Επιβάλλεται η συνεννόηση κομμάτων και φορέων για το Κτηματολόγιο
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί μια τομή τόσο για τον θεσμό των υποθηκοφυλακείων όσο και για το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου.
Ο μεν θεσμός των υποθηκοφυλακείων βασίζεται στο ανθρωποκεντρικό σύστημα, δηλαδή καταγράφει και δημοσιοποιεί «ποιος έχει τι», αλλά αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα «πού ανήκει τι;», δηλαδή στο κτηματοκεντρικό σύστημα, που υπηρετεί το Κτηματολόγιο. Επίσης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα υποθηκοφυλακεία αρνήθηκαν ή καθυστέρησαν δεκαετίες να μηχανογραφηθούν και να εκσυγχρονιστούν, ενώ σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους στη λειτουργία τους τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
Το δε έργο του Κτηματολογίου έγινε συνώνυμο της καθυστέρησης, της υπερκοστολόγησης και της σπατάλης αλλά και της έλλειψης οργάνωσης και στρατηγικής. Θύμα των επιδιώξεων ή εμμονών του εκάστοτε υπουργού, η ανώνυμη εταιρεία του Κτηματολογίου, τα τελευταία πέντε χρόνια, μαραζώνει, αφυδατωμένη οικονομικά, εγκλωβισμένη στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας και με διοικήσεις κατώτερες των περιστάσεων.
Με την επικείμενη μεταρρύθμιση, και τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο, όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να διορθωθούν. Αρκεί να υπάρξει διακομματική και διεπιστημονική συνεννόηση.
***
Δεν περισσεύει κανείς
Είναι προφανές ότι στον νέο φορέα δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος. Πέρα από την αυτονόητη σκέψη ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε μία απόλυση, σε εποχές καλπάζουσας ανεργίας, υπάρχει και η ρεαλιστική άποψη της ανάγκης στελέχωσης του φορέα. Τόσο στα νέα κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα (που ξεπερνούν τα διακόσια) όσο και στην κεντρική υπηρεσία όλοι οι εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Ακόμα και πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας δεκαετή, πολλές φορές και εικοσαετή, πείρα στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων ή του Κτηματολογίου, είναι απαραίτητοι για την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς παρεκκλίσεις.
***
Ο Μεγάλος (φορολογικός) Αδελφός
Ηλεκτρονική, αυτόματη πρόσβαση στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων επιχειρεί να αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου και περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Εντός μίας διετίας θα λειτουργήσει πλήρως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, ενώ εκτός από τις αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα έρθουν σύντομα ηλεκτρονικές άρσεις προσημειώσεων και περιορισμοί κατασχέσεων. Τέλος, έως τον φετινό Σεπτέμβριο θα υπάρχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και έως το τέλος του έτους θα μπορεί να γίνεται, μέσω του Κτηματολογίου, εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.
***
Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες
Αφήσαμε για το τέλος και μια ακόμη εκκρεμότητα, απευθυνόμενοι τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και αναμένουν την ολοκλήρωση ελέγχων που επί χρόνια εμποδίζονται από «αόρατα χέρια». Πριν από τη γέννηση του νέου φορέα, είναι επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν οι σημαντικές έρευνες που διενεργούνται τόσο για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων όσο και για το Κτηματολόγιο. Αναφερόμαστε στην έρευνα του ΣΔΟΕ, που ξεκίνησε πριν από μία τετραετία και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Υπερκοστολογήσεις, κατασπατάληση διαφημιστικών πόρων, συγκρούσεις συμφερόντων, αδιαφάνεια στις προθεσμιακές καταθέσεις, κ.λπ., πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθεί -επιτέλους- δικαιοσύνη.