Ξεπούλησαν όχι μόνο τον ΟΛΠ αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό του λιμανιού

Αποκαλύπτεται έτσι, μέσα από την πλεονεξία των διαπλεκόμενων εγχώριων συμφερόντων με τη «μαϊμού» Cosco των Panama Papers, ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν ξεπούλησε μόνο την επιχείρηση ΟΛΠ ως εταιρεία αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό του λιμανιού, έναν πολιτισμό 2.500 χρόνων! Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, μια ζώνη με πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, διατηρητέα κτίρια, αποθήκες και το τοπόσημο του λιμανιού, το κτίριο του SILO, έναν χώρο όπου θα στεγαζόντουσαν πέντε μουσεία, ξεπουλήθηκε στον βωμό συμφερόντων για να μετατραπεί σε mall και πολυκαταστήματα, που θα γκρεμίσουν το εμπορικό κέντρο του Πειραιά. Ταυτόχρονα θα γκρεμίσουν την κρουαζιέρα, αφού η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά θα μετατρεπόταν σε κέντρο τουρισμού, που θα ωφελούσε και τις ανάγκες όλης της πόλης. Για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαγωνισμοί από το 2016 και είχαν -εν μέρει- δοθεί εγκρίσεις για αναθέσεις έργων του υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Χω ροταξίας και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και όλων των δήμων, ακόμα και του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των εκπροσώπων του στο ΔΣ του ΟΛΠ, που διέθεσε και χρηματοδότησε τις μελέτες και τα έργα.

Ειδικά για το εμβληματικό κτίριο του SILO, που έφτιαξε και εγκαινίασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη δεκαετία του 1930, οι πάντες είχαν εγκρίνει και χειροκροτήσει τη μετατροπή του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που θα περιλάμβανε τον αρχαιολογικό υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σε υπόγειες αποθήκες και μάντρες.

Για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ, η δε ωρίμανση των έργων ανατέθηκε σε εποπτεύουσα αρχή. Όλοι, μα όλοι, κόμματα, Αυτοδιοίκηση, κυβερνήσεις και φορείς του Πειραιά, είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του έργου σε μια έκταση 180 στρεμμάτων, είχε δε ιδρυθεί και Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με τον τίτλο «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά».

Δυστυχώς, μόλις ανέλαβαν τη διοίκηση του ΟΛΠ οι Κινέζοι της Cosco των Παρθένων Νήσων, το πρώτο που έκαναν ήταν να κλείσουν το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ και την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά με στήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και των εκπροσώπων του, Θ. Λιάγκου και Ι. Μώραλη. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΠ ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και όχι ως δήμαρχος Πειραιά, αφού με την αλλαγή του καταστατικού εκδιώχθηκαν από το ΔΣ του ΟΛΠ ο εκάστοτε δήμαρχος Πειραιά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Το ΤΑΙΠΕΔ (Πιτσιόρλας) εξαπάτησε τους φορείς του Πειραιά, μη εντάσσοντας στις εξαιρέσεις χώρων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί, την Πολιτιστική Ακτή, η οποία, σημειωτέον, έχει ενταχθεί στο Πολεοδομικό Σχέδιο «Αττική 2021»!, με σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα εξαπάτησε τα κόμματα και τη Βουλή, αφού απέκρυψε ότι ήδη είχε εγκρίνει μαζί με το οικονομικό ξεπούλημα και το ξεπούλημα των πολιτιστικών χώρων και του πολιτισμού στον Πειραιά. Για να δικαιωθεί ο Γιώργος Ανωμερίτης, όταν μιλώντας στον Πειραιά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε καταλάβει καλά τι συνέβη. Δεν ξεπουλήθηκε ο ΟΛΠ ως επιχείρηση, ξεπουλήθηκε σε ξένους η ίδια η πόλη του Πειραιά».

Μετά το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού για το διατηρητέο κτίριο του SILO, τι έχουν να πουν οι υποστηρικτές της δημιουργίας της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά κ. Θ. Δρίτσας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Γ. Γαβρίλης, Λ. Μενδώνη, Ι. Διαμαντίδης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ι. Σγουρός και ο κυβερνητικός συντονιστής και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 2010 -όταν και ξεκίνησε το έργο- Θόδωρος Πάγκαλος; Και, φυσικά, τι λένε οι βουλευτές και φορείς του Πειραιά, που εξαπατήθηκαν από το «κατοχικό» (κατά την Αλίκη Μαραγκοπούλου) ΤΑΙΠΕΔ;


Σχολιάστε εδώ