Δεν αποκλείεται αύριο να έχουμε λύση για το χρέος
Η κυβέρνηση, κατʼ αρχάς, θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της δόσης και την έγκρισή της από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, καθότι υπάρχει η τεχνική συμφωνία με τους «θεσμούς», ενώ δεν συνδέεται και με το ζήτημα του χρέους. Την ίδια στιγμή, κλίμα αισιοδοξίας δημιουργούν οι τελευταίες πληροφορίες από τα κέντρα αποφάσεων, καθώς αναφέρουν ότι το χάσμα που υπήρχε μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων τείνει να γεφυρωθεί. Σε βαθμό τέτοιο, ώστε να θεωρείται πιθανή η επίτευξη οριστικής συμφωνίας για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup. Κι αν όχι, να υπάρξει μια σαφής περιγραφή τους («οδικός χάρτης») και η τελική απόφαση να μετατεθεί για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αντίστοιχα, αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από κύκλους προσκείμενους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προεξοφλούσαν ότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν με το Βερολίνο θα γεφυρωθούν. Η γερμανική πλευρά, για την ακρίβεια ο Β. Σόιμπλε, συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις και να εγείρει εμπόδια, με στόχο να κρατήσει την Ελλάδα όμηρο μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έχει απομείνει μόνος του, είναι απομονωμένος, ενώ οι πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές είναι ασφυκτικές. Παράγοντες που έχουν πλήρη εικόνα τού τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο, και ιδιαίτερα για τις συζητήσεις που γίνονται στο ΔΝΤ, εκτιμούν ότι τελικά ο γερμανός υπουργός θα υποκύψει στις πιέσεις και θα συναινέσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μετά και την ψήφιση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων από την Ελληνική Βουλή, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα συμφωνηθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες η Γερμανία θα συμφωνήσει στο ανακοινωθέν να αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη, αυτή η διατύπωση μπορεί στην πορεία να ανοίξει την πόρτα ώστε να υπάρξει λίγο αργότερα η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Σύμφωνα δε πάντα με τις πληροφορίες, οι βασικές παράμετροι και μια πρώτη ποσοτικοποίηση των μέτρων θα ανακοινωθούν στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει το συντομότερο δυνατόν την ποσοτική χαλάρωση, που τη θεωρεί κομβικό σημείο για την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές, αν και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο Politico σημείωσε πως δεν είναι πανάκεια η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αντίθετα, διατύπωσε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, καθώς θα πρέπει όλα να ξαναγίνουν από την αρχή.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περιλαμβάνουν με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη δρομολόγηση των πρώτων προσπαθειών για να βγει η χώρα στις αγορές με μια πολύ μικρή έκδοση, 2 δισ. με 3ετές ή 5ετές ομόλογο.
Πάντως, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως αν δεν μετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ επειδή η Γερμανία δεν κάνει τα βήματα που απομένουν για το θέμα του χρέους, αμέσως θα παύσει να ισχύει και το πακέτο μέτρων που έχει ψηφιστεί. Παράλληλα, διαμηνύει πως για τον ESM δεν είναι δεσμευτική από το καταστατικό του η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αν αποχωρήσει το θέμα θα είναι εσωτερικό ζήτημα της Γερμανίας και μόνο, καθώς η χώρα αυτή έχει ψηφίσει μια σειρά από προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.