«Τρόικα» και τράπεζες μπλοκάρουν τον εξωδικαστικό
Δυστυχώς, και εδώ οι «θεσμοί», ο… Μεγάλος Αδελφός, με την πρόθυμη συναίνεση των τραπεζών, προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ώστε να μπορούν να επηρεάζουν ποιες επιχειρήσεις θα διασωθούν και ποιες θα κλείσουν.
Η αρχή έγινε με την απαίτησή τους να υπαχθούν στον νέο αυτό μηχανισμό επιχειρήσεις που έχουν οφειλές από 50.000 ευρώ και πάνω, ενώ εξαρχής η κυβερνητική πρόθεση ήταν το όριο να είναι τα 20.000 ευρώ. Οι αντιδράσεις όλων των φορέων της Αγοράς ήταν πολύ έντονες και τελικά οι «θεσμοί» αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν.
Ο επόμενος στόχος τους είναι να κάνουν χρονοβόρα τη διαδικασία και να επικυρώνεται η συμφωνία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπου με τα σημερινά δεδομένα παίρνεις δικάσιμο ύστερα από τρία χρόνια. Το πρόβλημα είχε τεθεί στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα υπήρχε αλλαγή στο σχετικό νομοσχέδιο κατά την ψήφισή του στη Βουλή, που θα όριζε ότι η επικύρωση θα γινόταν από το Μονομελές Πρωτοδικείο χωρίς ακροαματική διαδικασία, αντί του Πολυμελούς, με δυνατότητα των συμβαλλόμενων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή. Τελικά η τροποποίηση δεν έγινε, προφανώς με απαίτηση των αφεντικών-«θεσμών».
Περιόρισαν, τέλος, ασφυκτικά τον αριθμό των διαμεσολαβητών σε 300, όταν χρειάζονται περίπου 1.800, πιστοποιημένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, και είναι απαραίτητος παράγοντας ανάμεσα στον πιστωτή και στον οφειλέτη, ο οποίος θα συντάξει το τελικό πόρισμα με τη συμφωνία των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τράπεζες ανέρχονται σε 400.000, ενώ στην Εφορία χρωστάνε κοντά στα 4.000.000 και μεγάλος είναι ο αριθμός και όσων έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τι πρέπει να γίνει
Σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γνώστες του τρόπου λειτουργίας του νέου αυτού μηχανισμού σε άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι:
• Πρέπει να δοθεί στον συντονιστή η δυνατότητα να διατυπώνει και να απευθύνει προς τα μέρη μη δεσμευτικές προτάσεις. Οι μη δεσμευτικές προτάσεις του διαμεσολαβητή θα μπορούν να λειτουργούν ως εργαλείο υπέρβασης φαινομενικών αδιεξόδων και να διευκολύνουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.
• Πολύ μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η υιοθέτηση μιας πολυετούς διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, που θα κοστίζει δυσανάλογο χρόνο και θα πλήττει την αξιοπιστία του μηχανισμού. Προς αποφυγή περιττών καθυστερήσεων, η εκτελεστότητα της συμφωνίας θα μπορούσε να εξασφαλίζεται με απλή κατάθεση της συμφωνίας στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου, χωρίς την πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία της επικύρωσης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η εμπλοκή δικαστή κριθεί αναγκαία, θα μπορούσε κάλλιστα να προβλεφθεί έκδοση σχετικής διαταγής του αρμόδιου δικαστή και όχι απόφασης πολυμελούς δικαστηρίου.
Ο ρόλος του συντονιστή – διαμεσολαβητή
• Το Μητρώο Συντονιστών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά, και όχι «κατά προτίμηση», από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης, που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και την αναγκαία κρατική αναγνώριση για να διεξάγουν την προτεινόμενη διαδικασία. Πρέπει δε να αρθεί ο ακατανόητος, αδικαιολόγητος ποσοτικός περιορισμός των συντονιστών σε συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια. Επίσης, η κλήρωση, που προκρίνεται ως μέσο επιλογής, δεν φαίνεται ούτε ιδιαίτερα αξιόπιστη ούτε αποτελεσματική. Ο ποσοτικός περιορισμός των συντονιστών φαίνεται ότι θα δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα εφαρμογής και αδικαιολόγητους αποκλεισμούς. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταργηθεί ο περιορισμός, ώστε να μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Συντονιστών όσοι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές το επιθυμούν.
Ποιοι υπάγονται και τι προβλέπει
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί να ενταχθεί κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, που έχει μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση στις τρεις τελευταίες πριν από την υποβολή της αίτησης και δεν έχει το 85% της οφειλής του σε έναν πιστωτή.
Ρυθμίζει συνολικές οφειλές προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31/12/2016.
Η εκκίνηση της διαδικασίας θα μπορεί να γίνεται με εκδήλωση ενδιαφέροντος από το 50% των πιστωτών.
Οι ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να γίνονται έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις θα γίνονται με μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, ακόμα και διαγραφές χρεών.