Σε… απεργία οι βουλευτές
Υπάρχουν πολλοί βουλευτές (όπως και κομματικά στελέχη) που εμφανίζονται απρόθυμοι να βγουν μπροστά και να υποστηρίξουν με ενεργό τρόπο τις θέσεις και τις απόψεις της παράταξης στα κρίσιμα ζητήματα. Αντίθετα, αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν τις δημόσιες παρεμβάσεις ή δηλώσεις τους, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ενστάσεις (διαφωνίες) τους με επιλογές της ηγεσίας. Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα στελέχη που δίνουν καθημερινά τη μάχη: Πρόκειται για τους δύο αντιπροέδρους, Άδ. Γεωργιάδη και Κ. Χατζηδάκη, περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση ο πρώτος, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Δένδια και τον γραμματέα του κόμματος Λ. Αυγενάκη. Από εκεί και πέρα το χάος!
Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο, έστω και εμμέσως, για «λευκή απεργία» και αφήνουν να εννοηθεί ότι η στάση ορισμένων τουλάχιστον βουλευτών υποκρύπτει σκοπιμότητες. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τους βουλευτές σε γενική συστράτευση και τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Λίγο αργότερα και στην προσπάθεια άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στελέχη του επιτελείου του επιδίδονταν σε συγκεκριμένες διαρροές. Συγκεκριμένα τόνιζαν ότι ο βαθμός συνεισφοράς των στελεχών στην προεκλογική περίοδο θα αποτελέσει κριτήριο για τις επιλογές που θα γίνουν την επόμενη ημέρα, υπονοώντας προφανώς τη σύνθεση της κυβέρνησης και τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Διαρροές που αντί να κινητοποιήσουν κάποια στελέχη, δυσαρέστησαν πολλούς περισσότερους.
Βαρύ κλίμα
Το ήδη βαρύ κλίμα που υπήρχε στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές χαρακτηρίζουν λανθασμένη τη στρατηγική των πρόωρων εκλογών που σχεδόν εμμονικά ακολούθησε -κατʼ επιλογή της ηγεσίας- η παράταξη. Με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με το τωρινό αδιέξοδο και να υποχρεωθεί σε αλλαγή πλεύσης. Επισημαίνουν ακόμη ότι ενάμιση σχεδόν χρόνο από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποκτήσει σαφές ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα, αντίθετα «τσαλαβουτάει» μεταξύ φιλελευθερισμού και λαϊκής Δεξιάς.
Επιπλέον, η εναλλακτική πρόταση που διατυπώνει δεν φτάνει ή δεν πείθει την κοινωνία, κάτι που -όπως σημειώνουν- φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Προβλέπουν μάλιστα ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν… χειρότερα τους επόμενους μήνες. «Όταν έρθουν οι αποφάσεις για το χρέος ή μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, εμείς τι θα λέμε στον κόσμο;», ήταν το εύλογο ερώτημα βουλευτή και πρώην υπουργού, που δεν έκρυβε τον προβληματισμό του. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό των 800.000 ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την παράταξη τα προηγούμενα χρόνια.