Καθυστερούν τις δικογραφίες μέχρι να παραγραφούν τα αδικήματα πολιτικών

Επισήμανε δε ότι αυτό συνέβη παλαιότερα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όπου σοβαρά αδικήματα είχαν παραγραφεί, αλλά και τώρα με τον Γ. Παπαντωνίου. Επίσης αποκάλυψε την ύπαρξη άλλων υποθέσεων με εμπλοκή πολιτικών που δεν θα φτάσουν ποτέ στο Κοινοβούλιο διότι τα αδικήματα έχουν προ πολλού παραγραφεί και δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων. «Αυτά είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να λήξουν κάποτε, διότι έτσι ο πολιτικός κόσμος ισοπεδωτικά βρίσκεται κρεμασμένος», είπε χαρακτηριστικά. Υπό αυτό πάντα το πρίσμα, ο κ. Βούτσης εμφανίσθηκε βέβαιος ότι στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα υπάρξει μεγάλη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά της αναθεώρησης του Συντάγματος, ανέφερε ότι με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, στις αρχές Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση από 30 βουλευτές. Στη συνέχεια, έπειτα από 2-2,5 μήνες, η επιτροπή θα φέρει την πρότασή της, ενώ θα ακολουθήσει ψηφοφορία προκειμένου να καθοριστεί ποια από τα άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν με τη συναίνεση 150 βουλευτών και ποια με τη σύμφωνη γνώμη 180.

Ερωτηθείς για το δυσμενές κλίμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι το κλίμα αυτό μπορεί να αναστραφεί, με το σκεπτικό ότι αυτό που πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις είναι ένα μεγάλο «σφίξιμο», «κράτημα» από βασικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στο 30%), το οποίο όμως δεν πηγαίνει στον χώρο του Κέντρου ή της Δεξιάς. Άρα παίζεται.

Ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα τεθούν επί τάπητος θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής για τον φάκελο της Κύπρου κ.ά.

Τέλος έδωσε έμφαση στο ύψος των περικοπών που έγιναν τα χρόνια της κρίσης στον προϋπολογισμό της Βουλής και αφορούν βουλευτές και εργαζόμενους. Είπε συγκεκριμένα ότι οι συνολικές περικοπές αγγίζουν το 40% των δαπανών, από τα 232 εκατ. έχουν πέσει στα 132 εκατ. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις περικοπές που έγιναν το Κοινοβούλιο συνέχισε να λειτουργεί με εξωστρέφεια, με πολλές και σημαντικές δραστηριότητες που αφορούν εκδόσεις, οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, οικονομική ενίσχυση σχολείων κ.ά.

Τέλος τα προνόμια βουλευτών

Εξάλλου, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με τους απλούς πολίτες προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. «Πιστεύω πως αυτό είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε και μπορεί να γίνει. Όλοι έχουν συνείδηση -και τα κόμματα και οι ίδιοι οι βουλευτές- πως μια μεγαλύτερη πίεση είναι κατανοητή και στο κοινοβουλευτικό έργο, στο μέτρο της κοινωνίας», τόνισε.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα αφορά το Συνταξιοδοτικό των παλαιών βουλευτών. Όπως ανέφερε, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, οι συγκεκριμένοι λογίζονται στο ίδιο επίπεδο με τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν με 15ετία να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα και τους υπολογίζεται ως σύνταξη ένα μικρό μέρος της μισθοδοσίας. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν και από πάνω υπάρχει και ένας λαϊκισμός που λέει πως ʽʽόταν βγήκαν βουλευτές τα φάγανεʼʼ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Υπενθύμισε δε ότι από το 2012 δεν υφίσταται συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ