Παγίδα θερμού επεισοδίου στήνει η Άγκυρα σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο στόχος της Τουρκίας πλέον είναι καθαρός: Να επιτύχει με κάθε τρόπο τη διακοπή των ερευνών και να μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη» όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου μέχρις ότου, είτε με μια «α λα τούρκα» λύση του Κυπριακού είτε με μια διαπραγμάτευση εκτός πλαισίου του Δίκαιου της Θάλασσας, αποκτήσει απευθείας ή μέσω των Τουρκοκυπρίων μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Ακόμη και εάν η τουρκική προκλητικότητα έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Κύπρου με μια σειρά από επιθετικές ενέργειες, η τακτική αυτή της Τουρκίας στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας, καθώς αμφισβητείται ευθέως και όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου.

Με τις κινήσεις της η Τουρκία επιχειρεί να «τρομάξει» τις πετρελαϊκές εταιρείες και τους υποψήφιους επενδυτές και να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Δυστυχώς, στην προσπάθειά της αυτή συμβάλλει και το κλίμα πανικού που δημιουργείται από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία, έχοντας ελάχιστη γνώση των θεμάτων αυτών, δημιουργούν κλίμα επικείμενου… πολέμου με την Τουρκία, παρά την ψύχραιμη αντιμετώπιση που υπάρχει τόσο από το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τη γνωστή τακτική της προσπάθειας στρατιωτικοποίησης της κρίσης, γνωρίζοντας ότι από ένα θερμό επεισόδιο και μια συμφωνία απεμπλοκής μόνο η ίδια έχει να ωφεληθεί, καθώς αυτή είναι που διεκδικεί και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

Η κλιμάκωση της έντασης ήταν αναμενομένη, όχι γιατί το μάντεψε ο υπουργός Άμυνας, όπως υπερηφανεύθηκε στη Βουλή, αφού από μήνες είναι γνωστό το καυτό χρονοδιάγραμμα που συνδέεται με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με το νεότευκτο ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion, ενώ η κοινοπραξία ENI/Total ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη γεώτρησή της στο οικόπεδο 11, η οποία θα είναι καθοριστική για όλο το σχέδιο εκμετάλλευσης της κυπριακής ΑΟΖ.

Το οικόπεδο 11 βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αιγυπτιακό κοίτασμα ZOR, το οποίο ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια και έχει την άδεια εκμετάλλευσής του η ΕΝΙ, ενώ με βάση τα γεωλογικά στοιχεία και τις έρευνες που έχουν γίνει στο αιγυπτιακό οικόπεδο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκτείνεται και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι το γειτονικό οικόπεδο 10 έχει παραχωρηθεί στον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, του οποίου ηγήθηκε επί σειρά ετών ο νυν αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η Τουρκία, παρά τις συνεχείς απειλές, είναι σαφές ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή είναι να επιχειρήσει να μεταφέρει και να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο όχι μόνο γιατί το πρώτο τουρκικής κατασκευής πλωτό γεωτρύπανο θα χρειασθεί αρκετό ακόμη διάστημα για να τεθεί σε λειτουργία αλλά και γιατί μια τέτοιου είδους παρέμβαση, σε οικόπεδα μάλιστα όπου πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil, Total, ENI, Noble, Shell, Qatar Petrol έχουν νόμιμα συμφέροντα, που κέρδισαν έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, αυτομάτως θα φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία και με τις χώρες προέλευσης των εταιρειών αυτών.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται όμως και σε έναν ακόμη παράγοντα. Μετά τον Δεκέμβριο, όταν αποφασίσθηκε εν κρυπτώ η αναβάθμιση των συνομιλιών για το Κυπριακό σε τετραμερή διάσκεψη στη Γενεύη, η Άγκυρα θεώρησε ότι υπήρχαν πλέον σοβαρές πιθανότητες να επιτύχει μέσω εκβιασμών και με τη βοήθεια του μεσολαβητή του ΟΗΕ Άιντα την επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που και ο Τουρκικός Στρατός να παραμείνει και, κυρίως, η δομή διακυβέρνησης να είναι τέτοια ώστε πλέον οι Τουρκοκύπριοι να έχουν λόγο και στη διαχείριση των φυσικών πόρων όλου του νησιού, καθώς η ΑΟΖ θα ανήκει στις αρμοδιότητες του υποτιθέμενου «ομοσπονδιακού» κράτους.

Διαπιστώνοντας όμως ότι η Λευκωσία δεν επρόκειτο, πάρα τις… φιλότιμες προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη, να υποχωρήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, με τον Ακιντζί να παρουσιάζεται με όλο και πιο σκληρές θέσεις. Έτσι, η τουρκική πλευρά θέλει να φορτώσει το αδιέξοδο στους Ελληνοκύπριους και με τον τρόπο αυτό να βρει επιχείρημα ώστε να απαιτήσει τη διακοπή των ερευνών ή την εξεύρεση τρόπου διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου με τους Τουρκοκύπριους. Ένα θέμα βεβαίως που, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, πάσχει πολλαπλώς, καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι το ψευδοκράτος είναι κράτος και ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του, ενώ ταυτοχρόνως παραδέχεται ότι είναι παράνομη, αποσχιστική οντότητα μιας μειονότητας η οποία διεκδικεί μέρος του πλούτου της χώρας από την οποία αποσχίσθηκε…

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, να ενημερώσουν πλήρως συμμάχους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, θέτοντας πλέον όλους προ των ευθυνών τους για τη νέα εστία έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στη Μεσόγειο, αναδεικνυόμενη πλέον σε ταραξία της περιοχής.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ