Το παρασκήνιο για την παραμονή ή όχι της ΔΗΣΥ στη Βουλή στη συζήτηση για τα μέτρα
Η νέα εσωκομματική δοκιμασία είχε στο επίκεντρο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επέμενε εξαρχής ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπρεπε να αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και να αφήσει μόνους τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συζητήσουν τα μέτρα και να τα ψηφίσουν, στάση στην οποία επέμεινε ο κ. Λοβέρδος μέχρι και την τελευταία στιγμή, χρειάστηκε, δε, η σύγκληση εκ νέου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για να επικυρωθεί η παραμονή της Συμπαράταξης στη Βουλή.
Απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο αρχικά βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επέμεινε (έπειτα από συνεννόηση και με τη Φώφη Γεννημάτα) ότι η Συμπαράταξη πρέπει να παραμείνει και να καταψηφίσει το πακέτο με τα μέτρα και τα αντίμετρα και να είναι θετική μόνο στην εξίσωση της φορολογίας των βουλευτών με αυτή των απλών πολιτών και τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
Με την πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου συνέπλευσαν από την αρχή έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Τζελέπης κ.ά. Υπέρ τάχθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κεγκέρογλου, όπως και ο Βασίλης Έξαρχος και άλλα στελέχη.
Πάντως στο όλο κλίμα επέδρασε και η έντονη παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και η αρχηγικού χαρακτήρα ομιλία του στη Βουλή για τα μέτρα και τα αντίμετρα, ωστόσο αυτό που προκάλεσε πολλές συζητήσεις ήταν το γεγονός ότι στελέχη και φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ sites καλούσαν να ακουστεί και να διαβαστεί η ομιλία του κ. Βενιζέλου ως σοβαρή γραμμή αντιπολίτευσης. Έμπειρα στελέχη πάντως του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως «αν η ΝΔ έχει ανάγκη από πολιτική γραμμή που θα χαράσσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι θέμα δικό τους. Αν πάλι ο κ. Βενιζέλος θέλει να καθοδηγεί και να αναφέρεται σε ένα τουλάχιστον τμήμα της ΝΔ, είναι δικό του θέμα και οι επιλογές δικές του».
Στο μεταξύ, παρά τις μικρές, για την ώρα, αναταράξεις -μετά την έντονη αντιπαράθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τους Ν. Ανδρουλάκη και Στ. Ξεκαλάκη-, προχωρά η διαδικασία για το προγραμματισμένο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου).
Τα σημεία στα οποία υπάρχουν διαφοροποιήσεις και τριβές ανάμεσα στους εταίρους της Συμπαράταξης, κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ από τη μία και ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών από την άλλη, είναι τα εξής:
– Το θέμα της μετεξέλιξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά το Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο του Ιουνίου. Στη ΔΗΜΑΡ, μετά το Συνέδριο, θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες τάχιστα για ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου θα εκλεγούν και τα όργανα, και στη συνέχεια να προχωρήσει και η διαδικασία εκλογής επικεφαλής του σχήματος από τη βάση. Το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά προτείνουν μεν ένα νέο ιδρυτικό συνέδριο, ωστόσο αφήνουν για την ώρα ανοιχτό το αν ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός. Επίσης προτείνουν η εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση να πραγματοποιηθεί πριν το ιδρυτικό συνέδριο.
Το θέμα του σήματος του νέου πολιτικού σχηματισμού αποτελεί ένα ανοικτό ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να εξαφανιστεί από το σήμα-λογότυπο του νέου φορέα ο ιστορικός ήλιος του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και άλλες κινήσεις ζητούν μια υπέρβαση σε αυτό το θέμα. Επί τάπητος έχει τεθεί μια συνθετική πρόταση που κρατάει ως βασική ιδέα τον ήλιο, σε νέες όμως σχεδιαστικές και γραφιστικές παραλλαγές, ώστε να καταγράφεται μια υπέρβαση.