Την ηγεσία των «53» διεκδικεί ο Ν. Φίλης

Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, η περιβόητη ομάδα των «53», στην οποία μέχρι πρόσφατα είχε κυρίαρχο ρόλο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλε μήνυμα για αριστερή στροφή και αλλαγές προσώπων, ενώ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί ότι χωρίς ουσιαστική λύση για το χρέος δεν θα ισχύσουν τα επώδυνα μέτρα. Ένα περίπου 24ωρο νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης, που φαίνεται να έχει αναλάβει ρόλο εκφραστή του εσωκομματικού προβληματισμού και του «ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ», καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύεται με τους δανειστές και είναι ο εισηγητής των πακέτων μέτρων, εμφανιζόμενος από το βήμα της Βουλής ως «θεματοφύλακας» της αριστερής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε πως με τη ψήφιση των μέτρων φτάνουν στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Επίσης, χαρακτήρισε αβέβαιο το αν τα μέτρα που ψηφίζονται θα είναι τα τελευταία και θα αποδειχθούν το ακριβοπληρωμένο «εξιτήριο» από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η ομάδα των «53» με ένα κείμενο-μανιφέστο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ζήτησε αριστερή στροφή, αλλαγές πολιτικών και προσώπων, καθώς και δέσμευση από τον Τσίπρα ότι τα μέτρα δεν θα ισχύσουν αν δεν «τρέξει» το θέμα του χρέους.

«Η επόμενη ημέρα θα έχει μεγάλες δυσκολίες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη για το δημόσιο χρέος. Θα χρειαστεί να επαναληφθεί και να είναι απολύτως δεσμευτική η δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν τα επώδυνα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κίνηση των «53» εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Επίσης, στο κείμενο-μανιφέστο επισημαίνεται: «Χρειάζεται συνολική αριστερή στροφή. Είναι απαραίτητο ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος», το οποίο θα περιλαμβάνει «αξιολόγηση και αναπροσανατολισμό σε πολιτικές και πρόσωπα».

Παράλληλα, η ομάδα των «53+» ασκεί έντονη κριτική σε βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησαν στη Βουλή, πανηγυρίζοντας, συγκρίνοντας Μνημόνια και περιγράφοντας success story. Στον αντίποδα, οι «53» παρατηρούν πως «σωστά έπραξαν αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που στις ομιλίες τους στη Βουλή όχι μόνο δεν πανηγύριζαν για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης, αλλά τόνιζαν ταυτόχρονα ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του Μνημονίου…».

Πάντως, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί κύκλοι, αν και οι «53» και ο Φίλης και όποιος ζητάει τώρα αριστερή στροφή, πέρα από τα λόγια, δεν δημιούργησαν θέμα στη Βουλή και είπαν «ναι σε όλα», στο εσωκομματικό πεδίο θα ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους, καθώς θέλουν να ελέγξουν πλήρως τους συσχετισμούς και να αποκτήσουν πλειοψηφική τάση, ώστε να «καπαρώσουν» το κόμμα και πρωτίστως να προωθήσουν στη θέση του γραμματέα κάποιον που να δίνει ένα πιο αριστερό προφίλ στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανό ο Νίκος Φίλης να είναι αυτός που θα βγει ακόμα πιο μπροστά και θα διεκδικήσει εξ ονόματος των «κομματικών» και των «αριστερόστροφων» του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του γραμματέα.


Σχολιάστε εδώ