Χουλουσί Ακάρ. (Είναι αυτός που φωτογραφήθηκε στο Αιγαίο με φόντο τα Ίμια.)

• Παραλίγο να υπάρξει πρόβλημα χώρου, γιατί, προ διημέρου, ο κ. Λαφαζάνης, με μια μικρή κουστωδία, κραύγαζε: «Δώστε το ʽʽΧίλτονʼʼ στον λαό». Αν το είχαν δώσει, ποιοι δεν γνωρίζω, πού θα γινόταν η σύνοδος;

***

Η υπόθεση πώλησης ΕΛΒΟ

• Τελικά, παραμένουν δύο οι κύριοι διεκδικητές. Είναι η KRAUSS-MAFFEI (Γερμανική) και η Paramount (Νότια Αφρική). Τη δεύτερη, εντελώς άκομψα και παρεξηγήσιμα, επαίνεσε ο κ. Π. Καμμένος. Δεν νομίζω ότι θα φανεί φως εύκολα, δεδομένων των περιπλεκομένων… περιπλοκών της διακήρυξης.

***

Δέσμευση περιουσίας Γιάννου

• Ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

• Εντυπωσιακή κίνηση, αλλά οι πολίτες θα αισθανθούν ότι κάτι, το σοβαρό, γίνεται αν οι δεσμευόμενες περιουσίες κατάσχονται, τελικά, και εκποιούνται υπέρ του κράτους. Και συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για ληστείες από τα εξοπλιστικά, υπέρ του ΥΕΘΑ, που πένεται.

• Το φιλέτο της ακίνητης περιουσίας του, η υπερπολυτελής εξοχική κατοικία της Τήνου, των 2,5 εκατ. ευρώ, «πέταξε». Την πούλησε εγκαίρως. Σαΐνι ο Γιάννος…

• Και του Άκη δεσμεύθηκε αριθμός ακινήτων, προ πενταετίας. Είδατε να πειράζει κανείς το θρυλικό νεοκλασικό της Ακρόπολης; Είναι δεσμευμένο… Σιγά σιγά θα καταφέρει να το… αποδεσμεύσει. Βάζω στοίχημα…

***

Απρέπεια, βαρβαρότητα

• Στην Κάρπαθο, με την παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου, των επιτελαρχών και πλήθους κόσμου. Αξίζει κάθε τιμή στον αθάνατο σμηναγό.

• Την ώρα του μνημόσυνου (μεσημέρι 23ης Μαΐου), τουρκικά μαχητικά προέβαιναν σε ωμές παραβιάσεις του εναέριου μας χώρου.

• Η παράδοση και οι ευγενείς αρχές αντιπαλότητας επιβάλλουν τον σεβασμό νεκρών μαχητών, εκατέρωθεν.

• Ξέρουν οι Τούρκοι από τέτοια;

• Ορθώς, ορθότατα, τον καταχέριασε ο Καμμένος.


Σχολιάστε εδώ