Μην υποκύψεις στον Σόιμπλε

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διεμήνυσε πρόσφατα στον Αλ. Τσίπρα «να μην υποκύψει στον Β. Σόιμπλε» και να μην παγιδευτεί από τα «ψίχουλα» που δίνει για το ελληνικό χρέος.

Προτρέπει, επίσης, τον έλληνα πρωθυπουργό να τηρήσει σκληρή στάση έναντι του γερμανού υπουργού Οικονομικών αλλά και συνολικά των Ευρωπαίων, μέχρις ότου εξασφαλίσει μια δεσμευτική απόφαση για ουσιαστική διευθέτηση του χρέους.

Τον διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Το μήνυμα της Κρ. Λαγκάρντ έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση, και ενώ ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται απρόθυμος να συμφωνήσει σε έναν «οδικό χάρτη» για το ελληνικό χρέος. Αντίθετα, τόσο εκείνος όσο και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για το 2018, αμέσως μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Με το βλέμμα στο Eurogroup

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κλειδώσει μια συνολική συμφωνία, που θα εμπεριέχει και το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Για δύσκολη επιλογή, που δίνει ωστόσο προοπτική εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συμφωνία, αλλά κάθε συμφωνία περιέχει το στοιχείο του συμβιβασμού», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας.

Σε κάποια σημεία κερδίσαμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας και σε κάποια αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια υποσχέσεων οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για το χρέος.

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών περίσσεψε ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει η συμφωνία σε πολλά επίπεδα.

Φράσεις όπως «3,5% πλεόνασμα σημαίνει λιτότητα», «δεν είχαμε κόκκινες γραμμές» κ.ά. κυριάρχησαν στη συνεδρίαση.

Στην Αθήνα, βέβαια, κανείς δεν παραγνωρίζει το ενδεχόμενο ΔΝΤ και Γερμανία να μην έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μέχρι τότε για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι το βασικό σενάριο. Πάμε για να πάρουμε στις 22 Μαΐου και πακέτο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Εντός της κυβέρνησης διατυπώνονται και εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες και ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η έξοδος στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος του προγράμματος, ωστόσο στον προγραμματισμό της είναι να επιχειρήσει νωρίτερα δοκιμαστικές, έστω και υποβοηθούμενες, εξόδους μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ανακοίνωση έστω και για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επιδιώκει δε να κρατάει ένα χαρτί στα χέρια της πριν από τη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου, με το θέμα του χρέους. Γιʼ αυτό και δίνει βαρύτητα στην ολοκλήρωση του βασικού σεναρίου για κλείδωμα της συνολικής συμφωνίας με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στις 22Μαΐου.

Ωστόσο, στα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι:

– Να μην κλειδώσει η συμφωνία με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος στις 22 Μαΐου και να χρειαστούν κάποιες πρόσθετες ολιγοήμερες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, πρωτίστως ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι το τέλος του μήνα θα υπήρχε έκτακτη σύγκληση του Eurogroup για να κλειδώσει η συνολική συμφωνία με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

– Να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η συνολική συμφωνία με το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου, καθώς η κινητικότητα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως θα αναδείκνυε το θέμα του ελληνικού χρέους με έντονο τρόπο και ταυτόχρονα ΔΝΤ και Γερμανία θα είχαν λίγο ακόμα χρόνο για να συμφωνήσουν στο θέμα του χρέους. Το σενάριο αυτό, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, αν και το επεξεργαζόταν, δεν το επιδίωκε, καθώς ήθελε και θέλει να μη χαθεί άλλος χρόνος και να κλείσουν όλα στις 22 Μαΐου ή λίγες ημέρες αργότερα.

– Δίπλα στη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει διεθνώς για το θέμα του ελληνικού χρέους η ελληνική πλευρά συνυπολόγιζε και συνυπολογίζει και τον παράγοντα ΔΝΤ, δηλαδή το ότι το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς υπάρχει έδαφος για συμβιβασμό.

Ένας σημαντικός σταθμός για τις διαβουλεύσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο για το θέμα του ελληνικού χρέους θεωρείται η Σύνοδος των G7 από τις 11 έως τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου θα εξετασθεί και αυτό το θέμα, και εκτιμάται ότι με αφετηρία το Μπάρι θα εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες για να γεφυρωθεί η διαφορά ΔΝΤ – Γερμανίας ως προς τα μέτρα για το χρέος και να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, στο πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν θα περιγράφονται ή δεν θα απαριθμούνται απλώς κάποιες ενέργειες, αλλά θα υπάρχουν και ορισμένες παράμετροι ποσοτικοποίησης των μέτρων.

Αισιόδοξοι υπουργοί, ανήσυχοι βουλευτές

Ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο της συμφωνίας και αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίσθηκαν στη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπουργοί Ευκλ. Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν προοπτικές για τη διευθέτηση του χρέους είτε στις 22 Μαΐου είτε μέσα στον Ιούνιο. «Θα πάμε στις εκλογές με στενοχώρια αλλά με υπερηφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία θα κριθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Κερδίσαμε ταβάνι 18% για τη μείωση των συντάξεων και τα επιδόματα, π.χ. 21.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν αρκετοί από τους βουλευτές. Ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι «3,5% πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει λιτότητα», ενώ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν μοίρασε το περίσσευμα του πλεονάσματος.

Ο Θ. Δρίτσας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε πολιτικό σχεδιασμό, δεν είχαμε κόκκινες γραμμές», ενώ τη διαφωνία της εξέφρασε και η Τ. Χριστοδουλοπούλου. «Το 2015 δεν με πείραξε η ήττα, τώρα όμως ναι» σημείωσε, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική, έως ανήσυχη, σχετικά με τα αντίμετρα.

«Τα αντίμετρα είναι αναδιανομή των φτωχών. Δεν θα πιάσουμε το 3,5%, άρα δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Αν δεν πάρουμε τη ρύθμιση του χρέους, ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ξυδάκης παρατήρησε ότι «μας σώζει μόνο αν πάρουμε το χρέος», ενώ ακούστηκαν φωνές για τους Σαββίδη και Καλογρίτσα.


Σχολιάστε εδώ