Αναγκαστική προσγείωση της ΝΔ

Συνακόλουθα, το αίτημα για πρόωρες εκλογές πήρε μια θέση στα συρτάρια του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς το σενάριο αυτό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το φθινόπωρο του 2018, χωρίς κανείς να είναι αυτήν τη στιγμή σε θέση να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο και ποια γεγονότα θα έχουν μεσολαβήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά διέξοδο στο (στρατηγικό) αδιέξοδο που υψώνεται μπροστά του με… πορεία προς τον λαό, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη από ένα καφενείο στην περιοχή της Καλλιθέας και θα συνεχιστεί με εξορμήσεις και περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια. «Να πάμε σε καφενεία, να πάμε σε γειτονιές, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αυτό που θα γίνει και να τους πείσουμε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι μονόδρομος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης.

Ο στόχος της πορείας προς τον λαό είναι διπλός: Αφενός, να υπογραμμίσουν και να αναδείξουν τις συνέπειες για την κοινωνία από τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές (περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.ά.). Παράλληλα να υπογραμμίσουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και των υπουργών, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της αβελτηρίας και της ιδεοληψίας τους, που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας. Αφετέρου, να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική -σε σχέση με αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση- που είναι και εφικτή, αποτελεσματική και θα άρει τα αδιέξοδα για την οικονομία και τη χώρα. Προσπάθεια που προδιαγράφεται επίπονη για την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς -αυτήν τη στιγμή- να διαφαίνονται μάλιστα προοπτικές επιτυχίας.

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, που υφίσταται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, αντιδρά με έντονο τρόπο, παρά το ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 55%-60% (σύμφωνα με τις έρευνες) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποστασιοποιηθεί κι έχει περάσει στην πτέρυγα των αναποφάσιστων, εντούτοις τα κέρδη για τη Νέα Δημοκρατία είναι περιορισμένα, αν όχι απειροελάχιστα, η απήχησή της κινείται πέριξ του ποσοστού που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριος 2015). Κάτι που αντικατοπτρίζει με μάλλον ξεκάθαρο τρόπο την επιφυλακτικότητα και τη δυσπιστία που διακατέχει τους πολίτες. Είτε διότι δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση είτε γιατί η πρόταση που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν (τους) ακούγεται ιδιαιτέρως πειστική και αποτελεσματική.

Αυτό ακριβώς το κλίμα αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου ένα ποσοστό της τάξης του 45%-46% απάντησε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Κατά τι μικρότερο ήταν το ποσοστό όσων τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης αποδίδεται από επικοινωνιολόγους και πολιτικούς αναλυτές και στο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πείσει ακόμη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 65%-70% δεν τον θεωρεί, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, κατάλληλο για την πρωθυπουργία, έστω κι αν υπερτερεί του Αλ. Τσίπρα. Υπό αυτή την έννοια, η… αναβολή των εκλογών και η μετάθεσή τους για τους τελευταίους μήνες του 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τον κ. Μητσοτάκη, στη βάση ότι θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να πείσει τους πολίτες τόσο για τις πρωθυπουργικές του ικανότητές όσο και για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ