«Προίκα» 120 εκατ. στον Πειραιά για έργα υποδομής και ανάπτυξης

Όπως αποκάλυψε στο Κανάλι 1 – 90,4 ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, το σχέδιο χρηματοδότησης δράσεων μέσω των ΟΧΕ που έχει υποβάλλει ο δήμος στην Περιφέρεια Αττικής θα εγκριθεί γιατί είναι τεχνικά άρτιο και μέσα στο πνεύμα των διαδικασιών που απαιτούνται και μάλιστα το ποσόν που θα μπορεί να αντλήσει ο Πειραιάς θα είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ! Ένα ποσό ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογισθούμε ότι το σχέδιο του δήμου προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ο Πειραιάς θα διαχειρισθεί γύρω στα 80 εκατ. ευρώ (με απόκλιση 2-3 εκατ. ευρώ πάνω-κάτω, όπως είπε ο κ. Γαβρίλης) για την υλοποίηση του σχεδίου του. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν στον δήμο, από κονδύλια της Περιφέρειας που έχουν ήδη δεσμευθεί, άλλα 40 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν εγκριθεί, κάποια από τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης. Κάτι που σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα μπορεί να κάνει πολλά -και πάνω απʼ όλα αυτά που έχει σχεδιάσει- για να δημιουργήσει τις προοπτικές που θα τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, που είναι αποφασισμένος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το κερδίσει…

***

• Ημέρες… Πόντου έζησε τις τελευταίες μέρες ο Πειραιάς, που τιμά με ιδιαίτερο και στοχευμένο τρόπο τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Την περασμένη Δευτέρα έφθασε στην πόλη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της Μητέρας του Πόντου όπως αποκαλείται, και έχει εκτεθεί σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο, που ήταν κατάμεστο από 600 και πλέον θεατές, ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες – Κομνηνός» ανέβασε με μεγάλη επιτυχία έργο που αναφερόταν στη Γενοκτονία, το οποίο εντυπωσίασε, παρόλο που οι ηθοποιοί είναι όλοι ερασιτέχνες, ενώ ειδικό πρόγραμμα είχε και το δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 – 90,4. Σήμερα, εξάλλου, λίγο πριν από το μεσημέρι, στην πλατεία Αλεξάνδρας, που ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων και αποτελεί πλέον στολίδι για τον Πειραιά, σε ειδική τελετή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ποντιακού Ελληνισμού, που είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη.

• Καψόνια στους τουρίστες που έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως τόπο διακοπών έκαναν κάποιοι την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, οι οποίοι ενέπλεξαν σε αυτήν την απρέπεια και όργανα του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, πέντε γκρουπ των 100 ατόμων, δηλαδή 500 άτομα περίπου, επρόκειτο να ταξιδέψουν για Μύκονο με πλοίο της Seajet, το οποίο θα έφευγε κανονικά στις 7 το απόγευμα για Μύκονο-Νάξο-Σαντορίνη. Όμως, γύρω στις 5.30 οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενημέρωσαν τα γκρουπ ότι το πλοίο θα έφευγε στις 9 το βράδυ. Από τις 8 οι τουρίστες βρίσκονταν στην αποβάθρα και περίμεναν να επιβιβαστούν. Λίγο πριν τις 9 και ενώ δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η επιβίβαση, κάτι ασυνήθιστο, είχε γίνει, καθώς σε όλα τα πλοία η επιβίβαση αρχίζει δύο και τρεις ώρες πριν από τον απόπλου, όργανα του Λιμενικού είπαν ότι θα κάνουν έλεγχο στο πλοίο γιατί υπήρχε η καταγγελία για παράβαση του κανονισμού αξιοπλοΐας. Ο έλεγχος ξεκίνησε και με χαρακτηριστική καθυστέρηση συνεχίστηκε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, οπότε και δόθηκε άδεια να φύγει το πλοίο, αφού δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό. Όμως το πλοίο δεν έφυγε ποτέ, γιατί στις 12 τα μεσάνυχτα άρχισε η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ! Όταν ενημερώθηκαν οι τουρίστες ότι δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Μύκονο, έγινε χαμός. Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες ακούγονταν μέχρι το Δημοτικό Θέατρο! Πολλοί έλεγαν ότι είχαν επιλέξει την κρουαζιέρα τους (σ.σ.: Ήταν όλοι τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που τους είχε αφήσει τη Δευτέρα στον Πειραιά και θα επέστρεφε την Πέμπτη για να τους πάρει) μόνο και μόνο για να πάνε δύο μέρες στη Μύκονο και ότι δεν πρόκειται να… ξαναπατήσουν στην Ελλάδα και ζητούσαν ευθύνες από τους πράκτορες, οι οποίοι δεν είχαν να τους πουν τίποτα… Οι tour operators, που μας κατάγγειλαν το γεγονός και οι οποίοι είναι ξένοι και διακινούν γύρω στους 600.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας κάθε χρόνο, μας έλεγαν ότι το περιστατικό θα επηρεάσει τον τουρισμό μας μακροπρόθεσμα, καθώς όλοι οι τουρίστες που έμειναν στον Πειραιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πολλοί εν δυνάμει επισκέπτες της χώρας μας έμαθαν για την περιπέτειά τους.

• Αντίθετα με τους προηγούμενους τουρίστες, 600 Κινέζοι που βρέθηκαν στον Πειραιά τις τελευταίες μέρες και ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά, στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί αφού το πρακτορείο που τους διακινεί στην Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και κατάφερε χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις να τους στείλει στα νησιά αεροπορικώς! Ο κ. Γεώργιος Ηλίας, ιδιοκτήτης του πρακτορείου, δήλωσε στο «Π» ότι ήταν μια πολύ δυνατή πρόκληση για τον ίδιο και την επιχείρησή του, γιατί έπρεπε οι πελάτες του να φύγουν ικανοποιημένοι για να ξανάρθουν στη χώρα μας. Έτσι, όπως μας είπε, το πρακτορείο του, σε συνεννόηση με τους κινέζους διοργανωτές εκδρομών, ναύλωσε αεροσκάφη και έστειλε τους Κινέζους στα νησιά που επιθυμούσαν. Οπότε, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και δεν… άνοιξε μύτη. Πάντως, ο κ. Ηλίας σημείωσε ότι αν θέλουμε να έχουμε σοβαρή τουριστική βιομηχανία, πρέπει να έχουμε άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

• Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται για τον Ολυμπιακό τελευταία, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης απέδειξε με ντοκουμέντο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τον Πειραιά και διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και πως τα αρχαιότερα σωματεία της χώρας είναι πειραϊκά, γιατί, απλούστατα, πριν από το 1907 δεν μπορούσε να γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας γιατί δεν υπήρχαν γήπεδα, ενώ ο Πειραιάς είχε το ποδηλατοδρόμιο (σ.σ.: σημερινό «Καραϊσκάκη»). Ο Αβραμίδης παρουσίασε ένα άρθρο του Γ. Ανδριανόπουλου, από το 1929, πριν ακόμα δηλαδή εκλεγεί δήμαρχος Πειραιά, που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ποδόσφαιρο εισήχθη για πρώτη φορά στον Πειραιά το 1905, στο ποδηλατοδρόμιο, το μόνο κατάλληλο γήπεδο για αυτό σε όλη την Ελλάδα. Εδώ το έφεραν τα πληρώματα των αγγλικών πλοίων και από εδώ στη συνέχεια έγινε γνωστό σε όλες τις άλλες πόλεις, στις οποίες άρχισε να λαμβάνει ζωή μόνο μετά το 1910, όταν ήδη στον Πειραιά υπήρχε πρωτάθλημα πόλης, με πέντε ομάδες να αγωνίζονται σε αυτό. Άρα είναι φύσει αδύνατον να εμφανίζονται σήμερα σωματεία εκτός Πειραιά με ημερομηνίες ίδρυσης προγενέστερες του 1910, αφού ούτε γήπεδα υπήρχαν αλλά ούτε καν ποδόσφαιρο υπήρχε σε αυτές».


Σχολιάστε εδώ