Τα κριτήρια της συνταξιοδότησης για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς του Δημοσίου

1) Σε ηλικία 55 ετών, με 30 χρόνια υπηρεσίας και 25ετία μέχρι το 2010 (διορισμός μέχρι το 1982).

2) Στα 60 έτη, με 30 χρόνια υπηρεσίας και 25ετία μέχρι το 2010 (διορισμός από 1983-1992).

3) Και στις δύο περιπτώσεις, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί, εκτός του ότι πρέπει να έχουν συμπληρώσει την 25ετία μέχρι το τέλος του 2010, οφείλουν και μια επιπλέον προϋπόθεση:

Μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2015 να έχουν συμπληρώσει τα 30 χρόνια υπηρεσίας και τα 55 έτη, εάν είναι διορισμένες πριν το 1983, ή τα 30 χρόνια υπηρεσίας και τα 60 έτη, εάν είναι διορισμένες μετά το 1983.

4) Αν δεν πληρούνται αθροιστικά οι παραπάνω προϋποθέσεις, η συνταξιοδότηση μετατίθεται χρονικά με τις διατάξεις περί εκπαιδευτικών και οφείλουν οι ενδιαφερόμενες να ανατρέξουν στους πίνακες των ορίων ηλικίας του ν. 4336/2015.

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για τους άνδρες εκπαιδευτικούς. Εκτός αυτών, υπάρχουν και πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως με ανήλικο τέκνο και 25έτια μέχρι το 2010, τρίτεκνων μητέρων κ.ά.

5) Πάντως, αυτό που πρέπει να προσέξει μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα είναι να έχει συμπληρώσει -ταυτόχρονα- 25ετία (είτε με πραγματικό χρόνο είτε με εξαγορές -πλασματικό) κατά το επίμαχο έτος (2010, 2011, 2012) αλλά και την κρίσιμη ηλικία (55-60, 56-61, 58-63) έως και τις 18 Αυγούστου 2015.

Διαφορετικά, εμπίπτει στις μεταβατικές αυξήσεις των ηλικιακών ετών και θα πρέπει να ανατρέξει στους νέους πίνακες συνταξιοδότησης.

***

Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, που μόλις προχθές βγήκε μετά από πέντε μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, προβλέπει ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης από 1/1/2017, ανεξαρτήτως του χρόνου πρώτης υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Η προαιρετική ασφάλιση πραγματοποιείται ή για κύρια σύνταξη ή / και επικουρική ή και για ασθένεια σε είδος και σε χρήμα.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης: Δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης όσοι έχουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση τουλάχιστον πέντε έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα έτος ή 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν την υποβολή της αίτησης πενταετίας και υποβάλλει τη σχετική αίτηση του μέσα σε προθεσμία δώδεκα μηνών από την τελευταία ασφάλισή του σε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό κύριας ασφάλισης, ή έχει πραγματοποιήσει οποτεδήποτε στην υποχρεωτική ασφάλιση δέκα έτη ή 3.000 ημέρες ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.

β) διακόψει ή διακόπτει καθʼ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης, διαγραφή από τη ΔΟΥ, διαγραφή από τον οικείο επαγγελματικό σύλλογο, προκειμένου για δημοσίους υπαλλήλους λύση της υπαλληλικής σχέσης και για στρατιωτικούς αποστρατεία) την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ,

γ) κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος δεν είναι ανάπηρος,

δ) ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ δεν έχουν οφειλή από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα ή, σε περίπτωση οφειλής, να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, της οποίας οι όροι τηρούνται καθʼ όλη τη διάρκεια της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρονται και οι λοιποί όροι, όπως, η καταβολή εισφορών, η παράλληλη ασφάλιση, ο μη συνυπολογισμός της προαιρετικής ασφάλισης σε ΒΑΕ, η έναρξη και διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης κ.ά.


Σχολιάστε εδώ