Ρουσφέτι οι Κυριακές σε εγχώρια συμφέροντα!

Από την πρώτη στιγμή που είχε διαρρεύσει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επέβαλλε και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όλοι οι φορείς της Αγοράς είχαν ενημερώσει όχι μόνο τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον πρωθυπουργό ότι θα είναι λάθος αυτή η ρύθμιση και κάθε άλλο παρά θα φέρει νέο τζίρο. Όλες, όμως, οι προειδοποιήσεις έπεσαν πάνω σε κλειστά αυτιά.

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με επιστολή που έστειλε την επομένη της Πρωτομαγιάς στον πρωθυπουργό έκανε έκκληση να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση «προτού μας ακούσετε και μας δώσετε την ευκαιρία να εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας και να σας αποδείξουμε πόσο αχρείαστη είναι για την αγορά και την κοινωνία η περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές». Η απάντηση ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκεί που η απαίτηση (σ.σ. «Π»: Ποιων;) ήταν η καθολική απελευθέρωση, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές»!

Φωτογραφική διάταξη

Έντονη και με σκληρές κατηγορίες ήταν η αντίδραση των επαγγελματικών φορέων αλλά και της ΓΣΕΕ, προαναγγέλλοντας παράλληλα κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση «συνταγματικό ατόπημα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια εξόφθαλμα φωτογραφική διάταξη, που έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι «η αποκαθήλωση της κυριακάτικης αργίας επικεντρώνεται στις παραθαλάσσιες περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και στα αεροδρόμια ʽʽΕλευθέριος Βενιζέλοςʼʼ και ʽʽΜακεδονίαʼʼ και τις επιχειρήσεις πέριξ αυτών»! Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που επισήμανε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τις τουριστικές ανάγκες αλλά συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα. Τόνισε ακόμη ότι θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις μια ώρα γρηγορότερα και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που λείπει από τους καταναλωτές είναι χρήματα και όχι χρόνος για να κάνουν τις αγορές τους».

ΓΣΕΕ: Χαριστική βολή

Κατηγορηματικά αντίθετη στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι και η ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα και δίνει τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζομένους στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου».

Επίσης, για σήμερα, Κυριακή, έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο. Η δε ΓΣΕΒΕΕ έχει καλέσει όλους τους αυτοαπασχολούμενους να μην ανοίξουν σήμερα τις επιχειρήσεις τους.


Σχολιάστε εδώ