Αργά θυμήθηκε ότι είναι Έλληνας

Αλήθεια, κύριε Τζον Κουδούνη, που ήσασταν τα προηγούμενα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης; Γιατί δεν είχατε έρθει να τοποθετήσετε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Σαφώς και τώρα είναι η σωστή στιγμή, που το «αίμα» ρέει άφθονο, οι τιμές των assets είναι εξευτελιστικές και οι διαδικασίες διάτρητες.

***

• Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού θα μας έρθει! Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να πουλήσει και όχι να τιτλοποιήσει χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων της, με κάποια εξ αυτών να προέρχονται από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων κατοικίες (ενδεχομένως και πρώτες) εύλογης αξίας περίπου 78 εκατ. ευρώ, που περιήλθαν στην κατοχή της μέσω κατασχέσεων ή συμφωνιών ανταλλαγής χρέους.

• Κατά τα άλλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγραψε βιβλίο υπέρ του PSI+, ενός εγκλήματος δηλαδή προσαρμοσμένου στις ανάγκες των ξένων επενδυτών και των διεθνών αγορών! Αν και έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που οι μετοχές της Medicon εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης, εντούτοις είναι από τις λίγες φορές που η αιτία, ήτοι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, δεν είχε να κάνει με τη διαχείριση από πλευράς διοίκησης αλλά με τον εξωγενή παράγοντα της αναγκαστικής συμμετοχής της στην πολυδιαφημισμένη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, όταν μάλιστα τους κρατικούς της τίτλους είχε λάβει υποχρεωτικά έναντι των απαιτήσεων που διατηρούσε από το Ελληνικό Δημόσιο.

• Γιατί η Εθνική, ως η τέταρτη μεγαλύτερη μέτοχος και πιστώτρια των Σελόντα – Νηρέα, απέφυγε να παράσχει στοιχεία για το πόσο αποτιμά στα βιβλία της τα ποσοστά που κατέχει σε αυτές τις εταιρείες;

Όπως και να έχει πάντως, με την ιδιότητα της μετόχου πρέπει να επιδιώξει να εισπράξει υψηλότερο αντίτιμο, ενώ με του πιστωτή οφείλει να προβεί σε διευκολύνσεις, από τις οποίες ενδεχομένως να χάσει.

Μπλόκο…

Ενός κακού μύρια έπονται! Απʼ ό,τι φαίνεται, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη βούλησή της να επιβάλει πρόστιμα και τη βιασύνη της να τα διευθετήσει, έκανε πολλαπλή ζημιά στις ελεγχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε διακοπή της προθεσμίας πληρωμής των αιτημάτων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής για το ΕΣΠΑ 2007-2014 και για το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέχρι τη διαβίβαση των απαιτούμενων στοιχείων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση.

• Αλλιώς πώς κρίθηκε απαραίτητο να προσληφθεί, έναντι αδράς αμοιβής, η σύμβουλος Octane Management Consultants; Ολάκερη Τράπεζα της Ελλάδος, με τόσες εξειδικευμένες υπηρεσίες και τόσα καταρτισμένα στελέχη να προσφέρουν πραγματογνωμοσύνες και δεν μπορούσαν να αναλάβουν το project του ελέγχου των κανονιστικών απαιτήσεων για την αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων;

• Επειδή από επενδυτές «αλεξιπτωτιστές» και δημοσιεύματα «μούφα» έχουμε χορτάσει! Για να δούμε πόσο πραγματικό αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για την εξαγορά του εργοστασίου της Ελληνικής Υφαντουργίας; Εκτός και αν οι διαρροές έχουν να κάνουν με τη διαδικασία του πλειστηριασμού που έχει προγραμματίσει η πιστώτρια τράπεζα.

• Σταθερή αξία για τους ιδιώτες το Δημόσιο! Τι και αν η εξωστρέφεια, λόγω και της μητρικής στη Γερμανία, αποτελεί ατού για τον Όμιλο Nexans, η θυγατρική της στην Ελλάδα εταιρεία παραγωγής καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς δημοσίων οργανισμών.

• Και όποιος κατάλαβε… κατάλαβε, δηλαδή μόνο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τα ψιλά γράμματα της οικονομικής έκθεσης! Από τη λιτή και απέριττη ανακοίνωση της J&P ΑΒΑΞ επισημαίνουμε το «γενικό και αόριστο»… ότι τα αποτελέσματα του 2016 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις συνολικού ύψους 59,3 εκατ. για τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους 30,5 εκατ., καθώς επίσης την απομείωση της συνολικής αξίας των συμμετοχών του ομίλου ύψους 28,8 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ