Άμα είσαι θρασύς…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τακτική που ακολούθησε η Τουρκία, στέλνοντας στην Αθήνα τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ για την 11η Διαβαλκανική Σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Ενώ ο Χουλουσί συναντιόταν με τον ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, η Τουρκία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή άσκησης -βραδιάτικα- σε θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λέσβου και Αϊ-Στράτη…

***

Κομματάκι κομματάκι

Για να καταλάβει κάποιος τι εστί τουρκική κουλτούρα, αρκεί να καταλάβει τη λογική του… μαζέματος, εν προκειμένω του… εθιμομαζέματος.

Πολλές γιορτές Πομάκων και Ρομά έχουν μπει αυτούσιες, χωρίς αλλαγές ή παραλλαγές, στην τουρκική κουλτούρα και απλώς αποκαλούνται παραδοσιακές τουρκικές.

Μια τέτοια διοργάνωσε το παρακράτος στον Έβρο, που ως γνωστόν διαθέτει όλη την… ικμάδα του εκεί, για ευνόητους λόγους…

Πρόκειται για τη γιορτή Χιντρελέζ (ή Ελντρελέζ), που οι τσιγγάνοι σε όλα τα Βαλκάνια γιορτάζουν για να καλωσορίσουν την άνοιξη…

Όμως, με τον σύλλογο που έφτιαξαν εκεί (Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Έβρου) βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να… ενσωματώσουν την κουλτούρα των Ρομά στις παραδοσιακές τουρκικές γιορτές.

***

Εκτουρκισμού συνέχεια

Η επιχείρηση εκτουρκισμού στον Έβρο συνεχίζεται απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα, αφού το ελληνικό κράτος δείχνει… πολύ σίγουρο για τον εαυτό του…

Σε χωριό του Σουφλίου στον Έβρο οργανώθηκε τελετή χατίμ για 19 μαθητές που μελετούν το Κοράνι…

Και, βεβαίως, από ένα τόσο μεγάλο γεγονός δεν θα μπορούσαν να λείπουν φορείς και… αμφορείς, όπως: Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κέχρου Αλί Χασεκί, ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζούρ, τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Χακί Χατζί και Ριντβάν Σαρ, το μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος Προστασίας του Τεκέ της Ρούσας Αμπντί Πεντζάλ, γονείς των παιδιών και περίπου 2.000 άτομα (!) από τα γύρω χωριά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μπιρλίκ».

Ενδιαφέρον και το σχόλιο της εφημερίδας: «Η Αγριάνη (το όνομα του χωριού) με αυτήν την εκδήλωση έδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι το πιο μεγάλο και οργανωμένο χωριό της περιοχής. Οι καλεσμένοι φιλοξενήθηκαν με τρόπο που μπορεί να είναι παράδειγμα και για τα άλλα χωριά. Το χωριό Αγριάνη έδειξε πως αποτελεί φρουρό της τουρκομουσουλμανικής κουλτούρας στην περιοχή».

Αυτός ο… θούριος δεν έγινε επειδή είχε κέφια ο συντάκτης. Το συγκεκριμένο χωριό κατοικείται στην πλειοψηφία του από Ρομά και μάλιστα με σημαντική δημογραφική δυναμική. Το να τους συγχαίρεις για μια γιορτή που… δεν διοργάνωσαν οι ίδιοι είναι ψιλά γράμματα, αντιθέτως, όμως, το γεγονός ότι τους βγάζεις από την αφάνεια που τους είχε αφήσει το ελληνικό κράτος δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ωρίμανση του φρούτου.

Κι ως γνωστόν, ένα ώριμο φρούτο… πέφτει.

***

Πέρασμα…

Με ποινή κάθειρξης 15 χρόνων καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή έναν 30χρονο υπήκοο Σουηδίας κι έναν 20χρονο υπήκοο Υεμένης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 στην Αλεξανδρούπολη με τις κατηγορίες για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS και διακεκριμένη κατοχή όπλων με σκοπό τον ανεφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

***

Ακούραστοι

Κι ενώ οι μουφτήδες καθυβρίζονται από την τουρκοφυλλάδα που «εκδίδεται» στην Ξάνθη, οι ψευδομουφτήδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, λέει, στα «εγκαίνια Εβδομάδας Βακουφίων και στο Φόρουμ Βακουφίων Ιερουσαλήμ».

Μέτε και Σερίφ ήταν προσκεκλημένοι στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τιμήν των προσκεκλημένων στο Μέγαρο Ντολμαμπαχτσέ (ωραίο όνομα για μέγαρο), όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τον Κερίμ Ουράς.

Ναι, τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και νυν αρχισύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ…

Διότι όταν υπηρετεί τούρκος αξιωματούχος στην Ελλάδα είναι σαν να πηγαίνει στο… Χάρβαρντ για σπουδές. Όχι ότι όλοι γίνονται πρωθυπουργοί, βέβαια…


Σχολιάστε εδώ