Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κατηγορούν τους πολιτικούς για όσα συμβαίνουν, αλλά πάντα τους απαντάω: ʽʽΈχετε τους πολιτικούς που σας αξίζουνʼʼ.

Αν δεν ψηφίζετε, δεν συμμετέχετε και δεν ασχολείστε, βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολιτικές που δεν σας εκφράζουν».

Αυτά δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου για την τεχνολογία τροφίμων στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

Είπε δηλαδή ότι οι εκλογές έχουν συνέπειες και πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο στον εαυτό μας.

Τον περασμένο μήνα, στην πρώτη του ομιλία μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θέλει να βοηθήσει να αναπτυχθεί η νέα γενιά ηγετών και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική.

«Ένα πράγμα για το οποίο είμαι απόλυτα πεπεισμένος είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις», επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Όλα τα ζητήματα είναι σοβαρά και απογοητευτικά αλλά όχι άλυτα. Αυτό που μας εμποδίζει να τα αντιμετωπίσουμε και να εξελιχθούμε έχει να κάνει με την πολιτική», προσέθεσε.

Αυτήν την άποψη έχουν εκφράσει και πολλοί άλλοι.

Χαρακτηριστικά, ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ -γάλλος πολιτικός στοχαστής και ιστορικός, ο πιο βαθυστόχαστος εκπρόσωπος του πολιτικού φιλελευθερισμού στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα- είχε πει ότι στη δημοκρατία έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει.

«Έχουμε τους πολιτικούς και το περιβάλλον που μας αξίζουν», τόνισε πιο πρόσφατα ο αμερικανός συγγραφέας Μίχαελ Φρομ.

Είναι γεγονός πως σήμερα οι άνθρωποι ασχολούνται όλο λιγότερο με την πολιτική και δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, γιʼ αυτό βλέπουμε υψηλά ποσοστά αποχής. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Το ποσοστό της αποχής ξεπέρασε το 25%, το μεγαλύτερο από το 1969.

Εκτός από την πολιτική, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν πιστεύω πως ο πλανήτης είναι καταδικασμένος σε συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες. Θεωρώ ότι αυτά είναι προβλήματα που προκλήθηκαν από τον άνθρωπο και μπορούν να λυθούν μόνο από τον άνθρωπο», ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη η χώρα του να αναλάβει σημαντικό ρόλο για το συγκεκριμένο θέμα και να επιδιώξει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αντίθετα σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο νυν Πρόεδρος σχεδιάζει να αλλάξει τις αποφάσεις του προκατόχου του, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει να αναφέρει το όνομά του στις δημόσιες εμφανίσεις του και δεν σχολιάζει όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στον Λευκό Οίκο.


Σχολιάστε εδώ