Εντείνεται η επαγρύπνηση

Λεπτομέρειες συζητήσεων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά αποφάσισαν να ενταθεί η επαγρύπνηση και η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ να γίνεται μηνιαίως.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα απειλείται. Η αντίδραση της Ελλάδας, μέχρι αυτήν τη στιγμή, περιορίζεται σε στομφώδη λογύδρια. Η άσκηση ρητορικής πατριωτικής πλειοδοσίας δεν οδηγεί πουθενά. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες, όπως:

• Συγκρότηση ΤΩΡΑ, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

• Αξιοποίηση των διατιθεμένων οπλικών συστημάτων ώστε να είναι διαθέσιμα τουλάχιστον κατά 80%. Ας απολύσουν τους μισούς μετακλητούς, ας περικόψουν τις απολαβές των βουλευτών στη μέση και να αγορασθούν ανταλλακτικά ΤΩΡΑ.

• Μέτρα για την ενίσχυση του φρονήματος των στελεχών. Ρεαλιστικά. Λιγότερα συνθήματα, παράτες και ευχέλαια και πιο πολλή, ουσιαστική δουλειά.

• Διαρκής ενημέρωση ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας, ΗΠΑ.

***

Αναγκαίο πλέον το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

• Exposec 2017 / Defence World. Οργανωμένη στη ΛΑΕΔ από τον οίκο Τσομώκου.

Πάμπολλοι ομιλητές (οι περισσότεροι μίλησαν περί ανέμων και υδάτων). Σημείωσα τις μεστές ομιλίες του ΑΝΥΕΘΑ κ. Δ. Βίτσα, του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη, του ναυάρχου Κυριακίδη, του κ. Άδ. Γεωργιάδη, του κ. Θ. Ντόκου, του κ. Τάσου Ροζολή. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού κ. Π. Καμμένου, ομίλησαν για την ανάγκη ίδρυσης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν το δείτε να μου γράψετε.

***

Οι γαμπροί της ΕΛΒΟ – Πωλούνται τα πάντα

• Όπως σας πληροφορήσαμε προ δεκαπενθημέρου, πωλείται με εξαιρετική προίκα.

– Εντός (της Ελλάδας, της μάντρας) πωλούνται πάσης φύσεως υλικά, όπως έλεγε ένα τραγουδάκι του αξέχαστου Λοΐζου.

– Απόπειρα πώλησης έγινε και το 2014, αλλά ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον.

– Κρίση, πολιτικοί, συνδικαλιστές και άθλιες διοικήσεις είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Στόχος: Διάλυση μιας βιομηχανίας 100% αναγκαίας για τις ΕΔ και όχι μόνο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, που η ΕΛΒΟ κατέρρεε, διόριζαν (ΒΕΝΙ) φιλαράκια.

– Ο τελευταίος ισολογισμός της επιχείρησης έδειξε ότι το 2015 η ΕΛΒΟ είχε ετήσια έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, καθαρή ζημία 13 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 170 εκατ. ευρώ. Εκεί την κατάντησαν και κανένας δεν λογοδότησε.

– Οι ενδιαφερόμενοι: Πετρόπουλος ΑΕ, ΕΟDΗ (Μήτσης), ΚRAUSS-MAFFEI, NOR/NCO, Reihnmetall, Paramount Group.

– Πωλούνται τα πάντα, πακέτο: Ακίνητα, εξοπλισμός, πνευματικά δικαιώματα. Η διαδικασία θα είναι σύντομη. Έως τις 15 Μαΐου η υποβολή προσφορών.

– Καλή της τύχη.

***

Πού πας, ρε Καραμήτρο;

• Το Ίδρυμα Νιάρχου, με την πολυσχιδή κοινωνική και πολιτιστική δράση, αποφάσισε, βλέποντας την οικτρή κατάσταση του ΕΚΑΒ, να δωρίσει στον ταλαίπωρο οργανισμό περί τα 150 ασθενοφόρα οχήματα.

• Τουλάχιστον 50% των ασθενοφόρων οχημάτων ΕΚΑΒ – υπουργείου Υγείας είναι εκτός ενεργείας και ήδη έχουν σημειωθεί θάνατοι λόγω κακής λειτουργίας του συστήματος.

• Κάποιος αξιωματούχος του ιδρύματος πρότεινε στο ΔΣ τη διάθεση ενός ποσού στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στον καθʼ ύλην αρμόδιο υπουργό κ. Π. Πολάκη για την αγορά των οχημάτων.

• Τότε, ένας άλλος αξιωματούχος, γνώστης της κατάστασης, παρενέβη και απεύθυνε στον πρώτο τη γνωστή πλέον φράση: «Πού πας ρε Καραμήτρο, στον Πολάκη θα αναθέσουμε τον διαγωνισμό;». Αυτός έχει «πνίξει», κυριολεκτικά, επί 18 μήνες συναφή διαγωνισμό, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ο οποίος του παραδόθηκε έτοιμος, ελεγμένος, πλήρως αιτιολογημένος και δικαστικά κατακυρωμένος.

• Το ίδρυμα, όπως μαθαίνω, προχωρεί το ίδιο με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί έχει αντιληφθεί την επείγουσα ανάγκη σε διαγωνισμό.

• Αγαπητέ, κύριε πρωθυπουργέ, λέγεται ότι επιχειρείτε να μιμηθείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τελικά μου φαίνεται ότι είστε φτυστός Σημίτης. Αφήνετε, όπως κι αυτός, τους υπουργούς σας να παίζουν τον δικό τους ζουρνά και να κινούνται ύποπτα…

***

Ακόμη μια δικαίωση

• Προ δεκαπενθημέρου δημοσιεύσαμε κείμενο του «Π» (7.11.2014) με το οποίο καταγγέλλαμε, με λεπτομέρειες, τη ληστεία της φατρίας στην αγορά 30 αντιαεροπορικών συστημάτων ΟSA/AK έναντι 97 εκατ. ευρώ. Ουδείς, τότε, έδωσε σημασία. Τελικά, μόλις προχθές, 13 χρόνια μετά, η υπόθεση όδευσε προς ανάκριση!

• Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Παραπολιτικά» επισήμανε ότι το κραυγαλέο σκάνδαλο εκσυγχρονισμού των φρεγατών S του ΠΝ στη Γαλλία, έργο του Γιάννου, που ελέγχεται σήμερα από Βουλή και Δικαιοσύνη, έχει, το πρώτον, καταγγελθεί από το «Π» τη δεκαετία του 2000.

• Όντως, το «Π» ήταν τότε το πρώτο που αναφέρθηκε στη δήλωση του γάλλου αξιωματούχου της Thales ότι λάδωσε έλληνα υπουργό. Ακολούθησαν γεγονότα, που τα παρακολουθήσαμε και τα εκθέσαμε, που παρουσίαζαν όλο το μεγαλείο της αρπαχτής. Και πάλι, ουδείς μας έδιδε, τότε, σημασία. Σήμερα;

***

Για τίποτα δεν είμαστε ικανοί;

• Διάβασα στη LOR (2η σελίδα), δηλαδή στο αίτημα που στείλαμε στη Lockheed-Martin για εκσυγχρονισμό των F-16, ότι ζητάμε προσφορά για έναν καινούργιο εξομοιωτή (simulator) και συντήρηση δύο ήδη υπαρχόντων.

• Για την ανάγκη αγοράς καινούργιου δεν μπορώ να έχω γνώμη, αλλά για τη συντήρηση παλαιών έχω και παραέχω. Πρέπει για την εργασία αυτή να προσφεύγουμε στις ΗΠΑ; Δεν έχουμε εδώ πολύ καλές εταιρείες, όπως, π.χ., η ISI, η Intracom, η THEON, που μπορούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά;

• Μήπως αυτοί που αγόραζαν τους προς συντήρηση δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν το σχετικό πακέτο;

• Θλίψη… Τι να προσθέσω;

***

Ξεχνάτε, αγαπητέ Ευάγγελε, ξεχνάτε…

• Δηλώνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του (Alpha, Τρίτη βράδυ): «Το υπουργείο Άμυνας υπήρξε χώρος μίζας και ρεμούλας…».

• Ξέχασε ο Ευάγγελος ότι όταν ανέλαβε ως ΥΕΘΑ (2009) κάλεσε τους κορυφαίους της ρεμούλας, Άκη και Γιάννο, για να τους τιμήσει, να τους συγχαρεί για το έργο τους στην Άμυνα και να τους ζητήσει συμβουλές!

• Παρέλειψε τον Σημίτη…


Σχολιάστε εδώ