Τρίζει η καρέκλα του Μητσοτάκη

Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις προοπτικές της παράταξης. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν τις πολιτικές αστοχίες και τα λάθη τακτικής της ηγεσίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός όσων υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει ένα restart με επανακαθορισμό της στρατηγικής. «Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, αποτελεσματικό, αλλά προ πάντων πειστικό για την κοινωνία», τονίζουν.

Επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγετική ομάδα, διότι αφενός εγκλώβισε την παράταξη στη λογική των εκλογών, χωρίς να υπάρχουν οι μίνιμουμ προϋποθέσεις επιτυχίας, και αφετέρου απέτυχε να διατυπώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, εφικτή, που να διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση. Τα στελέχη τονίζουν ότι πρέπει σύντομα να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου, ούτως ώστε η παράταξη να βγει από το στρατηγικό τέλμα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η δυναμική που είχε τους προηγούμενους μήνες και η εκλογική απήχηση να πάρει την κατιούσα. Αν μάλιστα οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν να μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι πολύ πιθανό η βουή να γίνει… αντάρα.

«Δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές»

Έμπειρα στελέχη, με μακρά θητεία στα δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας, αποτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη, προβλέπουν ένα σχεδόν εφιαλτικό σενάριο: Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι τους ερχόμενους μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες θα φέρουν μεγάλες ανατροπές, που θα αγγίξουν ακόμη και την ηγεσία. «Η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις επόμενες εκλογές με άλλον αρχηγό», υποστηρίζουν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αργά ή γρήγορα, λένε, θα γίνει φανερό ότι ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει τα φόντα και το πολιτικό εκτόπισμα για να οδηγήσει την παράταξη σε μια ευρεία εκλογική νίκη. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία (68%-70%) των πολιτών δεν τον θεωρεί κατάλληλο για την πρωθυπουργία κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη. Τα εν λόγω στελέχη εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση θα σημάνει αν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών επιβεβαιώσουν την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η εκτίμηση, και ταυτόχρονα τη στασιμότητα ή και τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. «Τότε ακριβώς θα ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα ή πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο στέλεχος που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», σημειώνουν.

«Δεν μπορεί»

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία μια μικρή μειοψηφία που κινείται πέριξ του Κυρ. Μητσοτάκη πιστεύει ότι μπορεί αυτός να πετύχει μια εκλογική νίκη και να είναι ένας αποτελεσματικός πρωθυπουργός. Η συνήθης έκφραση του Αντ. Σαμαρά φέρεται να είναι: «Τον στήριξα για να γίνει αρχηγός, αλλά το παιδί δεν μπορεί». Πάνω-κάτω ίδια είναι η εκτίμηση και του Κ. Καραμανλή αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της παράταξης, όπως ο Β. Μεϊμαράκης. Στο παρασκήνιο υπάρχουν και συζητήσεις και ζυμώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα, ενώ στελέχη που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη… μετά Μητσοτάκη εποχή έχουν αρχίσει και κινούνται στο παρασκήνιο. Από πολύ καιρό, ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας, με την αρωγή φυσικά του Αντ. Σαμαρά. Καιρό τώρα στήνει τον μηχανισμό του στην παράταξη, ώστε τη δεδομένη στιγμή να είναι έτοιμος.

***

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ προτείνουν – Να συγκρουστούμε με τους δανειστές

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω και υπό τη συνοδεία επώδυνων μέτρων, σε συνδυασμό με τις επικείμενες αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των δανειστών προς την κυβέρνηση. Γεγονός που προκαλεί δυσφορία αλλά και αμηχανία στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επιβάλλει αλλαγή πλεύσης στην ως τώρα τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η στάση των δανειστών εξετάσθηκαν διεξοδικά στις συσκέψεις κορυφής που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς η στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η παράταξη. Η βασική διαπίστωση ότι οι ξένοι βάζουν πλάτη στον κ. Τσίπρα επειδή κάνει ό,τι του ζητήσουν δεν ήταν αρκετή για να αμβλύνει τον εκνευρισμό και την απογοήτευση που διαπερνά τα ηγετικά κλιμάκια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς συνεργάτες του να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους έναντι των δανειστών, ακόμη και να συγκρουστεί μαζί τους αν παραστεί ανάγκη. «Το 2015 ο κ. Τσίπρας συγκρούστηκε μαζί τους και σήμερα τον στηρίζουν με κάθε τρόπο», είναι το επιχείρημά τους. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει διατεθειμένος, ούτε έχει και την πρόθεση να κάνει ένα τόσο μεγάλο άλμα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, με κυριότερο ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές. Η αλλαγή πλεύσης πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε η ρητορική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα είναι σαφώς πιο επιθετική, ενώ όλο και πιο συχνές είναι οι αναφορές του στα λάθη και τις ευθύνες των ξένων για την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.

«Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του, θέλοντας να επισημάνει κυρίως προς τους εκτός ελληνικής επικράτειας ότι θα διαψευσθούν οι προσδοκίες τους ότι η σημερινή κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Αιχμές σε βάρος των δανειστών διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης και στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή με θέμα το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι συνήψε «ιερή συμμαχία» με τους δανειστές και εμμέσως τους δανειστές ότι με τα νέα μέτρα που επέβαλαν στην κυβέρνηση παρατείνεται η λιτότητα, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τους έξω για το γεγονός ότι ενώ διαφωνούν με την αύξηση της φορολογίας επέτρεψαν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα φορομπηχτικά μέτρα που θα αποβούν σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. «Αν αυτά τα μέτρα ψηφίζονταν από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είχε ισοπεδωθεί η Αθήνα», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και υπενθυμίζουν όσα είχαν συμβεί την τριετία 2012-2014, υπονοώντας ότι οι δανειστές εκμεταλλεύονται την πολιτική συγκυρία για να προωθήσουν μέτρα χωρίς σημαντικές αναταράξεις.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ