Τα κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ!

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο έλεγχος ως προς την πλήρωση ή μη της ανωτέρω προϋπόθεσης ελάχιστου χρόνου μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα επεκτείνεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Εκτός των παραπάνω, για να δικαιούται κάποιος ασφαλισμένος τα 384 ευρώ εθνικής σύνταξης πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και να πληροί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

2. Οι περιπτώσεις καταβολής μειωμένης εθνικής σύνταξης λόγω γήρατος

α) Για κάθε χρόνο κάτω των 20 ετών ασφάλισης, και μέχρι τα 15 έτη, υπάρχει μείωση 2%.

Έτσι, στα 15 έτη ασφάλισης το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, δηλαδή 10% μικρότερο από αυτό της πλήρους βασικής (εθνικής) σύνταξης.

β) Το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειούμενο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Να επισημάνουμε, όμως, ότι το ποσοστό μείωσης της βασικής σύνταξης δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό που αντιστοιχεί σε 60 μήνες ή 5 έτη και δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης του 10%.

3. Οι περιπτώσεις καταβολής μειωμένης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας

Τα ποσοστά αναπηρίας που προβλέπουν μειώσεις στο ποσό της βασικής σύνταξης όσων τη λαμβάνουν λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της έχουν ως ακολούθως:

α) Από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης.

β) Από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης. Κάθε φορά που το ποσοστό αναπηρίας μεταβάλλεται, έπειτα από κρίση των αρμοδίων επιτροπών, αναπροσαρμόζεται και η σύνταξη (εθνική).

Εξαιρούνται από τις παραπάνω αλλαγές των ποσοστών αναπηρίας οι συνταξιούχοι που υπάγονται στις διατάξεις του ΠΔ 169/2007 (παρ. 1α, άρθρα 1 και 26) ή σε διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως: τυφλών, πασχόντων από Β-ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις κ.λπ.

Άρα η συγκεκριμένη κατηγορία θα πάρει την πλήρη εθνική σύνταξη ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.

γ) Στους συνταξιούχους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται η πλήρης εθνική σύνταξη. Σε όσους χορηγείται σύνταξη λόγω αναπηρίας δεν ελέγχεται η νόμιμη και μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα.

4. Παράδειγμα (ενδεικτικό)

Ασφαλισμένη με 32 έτη διαμονής στη χώρα μας και δικαίωμα (θεμελιωμένο) για μειωμένη σύνταξη γήρατος (17 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 62ο έτος) θα λάβει ως βασική (εθνική) σύνταξη το ποσό των 202,14 ευρώ.

Σε 17 χρόνια ασφάλισης αντιστοιχεί εθνική σύνταξη 360,96 ευρώ και δεδομένου ότι η ασφαλισμένη είχε 32 έτη διαμονής στην Ελλάδα το εν λόγω ποσό θα μειωθεί κατά 8/40, διαμορφούμενο στα 288,77 ευρώ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση 30%, αφού υπάρχουν πέντε έτη συνταξιοδότησης νωρίτερα από το πλήρες όριο ηλικίας, καταλήγοντας στα 202,14 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ