Ενδοκυβερνητικός πόλεμος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής!

Και οι σημαντικότεροι μνηστήρες είναι οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, με την κάθε πλευρά να έχει ρίξει στη μάχη ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επηρεάζει περισσότερο.

Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε δημόσια παρέμβαση υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας, ανάλογη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί. Αναφερόμαστε στην επιστολή που έστειλε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία γράφει ότι θα ήταν θετική εξέλιξη να δοθεί η Εθνική Ασφαλιστική στο ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα Calamos!

Ανάλογη επιστολή έστειλε, σύμφωνα με καλές πηγές, και ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ υπέρ του Calamos και έτσι για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες δικαιώνεται το «ΠΑΡΟΝ», που είχε τίτλο την περασμένη Κυριακή «Νέος Πιουριφόι ο αμερικανός πρέσβης».

Παίρνει, πάντως, κάποιες προφυλάξεις ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι δήθεν ενδιαφέρεται να είναι διαφανής η όλη διαδικασία…

Ακολούθησε ο… Πιουριφόι –ο πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ–, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας άρπαξε την ευκαιρία να στηρίξει κι αυτός την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Calamos, η οποία θέλει την Εθνική Ασφαλιστική, πετώντας το… δόλωμα ότι «αν επιλεγεί, θα φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Κόντρες στην κυβέρνηση!

Είναι επίσης γεγονός ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει διαταράξει τις κυβερνητικές ισορροπίες στο υψηλότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός, όπως λένε έγκυρες πηγές, δεν κρύβει τις προτιμήσεις του, τις οποίες άλλωστε δημοσιοποίησε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, στις επαφές του με την κινεζική ηγεσία, που έχει εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον της με την κατάθεση προσφοράς από την κινεζική Fosun και δύο ακόμη ομίλους, τους Gongbao και Wintime.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο κυβερνητικός συνεταίρος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι υπέρ της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από το ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα Calamos.

Το θέμα, βέβαια, είναι μια τέτοια επιλογή να συνοδευθεί και από τη στήριξη της Ουάσινγκτον τόσο στον ρόλο του ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους όσο και στα εθνικά μας θέματα.

Κάτι που, βέβαια, θα πρέπει να βάλει στην πλάστιγγα και η Κίνα.


Σχολιάστε εδώ