Στους πέντε μήνες πορείας του ΕΦΚΑ, το καράβι μπάζει από παντού…

Κανείς βέβαια δεν αντιλέγει ότι όλες οι ενοποιήσεις παρουσιάζουν προβλήματα στην αρχή, όμως η συ­γκεκριμένη έγινε στην κυριολεξία στο πόδι ή -κατʼ άλλους- στο γόνατο (γονατογράφημα) με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κάθε μέρα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, απλά ή σύνθετα προβλήματα. Τέτοια ήταν:

• Η ανυπαρξία εγκυκλίων για όλα τα θέματα, ενώ αρκετές από αυτές που βγήκαν παρουσίαζαν ατέλειες.

• Η έλλειψη τεχνικής υποδομής (μη ύπαρξη ανάλογων προγραμμάτων), με τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα στα μητρώα (περίπτωση ΗΔΙΚΑ) και τα λάθη των στοιχείων των ασφαλισμένων.

• Η καθυστέρηση του προγράμματος επανυπολογισμού των συντάξεων, που ξεκίνησε πριν από λίγο διάστημα και με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου θα έπρεπε να είχε τρέξει εδώ και καιρό.

• Οι δυσκολίες στις συντηρήσεις των μηχανημάτων (fax, εκτυπωτές κ.λπ.).

• Η έλλειψη κτιριακής υποδομής του Ενιαίου Φορέα.

• Τα πολλά λάθη στα ειδοποιητήρια, που είχαν αποτέλεσμα τις απανωτές παρατάσεις και τη χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών στους δύο πρώτους μήνες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν να κάνουν με αρκετούς λόγους, όπως τα υψηλά ποσοστά εισφορών, τη μη σωστή ενημέρωση, τα λάθη χειρισμού με τα μπλοκάκια (δελτία παροχής υπηρεσιών) κ.ά.

• Οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς των προμηθειών και των συμβάσεων, π.χ., για θέματα φύλαξης και άλλα πολλά.

• Η μη καταβολή αλλά και η αργή επεξεργασία των ληξιπροθέσμων (συντάξεις, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) και αρκετά ακόμη, όπως οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσίαζε η ΑΠΔ (μισθωτοί), στις 2 Μαΐου (πρώτες πρωινές ώρες), για την υποβολή του μήνα Μαρτίου, αφού φαίνονταν ως εκπρόθεσμη στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τη μη αποδοχή της, ενώ η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν η καταληκτική. Τελικά το πρόβλημα διορθώθηκε, όμως τεράστια ήταν η ταλαιπωρία-αγωνία όλων αυτών που είχαν προγραμματίσει τις συγκεκριμένες ώρες την αποστολή της (π.χ. εργαζόμενοι σε λογιστικά γραφεία κ.λπ.).

Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα σχεδίασης του οργανογράμματος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (που είναι άγνωστο αν διορθώθηκε) με αποτέλεσμα το κενό σε προσωπικό, όπου απαιτείται, όπως στα περιφερειακά καταστήματα, καθώς και την έλλειψη αναλώσιμων (μελάνι, χαρτί εκτύπωσης, χαρτί καθαρισμού χεριών κλπ.), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία – νυν ΕΦΚΑ.

Αναμφισβήτητα, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Και μάλιστα άργησε. Όμως όταν φτιάχνεις κάτι πρώτα πρέπει να βάλεις τα θεμέλια.

Και αυτό δεν έγινε. Ευχόμαστε, με την παρέμβαση των αρμοδίων, να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την προχειρότητα που υπήρξε -και συνεχίζει να υπάρχει-, με πρώτο και κύριο στόχο να μπει τέρμα στον… βασανισμό των ασφαλισμένων, που ήδη έχουν τρελαθεί από τη σφαγή των συ­ντάξεών τους.


Σχολιάστε εδώ