Γκρέμισε η αξιολόγηση τα σχέδια του Μητσοτάκη

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών -βασικός πυλώνας της μέχρι τώρα στρατηγικής του- μετατίθεται για το απώτερο μέλλον και αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αναθεώρηση των σχεδιασμών. Καθώς επίσης και η προβολή ενός νέου αφηγήματος θελκτικού όσο και πειστικού στους πολίτες, που στη μεγάλη πλειονότητά τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη Νέα Δημοκρατία. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης με την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον καθιστά ακόμη πιο δυσχερές το εγχείρημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που η παράταξη θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για μεθαύριο (Τρίτη) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ομιλία του θα κινηθεί σε εξαιρετικά υψηλούς όσον αφορά την κυβέρνηση, ενώ θα καλέσει τους βουλευτές σε συστράτευση και θα τους ζητήσει να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα. «Να μην τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα», θα είναι το μήνυμά του.

Οι υψηλοί τόνοι θα χαρακτηρίζουν από τώρα και στο εξής την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας με βασικό στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και να πλήξουν όσο γίνεται περισσότερο την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αποσυνδέοντάς την από την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επενδύει πλέον σε ένα «ναυάγιο». Θα εστιάσει κυρίως στις συνέπειες των μέτρων που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Η τακτική του «σκληρού ροκ» περιλαμβάνει και την ανάδειξη υποθέσεων που με την κατάλληλη προβολή στα Μέσα Ενημέρωσης θα μπορούσαν να πάρουν διαστάσεις «σκανδάλων». Πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι να ερευνηθούν λέξη λέξη, νόμο νόμο, όλες οι αποφάσεις υπουργών που αφορούν προμήθειες, διαγωνισμούς, προσλήψεις, κ.ά., κι όταν εντοπίζουν παρατυπία, παράβαση κανονισμών ή όποιο άλλο σκοτεινό σημείο να ακολουθεί η σχετική δημόσια καταγγελία. Απώτερος σκοπός να πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που σύμφωνα με παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη υποστεί ισχυρό πλήγμα.

«Δεν πείθουμε τον κόσμο»

Προβληματισμός καθώς και ανησυχία επικρατεί την ίδια στιγμή στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Οι περισσότεροι εξ αυτών παραδέχονται ότι το τελευταίο διάστημα η παράταξη έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν είναι εκείνη που δίνει τον τόνο στις πολιτικές εξελίξεις. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ χαρακτηρίζουν μέγα λάθος το γεγονός ότι με επιλογή της ηγεσίας η παράταξη εγκλωβίστηκε στο σενάριο των πρόωρων εκλογών. Τονίζουν, συγκεκριμένα, ότι επένδυσε περισσότερο από ό,τι έπρεπε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, κάτι που πέραν των άλλων υποδηλώνει ελλιπή πληροφόρηση από τα (ευρωπαϊκά) κέντρα αποφάσεων αλλά και κακή εκτίμηση κάθε φορά των δεδομένων. Με συνέπεια «να οδηγηθούμε σε στρατηγικό αδιέξοδο», όπως σημειώνουν. Υπογραμμίζουν ακόμη οι βουλευτές ότι η παράταξη πρέπει να διατυπώσει μια εναλλακτική προς την κυβερνητική πολιτική πρόταση, εφαρμόσιμη και πειστική για τους πολίτες. Αποδίδουν μάλιστα στο ότι το στίγμα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο το γεγονός ότι τα οφέλη της Νέας Δημοκρατίας από τη φθορά της κυβέρνησης είναι περιορισμένα καθώς και το ότι τα μηνύματά της φθάνουν με δυσκολία στην κοινωνία. Κάτι που αποτυπώνεται και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ