Ο Ελληνισμός χρειάζεται μια νέα κινούσα ιδέα

Μπροστά σε ένα πυκνό και απαιτητικό ακροατήριο, ο συγγραφέας, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ροδόλφου Μορώνη, ανέδειξε τα βασικότερα σημεία του πολιτιστικού του προβληματισμού, όπως τον καταθέτει στο βιβλίο του.

Πολύ ενδεικτικά, τόνισε μεταξύ άλλων:

Πρώτον: «Ο Ελληνισμός στο σύνολό του βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες καμπές της νεότερης Ιστορίας του.

Με πολύ λιγοστεμένα τα ʽʽαξιακάʼʼ καύσιμα και το ʽʽλάδιʼʼ στο καντήλι της Ιστορίας μας, μοιάζουμε να μην έχουμε πυξίδα προσανατολισμού και προοπτική. Που σημαίνει πως το μέγα πρόβλημά μας είναι το πολιτιστικό, υπό την έννοια της βαθιάς πνευματικής, ηθικής, αξιακής και ταυτοτικής, εντέλει, κρίσης, που υποσκάπτει τα υπαρξιακά θεμέλιά μας».

Δεύτερον: «Η Χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης (2009) είναι βαθύ ρήγμα στην, έτσι κι αλλιώς δύσκολη, ιστορική κανονικότητα της πορείας μας προς το μέλλον. Καθώς, έκτοτε, μεταπέσαμε σε καθεστώς μετανεωτερικής αποικίας. Γιατί είμαστε επικυριαρχούμενη χώρα, εντός μάλιστα της Ευρωζώνης».

Τρίτον: «Η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας απαιτεί εθνική στρατηγική ριζικής αναθεμελίωσης, ανόρθωσης και αναγέννησης του τόπου μας, που δεν νοείται χωρίς μακράς πνοής πολιτική πολιτισμού. Γιατί δεν μπορούμε αλλιώς να βγούμε στη μετα-μνημονιακή ανοιχτή δημοσιά της Ιστορίας μας».

Και τέταρτον: «Η βαθύτερη λογική του “πολιτιστικού αντίδοτου στη χρεοκοπία” σηματοδοτεί αυτήν τη μακράς πνοής πολιτική πολιτισμού που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να βρει την περπατησιά του στην ανηφοριά των καιρών μας. Κι αυτή η πολιτική διεμβολίζει το παγιδευτικό δίπολο του νοσηρού ελληνοκεντρισμού, που γεννάει τον ʽʽχρυσαυγιτισμόʼʼ, και του νοσηρού αντι-ελληνοκεντρισμού, που γεννάει τη νεοταξική και αποεθνοποιητική α-τοπία».

Και ο Λαοκράτης Βάσσης κατέληξε: «Ο Ελληνισμός χρειάζεται μια νέα κινούσα ιδέα, που θα ξανα-βάλει μπροστά τη φτερωτή της Ιστορίας μας. Γιατί, τούτους τους πολύ ύπουλους καιρούς, ο Ελληνισμός δεν έχει κινούσα ιδέα, δεν έχει όραμα για το μέλλον του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού και της πολιτικής, όπως οι Ευ. Αποστόλου, Π. Κουρουμπλής, Όλ. Γεροβασίλη, Γ. Μπαλάφας, Κ. Ζουράρις, Μ. Μπόλαρης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Σεβαστάκης, Γ. Στέφος, Β. Τσίρκας, Λ. Αποστολίδης, Σ. Καργάκος, Μ. Κασόλας, Μαρ. Κωχ, Θ. Παπαγιάννης, Κ. Ρόκκος, Δ. Ρόκκος, Γ. Κοντογιώργης, Άγγ. Συρίγος και Σ. Ρίζος, Παν. Νούτσος, Λ. Αξελός Μ. Βλαζάκη και Ρούντι Ρινάλντι.


Σχολιάστε εδώ