Απολογισμός πεπραγμένων με… άρωμα Κίνας!

Όπως είπε ο δήμαρχος, με δεδομένη την περικοπή πόρων, τις ελλείψεις προσωπικού, μιας και απαγορεύονται οι προσλήψεις, αλλά και το σφιχτό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί παντού λόγω της πολύχρονης κρίσης, η Δημοτική Αρχή έκανε ό,τι μπορούσε για να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών και να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της, όπως η διατήρηση της καθαριότητας, της ευπρέπειας, της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών κ.λπ. Η προσπάθεια, τόνισε ο δήμαρχος, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι γιατί θέλουμε πάντα να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Έχουμε όμως βάλει τις βάσεις, έχουμε χαράξει την πορεία για να έρθουν τα καλύτερα για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες, κάτι που αποτελεί τον μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας.

Ο αντιδήμαρχος Προσόδων και Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Μελάς τόνισε ότι οι εισπράξεις του δήμου έφθασαν τα 39.177.000 ευρώ το 2016 από τις διάφορες δραστηριότητες, η Χ. Ζηλάκου ανέφερε ότι στους παιδικούς σταθμούς, που είναι 20, φιλοξενήθηκαν 900 παιδιά, ο Στ. Γαϊτανάρος είπε ότι με την αλλαγή των 16.000 λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού των δρόμων και των δημοσίων χώρων ο δήμος θα εξοικονομήσει τα μισά από τα χρήματα που πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ και ανέρχονται σε 3.000.000 ευρώ περίπου ετησίως (2 εκατ. και για οδοφωτισμό και 1 εκατ. ευρώ για φωτισμό κτιρίων), ενώ η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα επεσήμανε ότι αυξήθηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό τα έσοδα του δήμου από παλαιές οφειλές.

Η αντιπολίτευση δεν… συμμερίστηκε την αισιοδοξία του δημάρχου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσος Κάρλες υπογράμμισε ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αύξησης των εσόδων και από άλλες πηγές πλην των ήδη γνωστών (φορολογία, τέλη, κρατική επιχορήγηση). Επίσης τόνισε ότι ο δήμαρχος δεν έχει υλοποιήσει καμιά από τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Απαντώντας ο Γ. Μώραλης είπε ότι δεν έκανε απολογισμό τριετίας, ούτε θητείας. Μόνο απολογισμό του 2016 έκανε. Οπότε εκεί έπρεπε να κριθεί. Όταν τελειώσει η θητεία μας, ανέφερε χαρακτηριστικά, τότε θα πείτε αν υλοποίησα τις προεκλογικές μου εξαγγελίες ή όχι. Η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – Η πόλη μας» Μαίρη Σταθάκη τόνισε ότι το 2016 δεν διαφέρει σε τίποτα από το 2015 όπως και από το 2017, αφού οι πολιτικές και οι πρακτικές εξουσίας δεν άλλαξαν. Ο Πειραιάς βρέθηκε με μια Δημοτική Αρχή από καπρίτσιο, που προσπαθεί να επιβιώσει μέρες ρουσφετιών από τα βαρίδια που κουβαλάει. Ο δήμαρχος απάντησε ότι αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τα ρουσφέτια ή τα βαρίδια πρέπει να αναφερθεί. «Αν έχετε ονόματα, πείτε τα. Αν δεν έχετε όμως λασπολογείτε και εκτίθεσθε», είπε στην κ. Σταθάκη. Από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι τα πεπραγμένα αποκαλύπτουν πως ο δήμος έχει περάσει μια θηλιά στον λαιμό των μικροεπαγγελματιών και των δημοτών, αφού έχει αποδοθεί σε ένα κυνήγι, ένα σαφάρι εισπράξεων, χρησιμοποιώντας ό,τι πιο αποτρόπαιο μέσον έχει… σοφισθεί το σύστημα, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις λογαριασμών κ.λπ. «Στα στοιχεία που μας δώσατε, αναφέρετε ότι έχει μείνει το 20% μόνο από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το 2016 οι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν κόψει 343 κλήσεις, ενώ το 2015 έκοψαν μόλις 192. Αυτό σημαίνει ότι τους πιέζετε να κόβουν κλήσεις στον κόσμο για να σας φέρνουν λεφτά… Οπότε το ότι μειώθηκε ο αριθμός τους δεν λέει τίποτα γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα η… παραγωγικότητά τους», είπε η κ. Παντελάκη και πρόσθεσε ότι το 2016 έγιναν 2.143 παραγγελίες για αναγκαστικές κατασχέσεις, ενώ δεσμεύθηκαν 8.000 λογαριασμοί δημοτών που χρωστούσαν διάφορα ποσά στον δήμο. Ο Γ. Μώραλης απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κυνηγήσει τον κόσμο, αλλά είναι αναγκασμένος να το κάνει γιατί το επιβάλλει το κράτος και υποστήριξε ότι: «Αν πούμε στους υπαλλήλους να μην προβούν σε καμιά ενέργεια, δεν θα μας ακούσουν, γιατί αν δεν εξαντλήσουν τα περιθώρια που προβλέπει η νομοθεσία απειλούνται με καταλογισμό, δηλαδή θα ζητήσει το κράτος από αυτούς να πληρώσουν όσες οφειλές δεν κυνήγησαν να τις εισπράξουν με όλα τα μέσα που τους δίνει ο νόμος»!

***

Ποιους θα πάρει στο ταξίδι

Ένταση δημιουργήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, όταν ήρθε για ψήφιση το θέμα της μετάβασης του δημάρχου, πέντε συμβούλων και δύο διοικητικών παραγόντων στο Πεκίνο, από τις 11 μέχρι τις 15 Μαΐου, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 45ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και στην τελετή έναρξης του 2ου Forum ελληνικών – κινεζικών πόλεων. Ο δήμαρχος είπε ότι εκτός του ίδιου στην αποστολή θα μετέχουν οι σύμβουλοι Πέτρος Κόκκαλης και Γ. Βεντούρης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Β. Ταταρόπουλος, ένας ακόμα υπηρεσιακός παράγοντας και άλλοι τρεις σύμβουλοι που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες ζήτησε να μετέχουν και σύμβουλοι από τη μειοψηφία στην αποστολή. Ο δήμαρχος απάντησε ότι αποφασίστηκε η συμμετοχή του Πειραιά στο ταξίδι αυτό γιατί είναι η πόλη στην οποία έχει γίνει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ευρώπη (σ.σ.: Εννοούσε βέβαια την πώληση του λιμανιού στην Cosco). Επειδή όμως στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Πεκίνο θα συζητηθεί η προοπτική και νέων επενδύσεων, δεν είναι δυνατόν να μετέχουν στις συζητήσεις αυτές και σύμβουλοι που μέχρι σήμερα ακόμα τίθενται εναντίον της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι και γενικά… απεχθάνονται την οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα από το εξωτερικό. «Δεν μπορεί να πάρω μαζί μου ανθρώπους που δεν θέλουν Κινέζους ή άλλους αλλοδαπούς επενδυτές στον Πειραιά. Εγώ θα πάω να προσπαθήσω να φέρω επενδυτές, όχι να τους διώξω! Δεν πάμε ταξίδια αναψυχής, για δουλειά πάμε», κατέληξε ο δήμαρχος.

Τα σχολικά κτίρια

Το θέμα των σχολείων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά κ. Πατίδη, ο οποίος είπε ότι τα σχολικά κτίρια έχουν αρκετές ελλείψεις και κάποια σχολικά κτίρια στην Καλλίπολη (σ.σ.: τα οποία κατονόμασε) δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το πετρέλαιο τον χειμώνα. Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει αν τα κτίρια έχουν ελεγχθεί για να διαπιστωθεί αν αντέχουν στους σεισμούς και αν έχουν στατική επάρκεια. Ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδείας Ν. Καλαμακιώτης, απαντώντας, είπε ότι τα συγκεκριμένα κτίρια που αναφέρθηκαν δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο αλλά φυσικό αέριο, το οποίο είχε πληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ότι όποτε οι διευθυντές αναφέρουν κάποια βλάβη ή ζημιά στα κτίρια των σχολείων υπάρχει πάντα διαθέσιμο συνεργείο που παρεμβαίνει.


Σχολιάστε εδώ