Τι θα πει ο Παυλόπουλος στον Ερντογάν

Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η γειτονική χώρα ακολουθεί τακτική προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Παυλόπουλος θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ανταποκρινόμενος σε προσωπική πρόσκληση του Τ. Ερντογάν προκειμένου να συμμετάσχει (θα μιλήσει) στη Σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ. Παυλόπουλος θα έχει κατʼ ιδίαν (ανεπίσημη πάντως) συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο. Δεδομένου ότι την ευθύνη για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής φέρει η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να θέσει ο ίδιος ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων ή του Κυπριακού.

Στην περίπτωση ωστόσο που τα θέσει ο Τ. Ερντογάν, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, ο κ. Παυλόπουλος θα αναπτύξει τις πάγιες θέσεις του, που σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει στη διάρκεια της θητείας του. Προχθές, και με αφορμή τη «μαύρη επέτειο», αναφέρθηκε στο «στυγερό έγκλημα» της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί έναντι του τούρκου Προέδρου θα είναι προς την κατεύθυνση του κλίματος καταλλαγής που πρέπει να υπάρξει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα τονίσει πως «ό,τι μας χωρίζει πρέπει να λυθεί ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο».

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα έχει κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Δεν λησμονάμε…

«Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σʼ εγρήγορση». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαΐου). Προσθέτει ακόμη ότι το έθνος, εκπληρώνοντας στοιχειώδες ιστορικό και θεσμικό χρέος, τιμά τη μνήμη των θυμάτων αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι «δεν λησμονάμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Απηύθυνε δε έκκληση προς τους λαούς του κόσμου «να μην ξεχνούν τα θύματα και κάθε άλλης γενοκτονίας, δοθέντος ότι μόνον έτσι η οικουμένη -συνακόλουθα δε και η διεθνής κοινότητα- θα αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «οι χαλεποί καιροί που ζούμε, ιδίως μέσʼ από τη βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύουν ότι ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει».


Σχολιάστε εδώ