Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα Κτηματολογίου, που θα ενσωματώσει όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας

Διαβάσαμε τις… σχεδόν εκατό σελίδες του σχεδίου νόμου, στα δύο πρώτα κεφάλαια του οποίου αναφέρονται η σύσταση, ο σκοπός του νέου φορέα και οι αρμοδιότητες του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου (με τετραετή θητεία), οι πόροι και τα έσοδα, δηλαδή τα πάγια και αναλογικά τέλη για την εγγραφή πράξεων και τη χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών.

Στα δύο επόμενα κεφάλαια προβλέπεται η οργανωτική διάρθρωση (μία κεντρική υπηρεσία με έντεκα διευθύνσεις, σχεδόν 70 κτηματολογικά γραφεία και 180… υποκαταστήματα) και η μεταφορά του ήδη υπάρχοντος προσωπικού του Κτηματολογίου, των δικαστικών υπαλλήλων και των υποθηκοφυλάκων στον νέο φορέα.

Για το προσωπικό των αμίσθων υποθηκοφυλακείων προτείνεται η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, αφού εκφράστηκε επιφύλαξη για τη συνταγματικότητα της απευθείας μεταφοράς τους.

Τέλος, στα δύο τελευταία κεφάλαια του νομοσχεδίου αναλύεται η οικονομική διαχείριση του νέου οργανισμού, η εποπτεία των κτηματολογικών γραφείων από τους κατά τόπους εισαγγελείς και η μεταφορά όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Κτηματολογίου.

***

Οι εργαζόμενοι όμως ανησυχούν…

Σύμφωνα με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, η παρούσα διοίκηση παραμένει στον νέο φορέα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ η νυν διευθύνουσα σύμβουλος καταλαμβάνει «αυτοδίκαια» τη θέση της γενικής διευθύντριας του νέου οργανισμού. Απουσιάζει από το νομοσχέδιο η εργασιακή εξασφάλιση τόσο των εργαζομένων στα άμισθα υποθηκοφυλακεία, στους οποίους προτείνεται το… ΑΣΕΠ, όσο και στο Κτηματολόγιο, αφού, για παράδειγμα, αναφέρεται η σύσταση μόνο 50 θέσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που -αν δεν αλλάξει- σημαίνει πως σχεδόν εκατό εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου. Κι επειδή δεν πιστεύουμε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί μια λύση.

***

Οι μισοί δήμοι… απρόθυμοι

Έναν μήνα περιθώριο έχουν οι δήμοι για να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να αποστείλουν τα στοιχεία των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στο Κτηματολόγιο. Ειδάλλως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο πολίτης θα πρέπει να εμπλακεί σε μια διαδικασία αντιρρήσεων και να καταβάλει και τέλος αντιρρήσεων, ενώ δεν θα έπρεπε, και θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων. Μέχρι στιγμής, οι πολεοδομίες μόνο 49 (εκ των 120) δήμων στους οποίους γίνεται ανάρτηση των δασικών χαρτών έχουν καθορίσει τα όρια των οικισμών και τους οικισμούς αυθαιρέτων. Το ερώτημα είναι: Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;

***

Παράδειγμα μεταρρυθμιστικής… καθυστέρησης

Γράφει η «Καθημερινή» την περασμένη Πέμπτη: «Στο Κολέγιο των Επιτρόπων συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αν και όλοι αναγνώρισαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επιτυχής, κάποιοι άσκησαν σκληρή κριτική για την αδυναμία της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμερμανς ανέφερε ως παράδειγμα το Κτηματολόγιο, που δεν έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει από το 1983 και ακόμα και σήμερα παραμένει ημιτελές. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, παρά τα τρία Μνημόνια που έχει κληθεί να εφαρμόσει».


Σχολιάστε εδώ