Στο σκαμνί έστησαν όλοι οι φορείς την κυβέρνηση για τα μέτρα εξαθλίωσης που φέρνει η συμφωνία-Μνημόνιο και οδηγεί στα χειρότερα
Επεσήμαναν, δε, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς, τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα νοικοκυριά και τόνισαν ότι κάθε άλλο παρά φέρνει την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από το μακρύ τούνελ της ύφεσης, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου. Το «ΠΑΡΟΝ» παραθέτει τα κυριότερα σημείων των τοποθετήσεων του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Σεβαστίδη, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνου Κόλλια, του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Νικήτα Πρίντζου και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνου Κυράνη, απʼ όπου προκύπτουν ο θυμός και η απόγνωση για τα χειρότερα που έρχονται.
***
Βασίλειος Κορκίδης,
Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τούς τα δώσατε εσείς…
• Κάνατε ό,τι σας υπέδειξε η «τρόικα» εσωτερικού
• Τα 30 δισ. «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και τα 74 δισ. οφειλές στο Δημόσιο τα χρωστάνε οι έχοντες
• Τι σας έχουν κάνει οι μικρομεσαίοι και δέχονται τέτοια επίθεση;
«Θέλω να λυπηθώ κι εγώ με τους υπουργούς, που λυπούνται για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Επιτρέψτε μου όμως να διαφωνήσω με τον εκσυγχρονισμό που φέρνει αυτή η διαπραγμάτευση. Εγώ θα τον έλεγα αναχρονισμό, που μας επιστρέφει στο 1910, όταν η Κυριακή καθιερώθηκε ως επίσημη αργία. Εκσυγχρονισμός είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας, να μπορούν να είναι ανοιχτές οι επιχειρήσεις 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.
Τα αντίμετρα υπολείπονται των μέτρων κατά 1,36 δισ. και συγκεκριμένα για την περίοδο 2018-2021 τα μέτρα αξιολογούνται στα 5,39 δισ. και τα αντίμετρα στα 4 δισ. ευρώ.
Το 2018 δεν υπάρχουν καν θετικά μέτρα, είναι μόνο αρνητικά, τα οποία κοστολογούνται στα 570 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εμείς βγήκαμε και είπαμε ότι οκτώ στους δέκα εμπόρους πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, μέσα σε 11 μήνες από την ψήφιση του νόμου και σε τέσσερις μήνες από την εφαρμογή του, φροντίσατε να μας διαψεύσετε και αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 34%.
Θα ήθελα να παραδεχτείτε ότι τα αντίμετρα έπρεπε να είναι τα μέτρα που θα συζητούσαμε σήμερα και τα μέτρα αντίμετρα. Αυτό θα ήταν το σωστό, αυτό θα ήταν το λογικό, αυτό θα ήταν το δίκαιο, σε μια κοινωνία και σε έναν λαό που έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Έπειτα από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης αυτό περιμέναμε. Βεβαίως, δεν είναι έτσι τα πράγματα και βρισκόμαστε για άλλη μια φορά εμείς οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο όλων αυτών των μέτρων.
Τώρα, όσον αφορά την Κυριακή. Για την κυριακάτικη αργία δεν ισχύει το «αργία, μήτηρ πάσης κακίας». Τρία ζήτησαν οι δανειστές, όλα τα δώσατε και μάλιστα θα σας πω ότι δεν αντιγράψατε το κείμενο των δανειστών, δηλαδή το αγγλικό κείμενο, αλλά αυτό που σας υπέδειξε η ʽʽτρόικαʼʼ εσωτερικού.
Στις 30 Κυριακές μας κάνετε μία Κυριακή δώρο. Πάρτε, π.χ., το άρθρο 49. Το άρθρο 49 λέει, και πείτε μου εάν το είπε η ʽʽτρόικαʼʼ, ότι τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου θα είναι κλειστά τα μαγαζιά, ενώ αν πέφτει Δεκαπενταύγουστος τη δεύτερη Κυριακή θα είναι την πρώτη Κυριακή κλειστά. Αυτά σας τα είπε η ʽʽτρόικαʼʼ;
Αυτά σας είπε η ʽʽτρόικαʼʼ ή μήπως εννοούσε το εκπτωτικό χωριό, επειδή έχει πολλή ζέστη τον Αύγουστο και δεν μπορούν να περπατήσουν οι καταναλωτές;
Θέλετε να μου πείτε και για τις τουριστικές περιοχές που επιλέξατε, βαφτίζοντας αυθαίρετα ως τουριστικές τις περιοχές από τον Πειραιά έως το Σούνιο;
Πηγαίνετε απέναντι από το Ίδρυμα Νιάρχου, δίπλα στο κλειστό του Tae Kwon Do, για το εμπορικό κέντρο, συνεχίζετε στην τουρκική μαρίνα του Φλοίσβου, πηγαίνετε στο Ελληνικό, που θα γίνει αραβικό σε λίγο καιρό, δίνετε προίκα τη Γλυφάδα και όλες τις περιοχές για τους πελάτες του ʽʽΑστέραʼʼ, όπως και τα χωράφια γύρω από το αεροδρόμιο, που μόνο χωράφια δεν είναι.
Εκεί θα είναι το εκπτωτικό χωριό και απέναντι από τις αφίξεις – αναχωρήσεις όλα τα outlet.
Αυτές είναι οι νέες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και ο τουρίστας θα βγει από το αεροδρόμιο ʽʽΕλευθέριος Βενιζέλοςʼʼ, θα πάει να πάρει έναν καναπέ και ένα ψυγείο και θα τα πάει σπίτι του.
Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό. Διαβάστε το άρθρο 49. Αν πραγματικά πιστεύετε αυτά τα οποία λέγατε πριν από λίγο καιρό, νομίζω ότι θα διαφωνήσετε και με τον εαυτό σας. Είναι ποτέ δυνατόν, πραγματικά, να μπορούμε να μιλάμε με τέτοιους όρους;
Αυτό μας το έδωσαν και το αντιγράψαμε. Αυτό είναι υπαγόρευση.
Τι σας έχουμε κάνει οι μικρομεσαίοι και δεχόμαστε τέτοια επίθεση; Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο;
Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία και θα πρέπει, επιτέλους, να κοιτάξετε προσεκτικά ποιοι οφείλουν τα περισσότερα ʽʽκόκκιναʼʼ δάνεια και τις περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. 6.000 ΑΦΜ είναι που χρωστάνε 30 δισ. από τα 45 δισ. ʽʽκόκκιναʼʼ επιχειρηματικά δάνεια και δεν είναι μικρομεσαίοι. 7.300 ΑΦΜ χρωστάνε τα 74 δισ. από τα 94 δισ. στο Δημόσιο και δεν είναι μικρομεσαίοι.
Οι μικρομεσαίοι κάθε μέρα βάζουμε από την τσέπη μας για να χρηματοδοτήσουμε την επιχείρησή μας. Αυτοί που χρωστάνε πήραν και τα δάνεια, τα έκαναν καταθέσεις εξωτερικού και τώρα, σαν ένα ʽʽζόμπιʼʼ της αγοράς, ʽʽξαναζωντανεύουνʼʼ, επειδή βλέπουν κάτι να γίνεται και έρχονται να πάρουν αυτό που απέμεινε. Εμείς έχουμε δείξει τον οικονομικό πατριωτισμό και οφείλετε όχι να μας προστατεύσετε, να μας στηρίξετε».
Καπέλο 1,36 δισ. ευρώ!
«Ακόμη και αν εφαρμοσθούν καθʼ ολοκληρίαν τα αντίμετρα, οι… ʽʽθεσμοίʼʼ θα έχουν αρπάξει 1,36 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που… θα μπουν», όπως αποκάλυψε ο Βασ. Κορκίδης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα μέτρα ξεπερνούν τα αντίμετρα κατά 1,36 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό είναι:
5,39 δισ. ευρώ κοστολογούνται τα αρνητικά μέτρα για την περίοδο 2018-2021.
Το 2018 δεν υπάρχει κανένα θετικό μέτρο, με τον λογαριασμό να κλείνει στα 570 εκατ.
Το 2019 το ποσό για τα αρνητικά μέτρα ανεβαίνει στα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ τα θετικά μέτρα είναι 2 δισ. ευρώ. Το 2020 τα αρνητικά φτάνουν στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ τα θετικά ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ.
Το 2021 τα αρνητικά ανεβαίνουν στα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ τα θετικά είναι 4 δισ. ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται τα 8,7 δισ. ευρώ της περιόδου 2015-2017, που ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 14 δισ. ευρώ.
***
Γιώργος Καββαθάς,
Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Οδηγείτε τις επιχειρήσεις σε… ευθανασία!
• Ούτε σε ηττημένους πολέμου δεν έχει εφαρμοσθεί αυτό το πρόγραμμα
«Ύστερα από επτά χρόνια υπαγωγής στο πιο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην οικονομική ιστορία, που δεν έχει επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων, είναι προφανές ότι οδεύουμε σε έναν ακόμη γύρο επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, ο οποίος επιδρά ανασταλτικά στις προοπτικές ανάκαμψης και συντηρεί την οικονομία σε μια κατάσταση παγίδας στασιμότητας.
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν μεσοπρόθεσμα κυρίως τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλοδαπών και εγχώριων συμφερόντων.
Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και της παραγωγικής βάσης μπορεί να έχουν οδηγήσει σε απτά εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί σε επίπεδο αύξησης της απασχόλησης, βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προοπτικών ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.
Στην επόμενη τετραετία αναμένονται επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και παρεμβάσεις στα δημόσια οικονομικά ύψους 5,5 δισ., που θα αφαιρέσουν πόρους από την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υπάρχει παραδοχή ότι το 2017 η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος θα περιοριστεί στο 1,8% έναντι 2,7% του στόχου, ενώ αντίστοιχα προσαρμόζονται προς το χαμηλότερο η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις.
Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός από τη συνέχιση της λιτότητας, προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα απορρύθμιση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, η οποία θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και στην ευθανασία.
Θα συνεχίσω με το Ασφαλιστικό. Τα έξοδά μας θα ασφαλίζονται; Για σκεφτείτε, κύριοι βουλευτές, όλων των παρατάξεων, ποιος άνοιξε θέμα Κυριακών.
Εξηγήστε μου: Έχει αυτορυθμιστεί ή όχι η ελληνική αγορά όλα αυτά τα χρόνια; Υπάρχει τουριστικός προορισμός στον οποίο τα μαγαζιά δεν είναι ανοικτά, είτε είναι νησί είτε είναι στην ηπειρωτική χώρα;
Ξεχνάτε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017) -τριών μηνών απόφαση-, η οποία λέει πως, πέραν των περιορισμών, το άνοιγμα των Κυριακών δεν μπορεί να είναι κανόνας αλλά εξαίρεση; Επί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε το έγγραφο της κυρίας Λαγκάρντ -το οποίο συνεχίζετε εσείς σήμερα-, το step by step – έχετε κάνει αυτά, πρέπει να κάνετε εκείνα. Την προηγούμενη φορά έλεγαν να ανοίξουν η Ραφήνα και το Πικέρμι -το ήξερε η κυρία Λαγκάρντ-, να ανοίξει η Τσιμισκή, όχι στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά σε όλο το μήκος. Τώρα λένε να ανοίξει το εμπορικό πάρκο, που δεν λέγεται εμπορικό πάρκο, αφού αυτό θα το καθορίσει ο υπουργός, αλλά να ανοίξει η περιοχή πέριξ του αεροδρομίου. Για τι ακτίνα πέριξ του αεροδρομίου μιλάμε όμως;
Τα άλλα πολιτικά κόμματα κρύβονται πίσω από τη θέση που διατύπωσε η κυβέρνηση για τις Κυριακές.
Εγώ θα παρακαλούσα όλα τα κόμματα του συνταγματικού, δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν και να μας πουν με ποιους είναι, με εκείνους που είπε ο κ. Κορκίδης ή με το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που απασχολούν το 85% του εργατικού δυναμικού στη χώρα; Για να ξέρουμε και εμείς δεν αρκεί να ξέρετε εσείς. Γιατί ανοίγουν τα εργασιακά ξανά; Ο κ. Βρούτσης είναι εδώ. Στις 30/9/2014, στη Γενεύη, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση, παρουσία του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του Guy Ryder, συμφωνήσαμε.
Κυρία πρόεδρε, κατʼ αρχάς, οι πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων θα έπρεπε να μιλήσουμε πρώτοι για τα μεγάλα θέματα, σε ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για την καταστροφή που έρχεται στον τομέα που εκπροσωπούμε.
Κλείνοντας, θέλω να ρωτήσω σχετικά με τον εξωδικαστικό. Γιατί αλλάζει πάλι, κύριε υπουργέ; Προχθές τον ψηφίσαμε. Γιατί ξαναδίνετε το δικαίωμα στις τράπεζες να πηγαίνουν με το άρθρο 46 και να αμφισβητούν τις οφειλές; Γιατί ανοίγετε θέμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πριν ανοίξει το θέμα του εξωδικαστικού; Ακόμα δεν έχει λειτουργήσει η πλατφόρμα και ανοίγουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».
***
Κωνσταντίνος Κυράνης,
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
Έλληνα λιμενικέ, υπογράφουν τη διά βίου φτώχεια σου…
«Νιώθω όμως ιδιαίτερα οργισμένος, αδικημένος, προδομένος, καθώς αναγκάζομαι να γίνομαι μαντατοφόρος κακών ειδήσεων για αυτούς τους ʽʽοσκαρικούς ήρωεςʼʼ του Αιγαίου, που μέχρι χθες όλοι σας τιμούσατε με αναμνηστικές πλακέτες, με αφιερώματα στον Τύπο -για τους λιμενικούς μιλάω- πρωταγωνιστές σε διεθνή ντοκιμαντέρ, που έκαναν κάθε Έλληνα να συγκινείται για τον αλτρουισμό και την εθνική συνείδησή τους.
Αυτούς τους συναδέλφους μου θα ήθελα να κοιτάξετε στα μάτια όλοι σας και να τους πείτε: ʽʽΈλληνα λιμενικέ, εγώ σήμερα υπογράφω τη διά βίου φτώχεια σουʼʼ.
Η αλήθεια είναι ότι πιστέψαμε, αλλά θεωρώ ότι εξαπατηθήκαμε.
Πιστέψαμε στους υπουργούς μας -στον κ. Δρίτσα, στον κ. Κουρουμπλή-, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή του παγώματος των μισθών μας -από 1η Ιανουαρίου- δεν θα τεθούν ποτέ σε εφαρμογή.
Δεν νοείται, τη στιγμή που συζητάμε με τον υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Κουρουμπλή, αλλά και τον υφυπουργό, τον κ. Σαντορινιό, ο οποίος προέρχεται και από τα Δωδεκάνησα και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους λιμενικούς εκείνης της περιοχής, για την οριστική επίλυση του θέματος για το επίδομα παραμεθορίου για τους λιμενικούς του Ανατολικού Αιγαίου, της Θράκης αλλά και για αυτούς που υπηρετούν στην οριογραμμή του Ιονίου, την ίδια στιγμή να έρχεται διάταξη στο νομοσχέδιο, για το συγκεκριμένο επίδομα, που αφορά μόνο τους στρατιωτικούς και όχι τα σώματα ασφαλείας.
Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι με αυτήν την κυβέρνηση το παιχνίδι για τα σώματα ασφαλείας είναι στημένο.
Θεωρείται αδιανόητο κάποιοι στρατηγοί, ναύαρχοι να επιβραβεύονται με αυξήσεις-φιλοδώρημα και οι νέοι σε ηλικία, χαμηλόβαθμοι, χαμηλόμισθοι, να τιμωρούνται με νέες απώλειες και μειώσεις. Είναι προφανής ο στόχος της κυβέρνησης για διχοτόμηση της κοινωνίας των ένστολων υπηρετούντων, στα πρότυπα της σύγχρονης οικονομικής δικτατορίας, που επιβάλλει ρόλους αφεντικού και εργάτη.
Δυστυχώς, όμως, για εσάς, οι ημέρες ανοχής τελείωσαν και τα 20 ευρώ δεν σώζουν κανέναν μας, καθώς, από τον αρχηγό έως τον τελευταίο λιμενοφύλακα, όλοι έχουμε έναν γονιό που συμπληρώνει για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, όλοι έχουμε ένα παιδί που το μορφώνουμε για να βρει στα τριάντα του εργασία πλήρους απασχόλησης και καθαρών αποδοχών 250 ευρώ.
Δεν έχει νόημα να σας αναλύσω πόσα χάνουμε από τον μισθό μας, πόσα από τα επιδόματα, πόσα πενθήμερα και πόσα νυχτερινά, γιατί για εμάς η εργασία, όταν σώζεις ανθρώπινες ψυχές, είναι ευλογία και η αμοιβή μας είναι χωρίς κόστος, αλλά πλουσιοπάροχη, όπως είναι η αγκαλιά ενός μικρού προσφυγόπουλου. Αυτό για εμάς λέγεται αξιοπρέπεια και η αξιοπρέπειά μας δεν περικόπτεται.
Μεταφέρω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα μήνυμα για το μισθολόγιο αυτών που φυλάνε Θερμοπύλες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, σώζοντας ανθρώπινες ψυχές. Αποσύρετέ το ή αποσυρθείτε».
***
Νικήτας Πρίντζος,
Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος
Οδηγείτε τον αγρότη στη φτώχεια και στον αφανισμό
• Χωρίς γεωργία και κτηνοτροφία, έρχεται το τέλος
«Υπερφορολογούμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, τον οδηγούμε στην εξαθλίωση και στον αφανισμό, του βάζουμε -πέραν των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών- και άλλες επιπλέον, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να πληρώσει.
Διαφωνούμε με το άρθρο 59 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Δεν λαμβάνουμε την πρέπουσα μέριμνα για τα ληξιπρόθεσμα ʽʽκόκκιναʼʼ δάνεια και ιδιαίτερα για αυτά που είναι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που αφορούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κινδυνεύουν με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να χάσουν τη γη τους, να χάσουν το βιος τους.
Η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως συνέβη και με τον φόρο στο κρασί. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας θα πληγούν ανεπανόρθωτα, δεδομένου ότι διακινούν προϊόντα αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο.
Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, κυρίως οι κυβερνώντες -οι νυν, οι πρώην αλλά και αυτοί που μέλλουν να κυβερνήσουν-, ότι χωρίς γεωργία και κτηνοτροφία, έρχεται αργά αλλά σταθερά το τέλος της ιστορίας.
Αυτήν την ανήσυχη ησυχία του αγροτικού κόσμου πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη, γιατί κάποτε έρχεται η στιγμή που η ʽʽκραυγή αγωνίαςʼʼ παίρνει τον δικό της δρόμο και γίνεται ʽʽκραυγή αγανάκτησης».
***
Χαράλαμπος Σεβαστίδης,
Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η μείωση των συντάξεων κατά 18% διαταράσσει το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων!
• Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις
«Σε ό,τι αφορά το άρθρο 1, επέρχεται, για το μετά την 1/1/2019 χρονικό διάστημα, περικοπή σε ποσοστό έως και 18% των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά το ποσό που υπερβαίνουν εκείνο που προκύπτει βάσει του θεσπιζόμενου, στον ν. 4387/16, τρόπου αναπροσαρμογής και διατηρεί την προσωπική διαφορά μόνο σε περίπτωση που το εναπομένον μετά την εφαρμογή της νέας περικοπής ποσό εξακολουθεί να υπερβαίνει το προκύπτον βάσει του ως άνω τρόπου αναπροσαρμογής.
Πρόκειται για μια διάταξη που έχει, ήδη, κριθεί στη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως αντίθετη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη, αλλά, παράλληλα, θίγει και προσβάλει το προστατευόμενο, στο άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, δικαίωμα στην περιουσία, κατά το μέτρο που θίγονται κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο γιʼ αυτήν την προβληματική διάταξη. Εκείνο που πρέπει μόνο να τονίσουν στο σημείο αυτό, και είναι άξιο ιδιαίτερης προσοχής, είναι η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου για το άρθρο 1, που αναφέρει ότι κατά ποσοστό 18% μείωση των συντάξεων σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, διότι δεν διαταράσσει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων. Δηλαδή, θεωρείται από τους συντάκτες του νομοσχεδίου ανεκτή η βίαιη περικοπή του 1/5 των αποδοχών της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 17 για τις ομαδικές απολύσεις, πρέπει να πω ότι με το άρθρο αυτό καταργείται η εγκριτική υπουργική απόφαση και αντικαθίσταται από απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο προχωράει σε έναν τυπικό έλεγχο τήρησης της υποχρέωσης του εργοδότη για ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Αυτή η διάταξη είναι άκρως προβληματική, διότι με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται, ειδικά από τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει πλέον δυνατότητα παρέμβασης».
***
Κωνσταντίνος Κόλλιας,
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Ολοκληρώνεται η εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών
• Πρωτάκουστο το μέτρο της επιβολής εισφοράς πάνω στην εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Για μέτρα περιοριστικού -ξεκάθαρα- χαρακτήρα, που οδηγούν σε δύσκολα επιτεύξιμους στόχους, δεδομένου ότι ήδη μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα έως και το 2021.
«Ακόμα και τα έτοιμα χρήματα, είτε στις τράπεζες είτε στα στρώματα και στα σεντούκια, τελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη φορολογική πολιτική προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις και στα δημόσια ταμεία, πέραν της ζημιάς στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», οδηγώντας σε διατήρηση του υφεσιακού περιβάλλοντος και ανάγκη επιβολής νέων μέτρων ή και εφαρμογής των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο ακόμα και το 2018.
Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρωτάκουστο, όπως το χαρακτήρισε, μέτρο της επιβολής εισφοράς πάνω στην εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, που ολοκληρώνει την εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών.