Στο έλεος του τουρκικού παρακράτους…

Ο Αμπντ. Ντεντέ, από τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα, έχει στοχοποιηθεί ως συμπαθών του Φ. Γκιουλέν, σε μια προσπάθεια πολιτικής, οικονομικής και φυσικής εξόντωσής του, καθώς το τουρκικό παρακράτος στη Θράκη φρόντισε να χαρακτηρίσει ως Γκιουλενιστές όλους τους μη συνεργάσιμους… Τις τελευταίες ημέρες ο μειονοτικός δημοσιογράφος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ψευδομουφτή Ξάνθης αλλά και του Λεβέντ Σαδίκ, γιου του Αχμέτ Σαδίκ και βασικού εκπροσώπου του τουρκισμού στη Θράκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με ισχυρή οικονομική στήριξη έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επιχειρηματία στη Θράκη, υποσχόμενος ότι μπορεί να απορροφήσει την ετήσια παραγωγή καπνών, κερασιών και του βαμβακιού της περιοχής.

Η ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων του κ. Σαδίκ, που φαίνεται να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, ουσιαστικά αποσκοπεί στην επιβολή μιας ιδιότυπης ομηρείας στη μουσουλμανική μειονότητα, ειδικά εκείνων που ανήκουν στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής, που πλέον θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τον Λ. Σαδίκ.

Ο ψευδομουφτής Κομοτηνής και ο αρχηγός του ΚΙΕΦ, με μια ομάδα 12 μειονοτικών, μήνυσαν τον μειονοτικό δημοσιογράφο Αμπντ. Ντεντέ γιατί με ανάρτησή του στο ενημερωτικό του site στις 16 Ιουλίου, μία μέρα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, αναφερόταν με αρκετά δηκτικό τρόπο σε όσους είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των οκτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, ζητώντας την παράδοσή τους στην Τουρκία.

Αλλά και ο κ. Σαδίκ θυμήθηκε τώρα, έναν χρόνο μετά, να ασκήσει δίωξη στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προξενείου και του βαθέως κράτους που κινείται και δρα στη Θράκη, επειδή τον Απρίλιο του 2016 αναδημοσίευσε άρθρο της «Φωνής της Ροδόπης» που αφορούσε τον κ. Σαδίκ. Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Μπουζούκια και χλιδή για τον ʽʽσωτήραʼʼ των καπνοπαραγωγών Λεβέντ Σαδίκ», ενώ στο δημοσίευμα αναφερόταν πως «ο λογαριασμός στο μαγαζί ήταν 5.000 ευρώ, ίδιος με τον μηνιαίο μισθό που έπαιρνε από τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Ροδόπης».

Ο κ. Σαδίκ, που υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της «Φωνής της Ροδόπης» είχε διορθωθεί ύστερα από εξώδικο που έστειλε, ζητά τώρα όχι μόνο την καταδίκη του δημοσιογράφου για την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος αλλά και αποζημίωση… 80.000 ευρώ.

***

Είμαστε για τα πανηγύρια…

Όσα είπε ο Β. Πούτιν στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα για πρότζεκτ συνεργασίας τα οποία έχουν παγώσει αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας. Και δεν είναι νέο. Η ασυνέχεια και η ανευθυνότητα στην προώθηση και υλοποίηση συμφωνηθέντων σχεδίων συνεργασίας με άλλες χώρες. Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Πούτιν, άλλα και το Ισραήλ, το οποίο έχει αρχίσει να θεωρεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις στερούνται σοβαρότητας, καθώς γίνονται διμερείς, τριμερείς επαφές, συμφωνούνται πλάνα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στην επόμενη συνάντηση, μερικούς μήνες μετά, απλώς ξαναγίνεται η ίδια συζήτηση…

Ευτυχώς που υπάρχει ο Κοτζιάς

Μια ακόμη εξαιρετικά θετική πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά αποδεικνύεται ανθεκτική, καθώς από αύριο και για ένα διήμερο στη Ρόδο πραγματοποιείται η δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων από τα κράτη του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης…

• Η διάσκεψη έχει ως θέμα τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας («Live and Work Together in Peace and Stability») και οι εργασίες της θα καλύψουν τις θεματικές ενότητες: α) Κοινές προκλήσεις στην περιοχή. β) Εκπαίδευση. γ) Πολιτισμός. δ) Περιβάλλον.

• Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δημιουργούν θετική ατζέντα, διευκολύνουν την επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ των χωρών της περιοχής και πρόκειται για μια σημαντικά άσκηση soft diplomacy για την Ελλάδα, σε μια εποχή που την έχει ιδιαίτερη ανάγκη.

• Ο πρέσβης επί τιμή Χρήστος Μπότζιος διορίσθηκε σε θέση πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων για ειδικές αποστολές, για διάστημα δύο ετών.

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Βέης αναλαμβάνει συντονιστής των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για τη διοργάνωση του «2017 – Έτους πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κίνας».

Τέλος, ο πληρεξούσιος υπουργός Βʼ, πρέσβης Ιωάννης Παπαμελετίου αναλαμβάνει επικεφαλής της Διπλωματικής Ακαδημίας.

• Να που η τουρκική κρατική τηλεόραση απέκτησε νέο διευθυντή και μάλιστα με καταγωγή από τη Θράκη… Ο νέος διευθυντής της TRT Ιμπραΐμ Ερέν έχει κάνει σχετικές σπουδές, υπηρετούσε σε διάφορες θέσεις στην TRT και είναι γιος του Χαλίτ Ερέν που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή και τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (IRCICA).Ο Χαλίτ Ερέν έχει αναμειχθεί ενεργά στην προσπάθεια διείσδυσης του ερντογανικού βαθέως κράτους στη Θράκη. Όπως όμως πληροφορηθήκαμε, τελικά, ο κ. Ιμπραΐμ Ερέν έχει ένα ακατανίκητο αβαντάζ στο βιογραφικό του: Υπήρξε συμμαθητής με τον γιο του Ερντογάν Μπιλάλ σε σχολείο εκμάθησης κορανίου ιμάμ χατίπ στην Κωνσταντινούπολη…

• Πολύ σωστά ασκήθηκε κριτική, ίσως και υπερβολική, για το πολιτικό ολίσθημα του Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στην Τουρκία με ντεκόρ τις σημαίες του «Ανεξάρτητου Κράτους της Δυτικής Θράκης». Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι άπαντες οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της μειονότητας που έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις «Δυτικοθρακιωτών» στην Τουρκία έχουν φωτογραφηθεί με φόντο την ίδια σημαία.

• Εξάλλου, στις αίθουσες της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης και της «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής οι σημαίες της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» φιγουράρουν παντού. Και απʼ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει μειονοτικός βουλευτής ή πολιτευτής που να έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις στις αίθουσες αυτές, κάτω από τις συγκεκριμένες σημαίες και τα εν λόγω σύμβολα.

• Όσο για το τι συμβαίνει σε αυτές τις εκδηλώσεις, αρκεί να σας μεταφέρουμε τι είπε ο εκλεκτός φίλος του Ερντογάν και τωρινός υπουργός Εργασίας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου στην 55η Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD). Ο κ. Μουεζίνογλου λοιπόν είπε ότι «είναι προνόμιο η καταγωγή από τη ʽʽΔυτική Θράκηʼʼ. Παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες, την καταπίεση, το να είσαι από τη ʽʽΔυτική Θράκηʼʼ είναι μια εξαιρετική τιμή». Είπε κι άλλα πολλά ο κ. Μουεζίνογλου, ο οποίος δεν αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση των συλλόγων εκείνων που προωθούν τον τουρκισμό στη Θράκη…

• Διόρθωση σχετικά με την αναφορά μας την προηγουμένη εβδομάδα στη θλιβερή εκδήλωση που οργανώθηκε στη Βοστώνη για την 25η Μαρτίου. Οι φωτογραφίες μας μπέρδεψαν και όπως μας ενημέρωσαν ομογενείς δεν επρόκειτο για άγημα της Προεδρικής Φρουράς αλλά για παρέλαση ομογενών με στολή ευζώνων… Δεν αλλάζουν πολλά όμως, καθώς το μείζον θέμα είναι ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ