Αυξάνουν οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μάλιστα ήταν αίτημά τους για να κλείσει η αξιολόγηση. Και προσθέτουν ότι το «κουαρτέτο» ζητούσε εδώ και καιρό τη διαφοροποίηση κατά κάποιο τρόπο της βάσης υπολογισμού των εισφορών σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της εισφοράς να υπολογίζεται στο μεικτό εισόδημα και όχι στο καθαρό.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Και τούτο γιατί είναι άλλο να υπολογίζεις 26,95% (ποσοστό εισφοράς κύριας ασφάλισης και περίθαλψης) στα 1.500 ευρώ (καθαρό ποσό) και άλλο στα 2.000 ευρώ (μεικτό ποσό). Αυτή η απαίτηση –αν τελικά επιβληθεί– στόχο θα έχει την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ, που για τους δύο πρώτους μήνες κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αν εξαιρέσει κανείς τις εισφορές του πρώην Ταμείου των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και κυρίως των υγειονομικών (ΤΣΑΥ), που λειτουργούν σε ιδιαίτερα ικανοποιητική βάση. Είναι αυτονόητο ότι η αύξηση των εσόδων θα μπαλώσει κάπως και τις τρύπες της συνταξιοδοτικής δαπάνης.


Σχολιάστε εδώ