Είχαν πάρε – δώσε…
Πρόσωπα που γνωρίζουν γεγονότα και καταστάσεις επιμένουν ότι αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος, δεν ήταν καν ο βασικός. Ορισμένοι εκ των βουλευτών ήθελαν με την ψήφο τους να ευαρεστήσουν τον εν λόγω επιχειρηματία, λόγω της μεγάλης επιρροής που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος. Υπάρχουν και κάποιοι που αισθάνονται υποχρεωμένοι απέναντί του, διότι σε κρίσιμες στιγμές τους παρείχε τη στήριξη που είχαν ανάγκη. Το επισήμανε άλλωστε κι ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του, όπου δήλωσε ότι βοήθησε μερικούς βουλευτές. Και δεν μιλούσε προφανώς για συναισθηματική ή ψυχολογική υποστήριξη, έτσι;
***
Το τηλεφώνημα…
Το όλο ζήτημα, ωστόσο, είχε και συνέχεια, κι ήταν άκρως ενδιαφέρουσα: Πληροφορούμαι ότι δύο ή τρεις γαλάζιοι βουλευτές μετά την ψηφοφορία στη Βουλή επικοινώνησαν με την πλευρά του επιχειρηματία προκειμένου να… αιτιολογήσουν την ψήφο τους (κατά της τροπολογίας), να απολογηθούν για την ακρίβεια. «Εγώ ήθελα να ψηφίσω υπέρ, αλλά το κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς», ήταν η… γραμμή υπεράσπισης των βουλευτών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έναν εξ αυτών τηλεφώνησε ο ίδιος ο κ. Σαββίδης, λόγω, προφανώς, των στενών επαφών που είχε μαζί του.
***
Ήταν ο άνθρωπός του
Η υπόθεση είναι παλιά, αλλά λόγω εξελίξεων καθίσταται επίκαιρη, έχει και τη σημασία της: Όταν ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, κάπου ενάμιση χρόνο πριν, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είχε ζητήσει, λέγεται, από τον Κ. Καραμανλή -απευθείας ή μέσω αντιπροσώπου του παραμένει αδιευκρίνιστο- να στηρίξει τον Απ. Τζιτζικώστα. Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι ούτε οι πολιτικές συνθήκες ήταν κατάλληλες ούτε εκείνος (ο κ. Τζιτζικώστας) ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Τα ίδια είχε πει λίγες ημέρες αργότερα και στον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο οποίος ωστόσο δεν πείσθηκε. Η ελαφρώς αλαζονική δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση έναντι του προσώπου του κ. Καραμανλή έβαλε τις μεταξύ τους σχέσεις σε μακρά περίοδο βαρυχειμωνιάς.
***
Ό,τι τύχει…
Στη συνάντηση που είχαν αρχές Μαρτίου Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης λέγεται ότι ο πρώτος υποσχέθηκε στον δεύτερο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «μεταγραφές» βουλευτών του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα ή έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Με αυτό το δεδομένο, ήταν λογικό να προκαλέσει αίσθηση η προαναγγελία της βουλευτού Κ. Μάρκου για την… επικείμενη προσχώρησή της στη Νέα Δημοκρατία. Το ερώτημα που τίθεται είναι διπλό: Έπαψε να ισχύει η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ή η ανεξάρτητη βουλευτής δεν θέλει να είναι πλέον ανεξάρτητη; Ισχύουν και τα δύο, όπως μου επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της γαλάζιας παράταξης.