Ρύθμιση α λα καρτ για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο πραγματικά θα διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και αν θα δώσουν την οριστική τους έγκριση οι «θεσμοί» και με ποιους όρους.

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση από τις αβάσταχτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (νυν ΕΦΚΑ) και τη βαριά φορολογία και περιμένουν μια ανάσα μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη τους. Στη συνέντευξή της στην «Καθημερινή», η υπουργός αναφέρει, εκτός των άλλων, ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή. Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν κατʼ αρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Επιπλέον υποστηρίζει ότι «θα εκδώσουμε τις υπουργικές αποφάσεις έως το τέλος Ιουνίου. Οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 120 δόσεις, με ʽʽκούρεμαʼʼ των προσαυξήσεων. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το ʽʽκούρεμαʼʼ. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, θα προβλέπεται ακόμη και ʽʽκούρεμαʼʼ της βασικής οφειλής. Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις».

Με βάση τις πληροφορίες από κύκλους γύρω από την κυβέρνηση, η ρύθμιση θα προβλέπει τον διακανονισμό ακόμα και ποσών έως 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις. Τα μεγαλύτερα ποσά, έως 20.000 ευρώ, θα μπορούν να διακανονιστούν από 12 έως και 120 δόσεις. Παράλληλα θα δίδεται η δυνατότητα να μη χάνεται η ρύθμιση ακόμη και αν καθυστερήσει η καταβολή της μέχρι και 90 ημέρες. Ευχόμαστε αυτά που λέει η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου όχι μόνο να τα εννοεί αλλά και να δρομολογήσει το ταχύτερο την εφαρμογή της ρύθμισης, την οποία εδώ και πολύ καιρό προτείνουμε ως λύση σωτηρίας δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσει «ζεστό χρήμα» και ο ΕΦΚΑ, που το έχει μεγάλη ανάγκη.


Σχολιάστε εδώ