Γαλλία: Μια χώρα σε ανάπλαση

Αμφισβήτηση, κραδασμοί, αρνήσεις. Το BREXIT εγγράφεται σε αυτήν τη λογική και είναι το μόνο συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα που εμπεριέχει την έμπρακτη πια αμφισβήτηση.

Η σημερινή Κυριακή ανήκει στη Γαλλία. Δίκαια τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στον σημερινό δεύτερο γύρο της εκλογής για την Προεδρία. Το αποτέλεσμα θα δυναμώσει ή θα αποδυναμώσει το πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας. Ήδη, ο πρώτος γύρος των εκλογών έδειξε ότι και στη μεγάλη αυτή χώρα έχει κερδίσει έδαφος όχι μόνο η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού σχεδίου αλλά και ο ανορθολογισμός και οι εύκολες απαντήσεις.

Εκτιμώ ότι η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη Γαλλία είναι πολύ πιο σημαντική από τις εκλογές που αναμένονται το φθινόπωρο στη Γερμανία. Η τελευταία είναι μια σταθεροποιημένη πολιτικά χώρα και δεν μπορεί να αναμένεται οι εκλογές που έρχονται να διαταράξουν σοβαρά αυτήν την πραγματικότητα.

Έτσι, αυτό που συντελείται στη Γαλλία αποκτά ιδιαίτερη αξία για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η αναμενόμενη εκλογή Μακρόν θα αποκρυσταλλώσει αυτό που ήδη βρίσκεται σε κίνηση, δηλαδή την πολιτική μετάπλαση της Γαλλίας. Ο πρώτος γύρος των εκλογών έδειξε ότι οι παλαιοί πολιτικοί εκφραστές (Δεξιά – Σοσιαλιστικό Κόμμα) δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και η νίκη Μακρόν εμπεριέχει την ενσάρκωση του αιτήματος μιας πολιτικής αλλαγής, που μέσα από διαδικασίες ομαλής μετάβασης μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, να τη δυναμώσει και να τη ζωντανέψει.

Σήμερα το βράδυ, τα οριστικά πλέον αποτελέσματα θα διαμορφώσουν πιο καθαρά τις απαντήσεις.

Παρανοείται συχνά, από επιπόλαιους και βιαστικούς παρατηρητές, αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγάλο και σύνθετο ευρωπαϊκό μέτωπο. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο -μην ξεχνάμε ποτέ τη σύγκριση- η Ευρώπη, η σημερινή Ευρώπη, με τα ποικίλα προβλήματά της, βρίσκεται στην πρωτοπορία του.

Η ελεύθερη κοινωνική και πολιτική σύγκρουση που αναπτύσσεται εντός της πιστεύω ότι θα την οδηγήσει σε μια επόμενη καλύτερη φάση. Οι συγκρούσεις που εξελίσσονται σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, στον βαθμό που αυτό θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, έχουν τον χαρακτήρα ενδοσυγκρούσεων. Οι ενδοσυγκρούσεις ορίζουν αυτό που ονομάζουμε ΕΕ. Από τις απλές μέχρι τις σύνθετες. Από τις μικρές μέχρι τις μεγάλες. Έτσι αναπλάστηκε, έτσι υπήρξε και έτσι υπάρχει ο σύγχρονος ευρωπαϊκός χώρος.

Στην ιστορική διαδρομή, αυτό που ονομάζουμε Ευρώπη έχει επιδείξει στοιχεία μεγάλης αντοχής. Το αποτέλεσμα στη Γαλλία σήμερα το βράδυ θα δούμε αν θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει κάτι από αυτήν την αντοχή.


Σχολιάστε εδώ